Генев: Чужденци на килограм пречат на БГ талантите

Искам Черно море да е в Европа заради феновете, в Ботев Пд имах върховни моменти, отсече защитникът

Генев: Чужденци на килограм пречат на БГ талантите
За никого не е изненада, че Виктор Генев се утвърди като един от най-качествените защитници в Първа лига, след като се завърна в родното първенство. Юношата на Левски е истински стълб в отбраната варненския Черно море. Той е незаменима фигура за "моряците", която вдъхва спокойствие и рутина в тима. Той е един от футболистите пътешественици. Играл е за цял куп отбори зад граница. Освен това той е носил екипите и на родните Левски, Славия, Монтана, Ботев (Пд), а сега Черно море. Ето каква равносметка на кариерата си и анализ на родния шампионат направи опитният бранител говори пред "Меридиан мач".
 
- Викторе, Черно море изпълни мисията си, класирайки се в Топ 6. Сега отборът се цели още по високо и е в свирепа битка с Ботев (Пд) и Берое за заветното четвърто място, даващо право на бараж за Европа. Вярвате ли, че тази битка може да бъде спечелена?
 
- Дори и да не сте голям футболен фен и разбирач, с мачовете, които показахме в плейофите, се вижда, че играем много раздвижен, привлекателен и атакуващ футбол. Най-важното за един отбор, който има високи цели, е да има сплотен колектив, добри индивидуални изпълнители, които да материализират усилията. Дано те ни се увенчаят и с краен успех - да завоюваме четвъртото място и се преборим за евротурнирите на баража. Искам го най-вече заради феновете, много от които ни подкрепят и при гостуванията.
 
- Кои са най-силните страни на Черно море?
 
- Този атакуващ стил, за който споменах, се изгражда и преди аз да се присъединя към Черно море. Пак казвам, има атмосфера в съблекалнята, отборен дух и най-важното - отлична сплав между млади играчи от школата и по-опитни. На всяка позиция имаме много добри изпълнители. Аз се познавах с много от футболистите още преди да дойда на „Тича", защото има такива в отбора, които са юноши на Левски.
 
- Премина във състава на Ашдод от Ботев (Пловдив). Преди време твоят съотборник от времето, когато играехте в Левски, Мариян Огнянов сподели, че във Пловдив е прекарал най-хубавите си футболни години... 
 
- Въпреки че изиграх само един сезон, впечатленията ми от Ботев са чудесни. Това е отбор с традиции. Тогава спечелихме Купата на България и Суперкупата, а освен това играхме в Европа. Истинско щастие беше, че попаднах в този отбор в може би най-подходящият момент, феновете по принцип са френетични и създават уникално преживяване и страхотна атмосфера да чуеш как постоянно скандират.
 
- Какво е според теб нивото на първенството ни към настоящия момент?
 
- Искам да опровергая някои твърдения, че мачовете нямали много качество и т.н. .Специалисти много... Лично мое мнение е, че срещите в първата шестица са много оспорвани и интересни. Специално Черно море изигра много силни мачове. Не случайно имаме победи срещу трите водещи отбора и доказахме, че може да се конкурираме с тях. Изхода от битката за титлата все още е неизвестен. За четвъртото място ни предстои да се преборим с равностойни на нас тимове като Ботев и Берое. А битката ще бъде до последно. 
 
- Като по опитен играч виждаш ли в първенството ни талантливи български футболисти?
 
- Трябва да кажа нещо много важно, без да обидя абсолютно никого. В България има много добри чужденци, които дават класа на първенството. Но се привличат и такива на килограм, които не отговорят на съответната класа и са тука заради мениджърски интереси. Това пречи на много наши млади таланти да се развият. А искаме да имаме и силен национален отбор, нали така... В Черно море се дава шанс на младите играчи от школата, което е много добре, защото те са инвестиция за бъдещето. Иван Дюлгеров, Мартин Костадинов, Мартин Минчев вече се утвърдиха, а с нас тренират още доста добри младоци от школата.
 
- Играл си зад граница в доста европейски отбори. Кое е най-силното първенство, в което си участвал?
 
- Много труден въпрос, защото съм играл в такива, където най-вече има силов футбол и в други, като последния ми отбор Ашдод, където се играе технично. Всичко се свежда до това как ти самият пречупваш видяното през собствената призма. Но едно е много важно, натрупваш безценен опит и самочувствие.
 
 
- Какво е нивото на първенството в Израел?
 
- Едно много силно първенство, в което се играе модерен футбол. Аз останах приятно изненадан, отивайки в тази страна. Играе се с едно докосване, бързи и мислещи атакуващи играчи има, които затрудняват защитниците. Има бързо преливане от фаза защита в нападение. Има много талантливи местни футболисти и силни чужденци, футболът е на почит, терените са перфектни, а стадионите -пълни. Отборите се представят достойно срещу по силни съперници в Европа.
 
- В плановете ти влиза ли нов трансфер зад граница?
 
- Не съм от тези, които изпреварват събитията или си правят дългосрочни планове. Никой не знае какво ще се случи утре. Обиколих доста отбори. Когато прехвърлиш 30-те години, по трудно може да си намериш добър чуждестранен тим. В момента имам действащ договор и съм се фокусирал върху доброто ми представяне с Черно море. Но ако изникне нещо, което удовлетворява мен и клуба, защо не, може пак да опитам.
 
- Ти си част от последния шампионски отбор на Левски през 2009 година. Смяташ ли, ча съдбата може да те отведе пак при "сините"?
 
- На всеки, който е минал през Левски и е спечелил нещо, би му се искало. Но трябва да погледнем и реалностите. Аз съм играл два пъти на „Герена". Едва ли ще се върна за трети път в Левски. По всяка вероятност там ще има нова политика, ще се изгражда един нов отбор, предимно от млади играчи и едва ли ще се намери място за ветеран като мен. Но аз съм доволен, че съм бил част от историята на този клуб.
 
- Опозна ли Варна, имаш ли любимо място за развлечение и отдих...
 
- По заведение и дискотеки отдавна вече не ходя, мина това време. Аз съм и семеен. Имам и дете, което трябва да възпитаваме. Със семейството ми обожаваме дългите разходки в Морската градина. Морските градове по принцип са много хубави, носят свой чар, така е и с Варна. Освежаващо и зареждащо е да гледаш морето, особено след тренировка.
 
- Какво си пожелава Виктор Генев в края на разговора ни?
 
- Да сме живи и здрави, а накрая с Черно море всичко да завърши положително. Концентрирал съм вниманието си върху доброто ми представяне и дано да няма контузии. В този аспект използвам случая да пожелая на едно момче, с което сме израснали заедно на „Герена", здраве и скорошно възстановяване. Владо Гаджев получи ужасна контузия в Берое и претърпя операция. Преди време отново имаше тежка травма, но се възстанови. Той е едно прекрасно момче и чудесен футболист, който трябва да играе още дълго време. Искам да му пожелая да бъде силен и да вярва, че ще се оправи.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки