ОБЗОР: Жирона не успя да сътвори чудо и напусна Примера (РЕПОРТАЖИ)

Резултати от всички съботни срещи в Ла Лига

ОБЗОР: Жирона не успя да сътвори чудо и напусна Примера (РЕПОРТАЖИ)

Изиграха се осем двубоя от последния 38-и кръг в елита на Испания. Съботната програма бе открита с двубой между Леванте и Атлетико Мадрид от 14:00 часа. Домакините поведоха с 2:0, като в 51-ата минута Атлетико получи още един удар, след като Анхел Кора бе изгонен, но все пак "дюшекчиите" показаха воля и направиха частичен обрат, връщайки двата гола чрез Родри Ернандес и Серхио Камело. Атлетико Мадрид завършва сезона на втора позиция със 77 точки. Леванте е 14-и с 44.

Най-сериозна интрига имаше около четвъртото място в класирането, даващо право за участие в групите на Шампионска лига. Валенсия удържа четвъртата позиция в Примера след успех с 2:0 при гостуването на Валядолид. Така „прилепите” си гарантираха място в Шампионска лига след луда надпревара за квотата в последните кръгове с Хетафе и Севиля. Карлос Солер даде преднина за Валенсия в 36-ата минута, а Родриго в 52-ата удвои преднината на гостите. Така Валенсия завършва сезона с 61 точки.

Хетафе и Севиля завършиха с еднакъв актив – 59 точки, но Хетафе взе и двата преки двубоя в шампионата, така си гарантира мястото в груповата фаза на Лига Европа, докато севиля ще трябва да мине през пресявките. Иначе днес Хетафе изпусна победата при домакинския си мач с Виляреал, след като водеше с 2:1 до 87-ата минута, но Джерард Морено изравни и донесе точка за „жълтата подводница”.


Севиля срази с 2:0 Атлетик Билбао, но това не помогна на тима за по-предно класиране. Билбао имаше шансове дори за шестото място, но това задължително минаваше през успех днес. Дори равен щеше да донесе на тима място в Лига Европа през следващото издание на надпреварата. Загубата, комбинирана с победа днес на Еспаньол, означаваше, че Атлетик Билбао остава извън челната седмица. Еспаньол се наложи с 2:0 над Реал Сосиедад и спечели място в квалификациите за Лига Европа. "Папагалчетата" завършиха на седмо място с 53 точки, колкото има и Атлетик Билбао, но Еспаньол има по-добри показатели от преките двубои.

В късните двубои от 21:45 с реши и последният изпадащ от Примера – Жирона. Каталунците имаха нужда от задължителна победа в последния кръг, за да имат теоретични шансове за оцеляване, но претърпяха поражение с 1:2 при гостуването си на Алавес.

Другите два отбора, които ще играят в Сегунда от следващия сезон – Уеска и Райо Валекано, напуснаха елита с високо вдигнати глави. Уеска зарадва феновете си с победа с 2:1 над Леганес, а Райо Валекано направи резултатно реми със Селта.


В неделя са последните двубои за сезона в Примера -  Реал Мадрид – Бетис и Ейбар – Барселона.


ПРОГРАМА


Леванте - Атлетико М 2:2

Хетафе - Виляреал 2:2

Севиля - Атлетик Б 2:0

Еспаньол - Реал Сосиедад 2:0

Валядолид - Валенсия 0:2

Алавес - Жирона 2:1

Селта - Райо Валекано 2:2

Уеска - Леганес 2:1

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки