Краля на клея се завърна! Надал взе първа титла за 2019-а

Испанецът се наложи с 2:1 сета над Джокович на финала на Мастърса в Рим

Краля на клея се завърна! Надал взе първа титла за 2019-а

Трудният сезон за Рафаел Надал видя сякаш своя край, след като испанският Матадор завоюва първата си титла през сезон 2019 в тениса, надвивайки във финала на Мастърс Рим Новак Джокович в три сета – 6:0, 4:6, 6:1 за 2 часа и 29 минути игра. По този начин Краля на клея успя да приключи „сушата” си в турнирите и спечели първи трофей точно преди старта на втория Голям шлем през годината – Ролан Гарос.

Това е деветата титла за Надал на турнира в италианската столица и по този начин той защити 1000-те си точки от миналата година, когато победи във финала Александър Зверев също в три сета. Това пък е титла №81 в кариерата на Рафаел Надал, като той увеличи преднината си в тази статистика спрямо Новак Джокович, който остана със 74 в своята кариера.

Първата част стартира прекрасно за Матадора, който проби световния №1 още в първия му сервис, след което последва безпроблемно затвърждаване на брейка – 2:0. Вторият сервис-гейм на Джокера също бе взет от Надал, за да се стигне до петия гейм, в който Джокович трябваше да отрази четири брейкбола, но при петия се пропука и испанецът стигна до 5:0.

Последва безпроблемно затвърждаване на сервиса на Надал, с което сетът бе затворен при 6:0.

Вторият сет стартира равностойно, като Джокович успя да спечели първи гейм в мача при своя сервис, но Надал също безпроблемно взимаше своите подавания. В седмия гейм при 3:3 Джокера трябваше да отразява три брейкбола, които в крайна сметка бяха спасени и сетът продължи, както вървеше.

Така се стигна до десетия гейм, в който се стигна до предимство за Джокович при 40:40, след което световният №1 проби подаването на Надал, за да съумее да изравни сетовете – 1:1.

Третата част започна по идентичен начин като първия сет – с пробив за Надал при сервис на Джокович. Последва затвърждаване на пробива от испанеца, който можеше да стигне до втори пробив в третия гейм, но все пак Джокович взе подаването си. Така се стигна до петия гейм, когато вече вторият пробив на централния корт в Рим за Надал бе факт, за да се реализира и трети такъв в седмия гейм и затваряне на срещата при 6:1.

Надал завърши срещата със седем аса, докато Джокович не успя да вкара нито един, а процентът му на първи сервис стигна до 75%.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки