РАЗКРИТИЕ: В Левски изпуснали 350 хил. евро от трансфера на Краев

"Два отбора от Бундеслигата даваха повече пари за него", заяви легендата на "сините" Даниел Боримиров

РАЗКРИТИЕ: В Левски изпуснали 350 хил. евро от трансфера на Краев

Легендата на Левски Да­ниел Боримиров вярва, че скоро школата на отбора може да изгради гръбнака на първия тим. Шефът на ДЮШ на „сините" разкри, че от лятото ще започне изграждането на три новия терена на „Герена", които ще помогнат много за изграждането на младите футболисти. Боримиров раз­кри и интересен момент от времето, в което за последно беше спортен директор на Левски. Оказа се, че той е водил преговори за продажбата на Бо­жидар Краев с два германски клуба, кои­то са дава­ли за него 850 000 евро, но бившият собственик на Левски Спас Русев го е спаза­рил с Мидтиланд срещу 500 000 евро... Ето какво каза пред „Меридиан Мач" в един откровен разговор Даниел Боримиров.

- Г-н Боримиров, как се движи шко­лата на Левски? До­волен ли сте от случ­ващото се в нея и резултатите през се­зона?
- На фона на това, с което разполагаме и работата, която свър­шихме в школата, мис­ля, че Левски се пред­ставя на много добро ниво, тъй като нашата цел е да произвеж­даме футболисти за първия отбор. Гле­даме, разбира се, и класиранията, но основното си остава интегрирането на нашите деца в пър­вия отбор. Деца, които са закърмени с левскарството, с това да обичаш отбо­ра, да се раздаваш на 100% в тренировките и в мачовете, да бъ­деш пример за оста­налите.

- Предполагам, че ви интересуват и ре­зултатите, защото нали целта на „Герена" винаги е побе­дата?

- Разбира се. Все пак в Левски винаги се играе за победа. Всеки един от треньо­рите в школата е на­ясно с това и знае за какво става въпрос. Наясно са и с концеп­цията, която следваме от 2014 година и която аз показах пред вас журналистите. Всеки от треньорите я има. Левски винаги се е бо­рил за първото място. Гледаме децата да ги закърмим с тази идея - винаги да се борят за първото мяс­то.

- Как стои въпро­сът с таксите при вас?
- Засега плащат всички деца в школата с изключение на U19 и то плащат такса по 50 лева, по-малките -60. Целта ни е от следващия сезон такси да плащат само до футбол 9, а всички които са футбол 11 да тренират безплатно. Това пред­стои да се обсъди с ръководството и се надявам то да прояви разбиране и през се­зон 2019/20 това да се случи.

-Това вероятно го искате, за да се из­равните с останалите елитни школи в Бъл­гария, в които по-го­лемите деца не пла­щат...
- Точно така. Пове­чето отбори, които са ни конкуренти, децата им не плащат никакви такси и ние не сме в добра позиция, тъй като талантите не ис­кат да идват при нас. Така става, защото в днешно време живо­тът е тежък и много родители не могат да си позволят да дават на година между 2000 и 2500 за екипировка, такси.

- Базата на „Герена" ще се подобрява ли?
- Имаме уверението на Павел Колев, че от лятото започваме изграждането на три нови игрища с изкуствена трева, което много ще облекчи работата на школата. Ще имаме възмож­ност да провеждаме нормални тренировки, когато времето е по-студено и завали сняг, а не теренът да се разделя на две.

- Тези игрища ще бъдат на "Ге­рена" нали?
- Да, ще бъдат тук, на нашата база. Наскоро хо­дихме до община­та и получихме разрешение за из­граждането на тези терени. Радвам се, че хората проявиха раз­биране и за нас това е много добре.

- От доста време в Сърбия, Хърватия и други заобикалящи ни държави разчитат много на юношите си, за да се самоиздържат благодаре­ние на продажбата им. Кога Левски може да стигне до гова ниво?
- Ами когато за­почнем да инвес­тираме повече средства в школа­та, тъй като за вре­мето, в което аз съм неин директор, абсолютно никаква ин­вестиция не е напра­вена в базата. Из­ключвам, че се пла­щат някакви текущи, ежегодни  разходи, които са неизбежни. Но като инвестиция за подобряване на усло­вията, за изграждане­то на терени - досега такова нещо не се е случило. Надявам се това лято да се стар­тират тези нови тере­ни.

- Това ли е според вас пътят за един от­бор като Левски да се самофинансира от продажба на собст­вени юноши.

- Аз мисля, че почти всички стойностни отбо­ри в Европа прак­тикуват този мо­дел или начин. Ще ви дам за пример един отбор от Бундеслигата като Шалке 04, който за последните 10 години има продадени футболисти от тяхната си школа за около 800 милиона евро... Но и не само в базата тряб­ва да инвестираме. А и в обучението на тре­ньорите в школата. За­щото те са хората, кои­то трябва да изградят тези наши таланти, които да са готови за мъжкия футбол. Тук е мястото да кажа, че Левски има остра нуж­да от втори отбор, кой­то да направи прехода от юношеския към първия отбор по-пла­вен и по този начин да се затвори цикъла.

- Голям бюджет ли трябва за този втори отбор?
- Бюджет между 600 и 800 хиляди лева ще бъде достатъчен. По този начин ще даваш възможност на пове­чето юноши да се раз­виват и да останат в Левски, а не да се сти­га до положение като сегашното, в което 30% от играчите в Първа лига да са юноши на Левски.

- Но кога­то бяха взимани в последните години юноши в първия от­бор, повечето тре­ньори на Левски каз­ваха, че те не са го­тови за него...
- Аз не знам някой футболист на 17-18 го­дини да е напълно го­тов за първия отбор. Както и няма треньор на 35 години, който да напълно готов. Всичко става с работа. Еже­дневна и целенасоче­на работа.

- А, разбира се, и като му се дава шанс...
- Говорих с един от най-успешните тре­ньори в школата на Шалке - Менце, та той казва, че за да може един футболист да на­прави прехода от юно­шеския към мъжкия футбол, трябва да из­играе между 50 и 60 мача за мъжкия отбор в рамките на около 2 години. И едва тогава да се говори по-гене­рално става или не става. Ще ви дам един пример. В този момент за първи път в исто­рията всички треньори на първия отбор са продукти на ДЮШ. Виждаме как, когато в пет последователни мача играят Станис­лав Иванов, Илия Юруков, отчасти и Мартин Петков, всеки от тях се представя все по-добре и по-доб­ре. На Деян Иванов му е трудно, но да не забравяме, че той през последните око­ло 2 години влизаше от контузия на конту­зия... Той обаче е сър­цат футболист и мисля, че ще преодолее това. От нас се изисква търпение и под­крепа за тези момчета, да им се дава шанс, защото виждате, че като им се дава шанс -Станислав Иванов в два поредни мача два гола вкара, две асистенции има, два червени картони изкара на играчите на Лудогорец, викнаха го в националния отбор... Ако се върнем назад и видим единствения юноша, на който се е дало шанс и клубът е застанал зад него това беше Божидар Краев. Прода­дохме го за 500 000 евро. Това е много ниска цена.

- Можеше ли Левски да спечели повече от Краев?
- Ще кажа само, че в този момент аз бях спортен директор в Левски и водих раз­говори с два отбора от Бундеслигата за Краев. Минималната цена, която щяхме да вземем, е 850 000 евро.

- А защо тогава беше продаден в Мидтиланд за 500 000 евро?
- Господин Русев така реши. За него и за Бурабия - да ги продаде през лятото. Останахме без халфова линия. И Гошо Кос­тадинов тогава напус­на, и Де Ноойер. Ние в разстояние на една седмица се налагаше спешно да търсим фут­болисти, защото тряб­ваше да дадем списък пред УЕФА за участие в евротурнирите. Но да не се връщаме на тези неща, нека да го­ворим за школата.

-Те нещата са вза­имно свързани. Да ви върна на онзи пе­риод, в който вие бяхте директор, а Ни­колай Митов - тре­ньор. Тръгнахте да правите отбор само с българчета, с юно­ши на Левски. Какво стана?
- Ами така ми беше заявено - че няма го­леми пари, че не мо­жем да си позволим да плащаме за тран­сфери и тогава ние ре­шихме да поемем по този път - с футболис­ти, които са минали през школата на Левс­ки и с юноши. А ако това налагане, което аз с Ники Митов пред­приехме - с 5-6 мом­чета от школата, всяко от които в отделни ма­чове играеше, ако бяхме продължи така, сега две години по-късно съм сигурен, че щяхме да имаме поне две-три много силни продажби.

- А сега в ДЮШ има ли таланти, кои­то разполагат с ка­чества след годи-на-две да са част от първия отбор на Левски?
- Да. При родените 2003 година имаме много добри футбо­листи - Дани Начев, Мартин Хайдаров, Марин Петков, Иван Андонов. Те тренират с първия отоор. Да не слизам още над­олу, но и там имаме много талантливи деца. Така че Левски продължава да си е фабрика за таланти. Да добавим че има­ме 24 души нацио­нали - с най-голям принос към българ­ските национални от­бори. Във всяка въз­раст имаме най-мал­ко по трима. В роде­ните 2003 са 7, в 2004 също 7. В 2005 са 8.

- Тоест феновете на Левски могат да са спокойни, че в школата има мла­доци които, ако по­лучат шанс, няма да разочароват.
- Да. Имаме фут­болисти с потенциал и с бъдеще.

- Важно ли е спо­ред вас за юношите да имат участия в международни тур­нири?

- Разбира се. И това е залегнало в нашата концепция. Всеки един отбор иг­рае минимум в един такъв турнир срещу сериозни отбори. Ми­налата година в Лил бяхме на един такъв турнир с набор 2001 година, на който се представихме на из­ключително добро ниво. Аз присъствах и останах изключи­телно доволен от на­шите деца.

- Казахте, че има деца, които могат да бъдат наложени в първия отбор. А през последните 2-3 години има ли та­кива, които бяха из­пуснати и сега вече нямат нищо общо с Левски?
- През последните две години за пре­дишното ръководство това не беше при­оритет - да се нала­гат млади футболис­ти. Приоритет беше да се купуват чуж­денци. А какъв беше резултатът?! За мен, а и за всички левскари - това беше най-скъпото трето място в историята на Левс­ки.

- Имате ли прак­тика да пращате треньорите от шко­лата на обучение?

- Да. Ние имаме партньорство с Каляри. Миналата го­дина трима от наши­те треньори бяха в там за период от 2 седмици. Знанията, които са ги натрупа­ли като цяло от учебно-тренировъчния процес в Каляри, по­магат в работата им в школата.

- Добре ли е спо­ред вас треньор от школата да бъде включен в щаба на новия треньор на първия отбор на Левски, за да му по­мага в работата.

- За мен дори е за­дължително. Винаги трябва да има един треньор от школата в първия отбор по­ради няколко причи­ни. Той е човекът, който може да дава много информация на треньора на първия отбор за състоянието на определени деца. А и не само той. В това число и аз. Така по-лесно и плавно можем да постигнем прехода от юношите към първия отбор.

- Преди години имаше 7-8 школи в София. Сега колко са?

- Сега на терито­рията на София има около 28 частни шко­ли. Както казах -конкуренцията е жестока. Именно за­ради нея трябва да подобрим базата, за да привличаме по-лесно децата.
 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки