РЕШЕНО: Боксът остава олимпийски спорт

Няколко промени ще има за игрите в Токио

РЕШЕНО: Боксът остава олимпийски спорт

Аматьорският Бокс ще запази мястото си в Олимпийските игри, но на Международната боксова асоциация (АИБА) ще бъде забранено да организира боксовия турнир на игрите в Токио догодина. Това стана ясно след доклада на комисията в Лозана и изявлението на Международния олимпийски комитет.

 
МОК ще създаде работна група, която да организира състезанията по бокс, включително олимпийските квалификации насрочени между януари и май. Решението се взе след разследване на МОК за финансите и управлението на АИБА.
 
"Днешното решение бе взето в интерес на спортистите и спорта бокс. Ние искаме да гарантираме, че атлетите могат да изживеят мечтата си да участват на най – престижния спортен форум в света - Олимпийските игри. В същото време от МОК искаме да сме сигурни, че АИБА ще понесе последствията за своите действия", заяви Томас Бах.
 
Сериозни корупционни скандали разклатиха реномето на АИБА в последните години, като по този начин бе поставено под въпрос и самото провеждане на боксов турнир в Токио, но според ръководството на МОК трябва да бъде наказана организацията, а не самия спорт. Очаква се препоръката на МОК да бъде официално приета на Общото събрание на организацията следващия месец. Все още не е ясно кой и по какъв начин ще организира боксовите турнири за мъже и жени на Игрите в Токио.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки