Номинираха конкурентка на Раданова за вицепрезидент на WADA

Ян Ян трябва да смени Линда Хелеланд в края на 2019 г.

Номинираха конкурентка на Раданова за вицепрезидент на WADA
Китайската олимпийска шампионка в шорттрека Ян Ян бе номинирана от Международния олимпийски комитет (МОК) за вицепрезидент на Световната антидопингова агенция (WADA).
 
43-годишната атлетка стана първата шампионка на страната на Зимни олимпийски игри в Солт Лейк през 2002 г., когато взе два златни и един сребърен медала в състезанията по шорттрек. Тогава тя бе единствената състезателка, която спря звездата в този спорт в България Евгения Раданова по пътя й към олимпийско злато, след като я победи на 500 м.
 
Тя бе член на МОК от 2010 г. до 2018 г., когато пое пост в Комисията по маркетинг, съобщава "Радио Китай".
 
„Изпълнителният съвет на МОК номинира Ян Ян, олимпийска шампионка от Китай, като представител на Олимпийското движение за вицепрезидент на WADA", се казва в заявление на МОК от сряда.
 
В изявление, в което поздравява Ян Ян с номинацията, WADA посочват, че тя ще поеме поста след оттеглянето на настоящият норвежки политик Линда Хелеланд в края на 2019г.
 
Миналата седмица WADA предложи полския министър на спорта и туризма Витолд Банка, който също е член на изпълнителния комитет и бивш спринтьор на 400 м, като техен кандидат за президент на агенцията, след като настоящият Крейг Риди се оттегли от поста в края на 2019 г.
 
Новите президент и вицепрезидент на Световната антидопингова агенция ще бъдат официално избрани от Борда на Световната конференция за допинга в спорта - 2019, която ще се проведе в полския град Катовице в началото на ноември. Мандатът на всеки от двамата ще започне на 1 януари 2020 г. и ще продължи три години.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки