Гръмна допинг скандал в художествената гимнастика

Изхвърлиха световна шампионка за 2 години

Гръмна допинг скандал в художествената гимнастика

Допинг скандал разтърси художествената гимнастика. Световната шампионка с руския ансамбъл на 3 топки и 2 ленти от 2014 г. и двукратна европейска шампионка (също от 2014 г.) Александра Семьонова е наказана за 2 години заради употреба на забранени вещества, считано от 12.11.2018 г.

 
21-годишната спортистка отрича да е вземала умишлено забранени препарати. От самата руска антидопингова агенция не уточняват с какво вещество конкретно е била заловена грацията.
 
"В действията ми няма умисъл или небрежност. Категорично не приемам допинг и напълно съдействах на разследването. Според мен забранените вещества са попаднали в организма ми от хапчета за кръвно налягане", каза Семьонова, която все още не е решила дали да обжалва в CAS.
 
Това не е първи допинг скандал в руската художествена гимнастика. Преди 18 години с фуросемид бяха хванати тогавашните звезди Алина Кабаева и Ирина Чащина. Фуросемида се използва за изчистване на анаболни стероиди. Тогава не стана ясно за какво им е било необходимо на грациите да приемат стероиди, но те изтърпяха санкцията си от една година и се завърнаха на килима.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки