Спас Русев: Работещият модел е на Домусчиев, Левски има отлични шансове с Васил Божков

"Сините" имат уникален шанс да се представят отлично", заяви бившият собственик на клуба

Спас Русев: Работещият модел е на Домусчиев, Левски има отлични шансове с Васил Божков

 Бившият собственик на Левски Спас Русев похвали структурата и модела на управление на Лудогорец. Бизнесменът отбеляза в интервю пред Блиц, че „очевидно Кирил Домусчиев е подходил правилно, а резултатът са осем последователни титли“. Според Русев, който днес навършва 65 години, при все новата власт в Левски и влизането на Васил Божков в клуба, „сините“ имат чудесния шанс да се представят отлично и да зарадва феновете си.  

 
- Честит юбилей, г-н Русев! Намирам Ви в Лондон, където разбираме, че ще чествате рождения си ден на парти сред приятели от  „Serpentine Gallery“. Искам за момент да ви отклоня от празничната обстановка и да ви върна към футбола. На финалите за Купата на Европа и Шампионската лига се срещнаха 4 английски отбора. Кой беше Вашият фаворит за спечелване на най-престижното отличие на Стария континент?
 
- Разбира се, че гледах тези мачове. Аз бях един от 100-милионната аудитория, изгледали финала на Шампионската лига. Като човек, който от  много години е свързан с Лондон, моите предпочитания бяха за Тотнъм. Но се радвам и за победата на Ливърпул. Бях много по-щастлив 2 дни преди това, когато Челси спечели Купата на Европа. Тази година европейският футбол беше абсолютно доминиран от английските отбори.  
 
- Как си обяснявате сегашната хегемония на английските отбори за сметка на испанските грандове, които доминираха през последните години в Европа? 
 
- Миналата седмица във „Файненшъл таймс“ имаше интересна статия, според която един от най-точните показатели за успеха на един клуб е какви пари се инвестират за заплати на футболисти.  Според KPMG, въпреки неимовернo високите приходи от излъчването на Премиершип в Англия, в Испания Реал и Барселона са инвестирали, всеки един по отделно, заплати в порядъка на 100 милиона евро повече от тези в английските клубове. Това обяснява защо в последните 10 години 7 от титлите на Шампионска лига бяха печелени от испанските клубове. Ако се позовем на същия анализ в България, то това показва и доказва защо Лудогорец е най-успешният и убедителен отбор в последните години. Очевидно собственикът на клуба Кирил Домусчиев е подходил правилно при структурирането на тима и по отношение на привличането и заплащането на футболистите. И резултатът е осем последователни шампионски титли. Това е работещият модел.
 
- Виждаме, че Левски вече може да разчита на могъщ финансов благодетел в лицето на Васил Божков. Увеличава ли това шансовете на „сините“ за спечелване  на първа титла от 11 години? 
 
- Аз смятам, че в момента Левски има уникален шанс да се представи отлично и да донесе дългоочакваната радост на феновете. Клубът е собственост на най-богатия българин Васил Божков, с изпълнителен директор Павел Колев, чиято репутацията е на най-компетентния и най-добрия специалист във футболната администрация, и наставник Петър Хубчев, който доскоро водеше националния отбор. Това са предпоставки клубът да покаже добри резултати още следващата година и аз им желая от сърце успех.
 
- По какъв начин е възможно да се пренесе английския или испанския модел на управление и при българските клубове, за да могат да генерират приходи и да се самоиздържат? 
 
- Докато няма изградени модерни стадиони и модерна инфраструктура, това трудно би било възможно. 
 
- Има ли надежда българският футбол да си върне водещите позиции на клубно и национално ниво в Европа? 
 
- Аз не съм такъв футболен експерт и капацитет, за да направя подобен анализ. Но съм сигурен, че хората, които са се отдали на тази професия, имат желание България да бъде фактор на европейската и световна футболна сцена. 
 
- Казахте, че следите европейския футбол. Хвърляте ли по едно око и на мачовете от българското първенство? 
 
- До съвсем скоро време, да. Но шампионатът свърши и сега сме в почивка.
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки