Участник в Джирото стартира в Обиколката на Витоша този уикенд

Проявата, известна още като Витоша100, е част от инициатива "София - европейска столица на спорта"

Участник в Джирото стартира в Обиколката на Витоша този уикенд

Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания на София - Обиколката на Витоша. Проявата, известна още като Витоша100, е част от инициатива "София - европейска столица на спорта" и пак ще събере няколко хиляди столичани и гости на столицата, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си.

Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна, пред Базата на БФС. Тръгва се по бул. България по посока на кв. Бояна, после се продължава по пътя за м. Златни мостове и след това се следва подробно описания в сайта vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 15 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, но в 23:59 ч. Метеопрогнозата е за ясно и тихо време, а в ранните часове на събота началото на двудневните надпревари ще даде заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Очакваните часове за финиширане са приблизително следните: за колоездачите - мъже 10.00 ч. и жени 11.00 ч. в събота, за скороходците - мъже 8.00 ч. и за жени 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Миналата година шампионите при бегачите Александър Спасов и Мария Николова подобриха върховите постижения от 2017-а с впечатляващи разлики. Спасов си осигури победата с време 8.12:06 ч., което е уникален рекорд - с над половин час по-добър от постижението на предишния шампион Андрей Гридин. При жените Мария Николова защити титлата си и спечели за четвърти път при осмия си пореден старт в Обиколката. С резултат 9.37:44 ч. тя подобри с близо 12 минути миналогодишния си рекорд на състезанието. При колоездачите най-бързи бяха Александър Алексиев - с рекорд на трасето от 4.11:00 ч., почти 9 минути по-бързо от предходния победител и Ивета Алексиева - с време 6.05:32 ч.

Супергероите на Обиколката пък бяха Камен Тончев и Боряна Николчева. Те станаха шампиони в дуатлона на 200 км - комбинация от 100 км колоездене и 100 км бягане в рамките на два дни. Камен завърши дуатлона за 15.41:04 ч.,а резултатът на Боряна Николчева е 21.27:03 ч., което е с удивителните час и петнайсет минути по-бързо от предишния рекорд.

До момента заявилите участие са близо 2500, информират организаторите, които сега поръчват още стартови номера. Тези дни ще се включат още състезатели, които в последния момент ще пристигнат от провинцията и от чужбина. Ясно е, че на старт ще застанат представители на поне 29 държави, част от тях с цели отбори. Общият брой на чужденци се очаква да достигне 100, сред тях служители на редица посолства у нас. Над 100 пък ще опитат супер предизвикателството "200 кмУ" - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците.

Сред участниците за първи път ще бъде и най-добрият ни шосеен колоездач в последно време Николай Михайлов - единственият българин участник Giro dТItalia, състезаващ се от миналата година за португалския тим Efapel.

Сред куриозите е заявката на най-възрастния участник тази година. 75-годишният глухоням Васил Грозев се е записал на дуатлон, а най-малките това лято са двама по на 10 години при това родени на една и съща дата 27 август 2008.- Генко Дойчинов и Евелина Либкнехт. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди три години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата отново е обявена за "състезание без боклук", поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел ще помагат доброволците по инициативата "Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба". В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове. По трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнообразни награди за участниците и зрителите, Софийска вода отново ще награди призьорите с ваучери на стойност над 3000 лв. Общият награден фонд е над 10 000 лв.

Тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде "осиновен", което означава, че маркировката и табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки