Ивков: Хубчев няма да даде да му се бъркат в работата

Ивайло Петков прави добро впечатление, очакваше се да има обаждания по негов адрес, заяви легендата

Ивков: Хубчев няма да даде да му се бъркат в работата
На 72 години Кирил Ивков продължава да е част от любимия Левски, въпреки че вече не е член на Надзорния съвет на клуба. Бившият легендарен защитник на сините дори бе представител на клуба на тегления жребий за сезон 2019/20 в Първа лига. Той говори пред "Тема спорт" за Петър Хубчев, закъсняващата селекция и новия спортен директор Ивайло Петков.
 
- Г-н Ивков, Петър Хубчев е новият треньор на Левски. Ще успее ли да се справи с работата на „Герена"?
 
- Петьо го познавам изключително добре, защото му бях треньор в продължение на три години (б.р. - в Осъм Ловеч). Именно аз го доведох в Левски през 1989 година. Сериозен е и прави добро впечатление, че не обича много да му се бъркат в работата и няма да се остави. Според мен Хубчев има едно добро качество, което си пролича и в националния отбор, а именно, че създава добър колектив в тимовете, в които работи. Не го притесняват имена -кой какъв бил и защо. Той набира скорост и ако се вземат 4-5 класни попълнения, ще направи добър отбор.
 
- Много пъти споменавахте, че на Левски му трябват левскари. Радващо ли е за вас, че Петър Хубчев познава добре обстановката на „Герена"?
 
- Хубчев обича Левски. Според мен ще направи добър отбор. През изминалия сезон се освободиха един куп треньори. Това не бива да се повтаря. Вярвам, че Хубчев ще направи нелош тим и ще постигне успехи.
 
- Притеснява ли ви бавещата се селекция или това се дължи на желанието на треньорския щаб да има време за по-добра преценка за новите и да не бърза с взимането на попълнения?
 
- Притеснява ме, че след първия лагер в Добринище няма нови футболисти. За мен на всяка цена трябва да бъдат привлечени поне 3-4 качествени нови попълнения.
 
- На кои позиции е най-необходимо подсилване?
 
- Левски трябва да има добър централен защитник. В средата също е необходим човек. В тази зона сините имат добри изпълнители, но са повече разбивачите, отколкото тези, които създават. Може би Давиде Мариани влиза в тази роля на човек, който прави играта. Мъчеше се да прави нещо, но в края не се получаваше много. Необходим е и нов централен нападател, няма значение, че Станислав Костов стана голмайстор на първенството. Трябва да се засили конкуренцията на върха на атаката. Защото на практика в момента той е сам на този пост.
 
- Бяхте пратеник на клуба на жребия за Първа лига? Как ви се струва той - сините стартират с две гостувания, но до първото завъртане само още един път играе извън София?
 
- Да, Левски започва с две гостувания на Дунав в Русе и Етър във Велико Търново. Но щом искаш да направиш нещо голямо, трябва да побеждаваш слабите отбори на всяка цена. А не както миналата година - да се изгубят десетина и повече точки срещу тимове от втората шестица. На „Герена" също така се разпиляха доста точки. Познавам Хубчев и предполагам, че ще направи всичко възможно тимът да показва необходимата агресия на стадион "Георги Аспарухов", защото Левски не трябва да губи точки в никакъв случай при домакинствата си. Да, не трябва да се подценява Дунав, както и Етър, който игра много грамотно през изминалия сезон. Но най-нормалното нещо е в първите два мача Левски да победи. Така тимът ще натрупа u самочувствие за следващите срещи.
 
- Какви са очакванията ви за представянето на Левски в евротурнирите?
 
- За Левски няма да има лек противник. Това се видя и миналия сезон. Срещу отбори, които не ги смятаме за фаворити, се играе трудно.
 
- В края на миналия сезон част от младите футболисти получиха шанс за изява. Каква оценка ще дадете за представянето на Станислав Иванов, Илия Юруков, Деян Иванов, Мартин Детелинов Петков?
 
- Това беше добрата новина за Левски - включването на младите. Знаем и колко дълго Деян Иванов беше контузен, хубаво е, че получи шанс. Беше време тези момчета да влязат в първия отбор, дори включването им малко беше позакъсняло. Причината е, че отрано се знаеше, че третото място на Левски беше гарантирано. Трябваше да бъдат включени, да играят и новият треньор да ги гледа в повече мачове, за да ги прецени. Мисля, че имат качества, но им трябват мачове. Станислав от две години само тренира с отбора, но само с това не може да го прецени човек. Видяхте, че стигна и до националния отбор само с няколко двубоя на терена.
 
- Как ще коментирате промените в ДЮШ и отстраняването на Даниел Боримиров от поста директор на школата?
 
- Честно да ви кажа - не знам каква е причината за отстраняването на Даниел Боримиров. С него се познавам отдавна и съм наблюдавал работата му. Но според мен има нещо друго зад рокадата, защото много изненадващо се случиха нещата - и за мен, а и за много хора.
 
- Какво е мнението ви за назначението на Ивайло Петков за спортен директор на Левски? Част от феновете не го приеха добре...
 
- Разбира се, че назначението му бе изненадващо. Отдавна на „Герена" не е имало силен спортен човек, който не е бил свързан преди това с отбора. Според мен Ивайло Петков има добра визитка, ръководството ще му даде шанс. Времето ще покаже дали ще е за добро привличането му. Беше силен футболист и игра в националния отбор. Състезаваше се и в чужбина - в три отбора в Турция, също така и в Русия. Може би е натрупал опит и доста контакти. На мен лично ми прави добро впечатление. Със сигурност ще има обаждания по негов адрес от хора, които ще са недоволни. Те се очакваха. Но това е положението, а ръководството решава. Дано всичко върви, както трябва.
 
- Какви цели трябва да си постави Левски през новия сезон?
 
- Всичко зависи от това какви футболисти ще бъдат привлечени, защото със сегашния състав повече от трето място едва ли ще се постигне. Няма какво да се заблуждаваме. Дано до няколко дни да има нови играчи. При това такива, които да вдигнат качеството на отбора.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки