За последните 5 години: Ружомберок с повече отстранени съперници от Левски в Европа

Словаците разчитат предимно на местни кадри, приемат сините на стадион за 4800 души

За последните 5 години: Ружомберок с повече отстранени съперници от Левски в Европа
Съперникът, който се падна на Левски, бе най-тежкият възможен в първия предварителен кръг на Лига Европа.

Ружомберок завърши на трето място в словашкото първенство, където изостана на цели 24 точки от шампиона Слован Братислава (и на 7 от втория Дунайска стреда). Спечели квота за евротурнирите след голяма битка с Жилина за място в Топ 3.

Драмата в края на сезона включваше и сензационна победа у дома над шампионите с 3:2, като именно след нея Ружомберок успя да изпревари Жилина на третата позиция и да я запази в оставащите кръгове до финала на шампионата.

На мачовете с Левски отборът ще бъде и с нов треньор. Става дума за Ян Хаспра, който има доста скромна визитка.

До момента бе начело на дублиращия отбор на Ружомберок, който се подвизаваше в Четвърта лига на Словакия, но под негово ръководство спечели промоция за Трета и сега дори за Втора лига. Негов асистент ще бъде бившият словашки национал Марек Сапара, който направи солидна кариера в Розенборг и Турция. Те замениха тандема на Давид Холубек и Иржи Ярошик. И призоваха за търпение: 

"Тук се чувствам вкъщи, но никой не е пророк в собствения си дом. Надявам се публиката да не се обърне срещу нас, ако нещата не проработят в първите седмици или месеци. Ние сме спортен град. Женският ни баскетболен отбор показа пътя. Дано и във футбола повторим техните постижения", пожела си 50-годишният Хаспра, цитиран от "Тема спорт". 

Целта на отбора е да развива собствени кадри, затова чужденците се броят на пръсти. Тук са само чехът Филип Тварджик, македонецът Тихомир Костадинов (офанзивен халф), както и дефанзивният полузащитник Кристи Косе (албанец). Последният се отличи с 8 гола през миналия сезон. Той е юноша на ПАОК, тъй като родителите му се местят от Албания в Гърция. Македонецът Костадинов пък записа 8 асистенции на сметката си през 2018/19. Друг играч, който заслужава внимание, е 22-годишният капитан Доминик Кружляк, който през 2017-а дори стигна до националния отбор на Словакия. В отбора има само един играч над 30 години. Това е защитникът Ян Масло, който също е местно момче и дебютира за клуба през 2005-а.

Отборът играе домакинските мачове в Европа на собственото си стадионче, което е с капацитет едва 4817 души. Самият Ружомберок се намира на около 40 километра от кошмарния за сините град - Жилина. Иначе в Европа активът на тима е доста скромен - едва 16 срещи. През сезон 2017/18 отборът направи най-солидния си пробив на международната сцена. Тогава отстрани солидни съперници като Войводина Нови Сад (3:2 общ резултат) и Бран Берген (2:1), след което отпадна от Евертън с 2 минимални загуби по 0:1. Това означава, че за последните 5 години съперникът на Левски е изхвърлил повече отбори на международната сцена в сравнение със сините. За същия период отборът от "Герена" е елиминирал само един тим, при това по-слаб от Войводина и Бран (Сутиеска Никшич през 2017-а).

Най-големият успех на Ружомберок е спечелването на титлата в Словакия през 2006-а. През същата година печели и Купата на Словакия. Следва участие в предварителните кръгове на Шампионската лига, където отстранява шведския Юргорден (3:2 общ резултат), но отпада веднага след това от ЦСКА Москва (0:5). След историческия си връх отборът влезе само 2 пъти в Топ 3 на словашкото първенство - през 2016/17 и 2018/19. Светъл лъч е и достигането до финал за Купата на Словакия през 2018-а, който обаче бе загубен с 1:3 от Слован. Тогава един от головете за победителите отбеляза българинът Васил Божиков.
Грубо: Фенове на Интер изгориха фланелка на Ибрахимович (ВИДЕО)

"Нерадзурите" празнуват Скудетото по странен начин

Мусиала се възхищавал на Меси

"Имитирах го", призна халфът на Байерн Мюнхен

Дъмфрис се надява да поднови договора с Интер

Нидерландецът иска да остане още дълго на "Меаца"

Край на една ера: Легенда на Атлетик Билбао напуска след 15 години

Икер Мунияин обяви решението си в емоционално видео

Килиян Мбапе сменя позицията си в Реал Мадрид

Французинът оставя левия фланг на Винисиус

Лукаку може да остане в Рома, но само с нов наем

Челси обмисля варианта да остави белгиеца за още 12 месеца на "Олимпико"

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

Ман Сити се цели в рекорд на Манчестър Юнайтед в Шампионска лига

В момента "гражданите" са с 23 поредни мача без загуба

Германия откри специален полицейски център за Евро 2024

Той ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на турнира

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки