Сари: Интерпретацията на мачовете в Англия е почти интуитивна

Новият наставник на Ювентус даде интервю пред Христо Стоичков

Сари: Интерпретацията на мачовете в Англия е почти интуитивна

Христо Стоичков се срещна с Маурицио Сари в последната му седмица като мениджър на Челси, а предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи интервюто на Камата. Лондончани завършиха един турбулентен сезон с голяма усмивка. „Сините“ стигнаха категорично до финала в Лига Европа и там спечелиха трофея в английски финал срещу Арсенал.

Тази европейската купа бе първа в кариерата на нашумелия италиански треньор. Но въпреки това се оказа, че това е последният му мач в Челси. Така пристрастеният пушач, който не бе особено долюбван от феновете на „Стамфорд Бридж“, вече е начело на Ювентус. 

- Сеньор Сари, тренер! Благодаря, че ни приехте за това интервю!

- Аз също ви благодаря!

- В Челси преживяхте един много емоционален сезон. Какво бе чувството да сте начело на този отбор? 

- Минахме през периоди и на добра, и на слаба форма като през цялото време се опитвахме да намерим желания баланс и да имаме стабилност и постоянство. И това не е лесна задача по принцип. А да го направиш в английския футбол е още по-трудно, защото мачовете са страшно много. Влага се много физика в сблъсъците и е много възможно да загубиш мач, в който не си влязъл физически и психически на 100 процента. Именно в тази посока работихме много и търсихме да подобрим работата на отбора.

- Има ли наистина чак толкова голяма разлика между футбола в Италия и този в Англия? Организация, работа, тактика...

- На Острова мачовете са много повече и реално няма време за промени в един отбор в хода на сезона. Както и за работа от гледна точка на тактиката. В Италия върху това се работи много повече. А тук интерпретацията на мачовете е почти интуитивна. Срещите са много напрегнати и с големи ускорения през всичките 90 минути. Няма как да не излезете напълно изтощени от такъв мач. Докато в Италия това не винаги се случва.

- Изостанахте от Манчестър Сити и Ливърпул в шампионата, но не ви избяга основната цел - да сте в голямата четворка. Тя стои пред Челси всяка година. Доколко затормозява подобна отговорност?

- Неизбежно е. Целта да сме сред първите четири, за да играем в Шампионската лига, не трябва да се изпуска. Конкурирахме се основно с Тотнъм, Арсенал и Манчестър Юнайтед, които имат зад гърба си огромен опит в тази война. Консолидирани са като отбор, както технически, така и тактически. Но и ние много работихме през цялата година и наистина се преборихме в този дълга и изморителна надпревара. Беше очевидна обаче разликата в преимуществото на Манчестър Сити и Ливърпул. Тези почти 30 точки, с които Сити ни се откъсна, са наистина много. Но пък Челси сега определено има една солидна база и ако продължи да работи така здраво, шансовете за битка за върха ще са реални. Но пак казвам - това няма да е никак лесно срещу такива силни и солидни отбори, които освен всичко са водени от едни от най-големите треньори в света.

- Разговаряме преди финала в Лига Европа. Усещате ли силно тази голяма отговорност пред Челси, пред отбора, пред вас като треньор? Спечелването на Лига Европа ще защити престижа на отбора и ще осмисли сезона.

- Да, очакванията тежат. А в италианските медии твърдяха на висок глас, че Наполи ще спечели със сигурност в Лига Европа. Нормално. Всички нации се надяват да имат най-силния отбор във всички турнири. Лига Европа обикновено започва с малко по-лесни съперници, но в последните 2-3 кръга става наистина много трудно. Всички отбори до тук бяха силни и за нас беше чест да постигнем целта си. Освен това алтернативата да играем в Шампионската лига чрез спечелването на Лига Европа е много важна цел, която постоянно държим под око и вече я виждаме реално очертана. След четвъртфиналите силите станаха много изравнени, но ние сме на финала и държим съдбата си в ръце.

- Тренер, защо 33?

- Това е една много стара история от времето, когато бях треньор в Италия. Свързана е с въпроса на един журналист, който очевидно се заяждаше с мен. Твърдеше, че отборът ни не бил много активен, провокативно ме питаше колко точно схеми на игра имаме и прочие. И аз му отговорих, че са 33. (смее се) Това е една история, която тогава беше малко скандална, но с годините става все по-забавна. Тогава отнесохме много негативи, но в момента спомените са приятни и положителни.

- Свършихте една наистина сериозна работа в Наполи. Изградихте едно много силно нападение с Гонсало Игуаин на върха на атаката. Каква според вас е перспективата пред звездите на Наполи днес и пред отбора като цяло? Питам ви, защото все още познавате обстановката там перфектно.

- Какво можем да кажем за Гонсало, което вече не е казано? Тогава направи рекорд с играни 90 минути във всички мачове и вкара 36 гола в 35 мача. Невероятен играч! Направи много и в Реал, и в Ювентус. За мен това момче, за съжаление, често остава неразбрано докрай. Както в Челси. Причината е, че той от една страна е горделив и затворен, а от друга много чувствителен. Затова и постоянно му трябва подкрепа и одобрение отвън и най-вече от страна на треньора.

- Тренер, много благодаря за интервюто!

- Аз благодаря!

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Юве стартира преговори за привличането на Матео Ретеги

Торинци искат италианския национал от състава на Дженоа

Ново фиаско за Юве в Серия А (ВИДЕО)

"Старата госпожа" безсилна в Торино срещу Дженоа

Юве навлиза в сериозна криза, четвърти пореден мач няма победа

Торинци завъртяха 2:2 при визитата си на Верона

Алекс Сандро се разделя с Ювентус през лятото

Отборът няма план да поднови договора му

Ювентус ще преотстъпи Мойс Койн на Атлетико (Мадрид) до края на сезона

"Дюшекчиите" ще платят за наема 400 хиляди евро

Двоен удар за Алегри

Юве без Рабио и Киеза в Лече

Пече се сензационен трансфер! Юве посяга към Джордан Хендерсън

Халфът е пред трансфер в торинския гранд

Официално: Рома привлече бранител от Ювентус

Дийн Хуйсен ще играе под наем при "вълците" от Рим

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки