Минчев: В УС на баскетбола има хора, които не мислят за интересите на националния отбор

Не успях да реализирам целите, но като игра и представяне няма от какво да съм недоволен, допълни спецът

Минчев: В УС на баскетбола има хора, които не мислят за интересите на националния отбор
Вече бившият селекционер на националния ни отбор по баскетбол Любомир Минчев даде интервю за "Тема спорт". Той говори за причините, поради които отказа да поднови договора си и след 3 години начело се раздели с представителния ни тим.
 
- Г-н Минчев, защо се отказахте от националния отбор?
 
- Имам причини за това решение. Знам, че ще има хора, които ще разберат и ще ги приемат, и такива, които няма да го направят. Но решението е мое. Първата и основна причина е свързана с липсата на подкрепа и доверие от някои от членовете на Управителния съвет на федерацията. През всичките години имах два пъти желание да се изместят мачове от вътрешния календар, за да се съобразят с националния отбор. Защото по новата система на ФИБА имаме 4 дни за подготовка. И двата пъти ми беше отказано. Аз трябваше да се съобразя като треньор на националния отбор, което за мен не е нормално. За мен това е показателно, че има хора, които не се съобразяват с интересите на националния отбор и не могат да превъзмогнат личното си отношение към мен.
 
- Кого визирате?
 
- Нямам какво да крия, говоря най-вече за представителите на Левски Лукойл. Два пъти заради този отбор не станаха смените на датите. Втората причина, това не съм го казвал официално никъде, но съм го написал в отчета си за миналата година. През лятото имаше сериозен проблем с мачовете, които бяха на 30 юни и 2 юли. Първенството ни свърши на 28 май. Това са 33 дни, в които аз като треньор на националния отбор и моите помощници трябваше да държим всякаква форма на тези играчи - физическа и игрова, при това само с две контроли. Това ще се повтори и през това лято.
 
- Искали сте повече контроли или какво?
 
- Не, изслушай ме. Това ще се случи и тази година. Имаше играчи като Павел Маринов, Чавдар Костов, Везенков, Дий Бост, които са в чужбина, техните първенства не са завършили и на мен ми пречи да комплектувам състава. Не можех да взема никого от 20-годишните, за да не ме обвинят, че им развалям подготовката, и трябваше да се моля на някои играчи само да дойдат да тренират, за да помогнат на мен и националния отбор в тренировъчния процес. Казвам това, защото ми е пределно ясно, че ако не бяхме съумели да направим нещата както трябва и да победим Исландия, нямаше после да играем с Франция и Русия. А от мен се искаше да се гонят някакви резултати. За мен нашият календар не е съобразен с този на ФИБА Трудно е за който и да е треньор да запази игровата форма на играчите повече от един месец или близо два.
 
- Искал сте да се удължи календарът на първенството ли?
 
- Ако някой мисли за националния отбор, той ще го направи това нещо. Но тези хора не искат за един ден да направят компромис, какво остава с 15-20 дни. Ние трябва да се съобразим календара на ФИБА, а не те с нас. Третата причина - смятах, че това лято не трябваше да мине просто така. Трябваше да се съберат по-младите момчета и с тях да се участва в контролни срещи, доста отбори ще имат подготовка за световно, други също се събират. Треньорът на Кипър ми се обади да играем контроли. Аз му казах, че договорът ми е свършил и не мога да поема такъв ангажимент. Според мен не трябва да се оставят тези момчета 34 месеца нищо да не правят и директно да отидат на квалификация през ноември. Има млади играчи, които имат нужда от такива мачове, защото виждате, че има контузени, по-голямата част са над 30 години и трябва да се мисли за тяхна смяна в един момент. Хубаво е младата кръв да не влиза изведнъж, на официален мач. И поради тези три причини аз нямам желание да водя повече националния отбор.
 
- Георги Глушков каза, че държи вие да останете и почти ви се е молил за това...
 
- Никой не ми се е молил. Първият разговор, който Глушков проведе с мен, бе след петия мач с Балкан, при това бе само загатване. Тогава му казах, че те трябва да кажат дали искат да остана или не. Визирах хората, които се противопоставяха на моето присъствие. Според мен обаче тогава вече бе доста късно за подобни разговори. Смятам, че още в началото на декември след загубата във Франция трябваше да се проведат разговори и да се види дали продължаваме или не. Ако не продължаваме, да се разберем и, както Босна направиха, да се сложи друг човек, който да поеме от февруари отбора.
 
- В последните мачове, когато се натрупаха и тежки загуби, бяхме без водещи играчи. Сега се очертава Везенков, Бост и Павел Маринов да не играят есента. Уплашихте ли се, че без тях няма да изпълните целта - класиране на Евробаскет 2021?
 
- Да съм се уплашил? Много добре знам, че ще има хора, които ,ще говорят всякакви неща. Досега никога не съм ce притеснявал какво ще кажат, важно е не какво казват, а какво правят. И в миналото е имало негативни приказки за мен, но това не ми влияе. Все едно аз да говоря навремето, че никой не е искал националния отбор и не са имали какво да направят и затова са го дали на мен. Аз изтъкнах три основни причини, които за мен са важни. Това е. Все едно аз сега да кажа как някои хора говореха по време на мач на националния отбор, че не си следя отбора. Или пък как съм си правел селекцията в Берое на база поста ми в националния. Това са дребни заяждания. Колко мача играхме с Везенков и Бост, че да съм се уплашил?!
 
- Доволен ли сте от свършената работа за тези три години?
 
- Нещата са противоречиви. От една страна, е целта, която сме имали -класиране на европейско и световно. Доколко е било реално или не, е друга тема, но не сме успели, така че не съм я реализирал. Като игра и представяне обаче не може да бъдем недоволни. Или поне аз, защото сигурно има и недоволни.
 
- Можеше ли да се постигне повече?
 
- Винаги може. Имаше мачове, които загубихме с малка разлика и си имаме вина за тези резултати. За мен бе удоволствие да работя с момчетата. Благодаря им за отношението, пожелавам им успех и искам да им кажа, че добрата атмосфера и желанието да играят за националния отбор първо идва от тях. Заслугата е тяхна.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки