Исторически за нас стадион в САЩ вече не е паметник на културата

Треньорът на Гърция кълне рефера Бужсаим в биографията си години след 0:4

Исторически за нас стадион в САЩ вече не е паметник на културата

Датата 26 юни 1994 г. трябва да бъде напомняна постоянно като 17 ноември, когато бихме Франция на “Парк де Пренс”.

Защото след 6 равенства и 10 загуби на световни първенства записваме победа. И то не каква да е, а разгромна. На “Солджър Фийлд” в Чикаго разбихме дебютанта Гърция с 4:0.

25 години по-късно “Солджър Фийлд” продължава да съществува, но вече загуби статута си на паметник на културата от национално значение.

Защото на 19 януари 2002 г. стадионът е изгребан отвътре, като се запазва единствено оригиналната колонада пред него. И за 100 милиона долари инвестиция изцяло ново игрище бе построено вътре в чашата му.

Имаше доста съпротива срещу разрушаването на паметника на културата, който бе открит през 1923 г. Но изборът бе градът да остане без отбор по американски футбол или да се запази архитектурното му наследство.

И заради това бе предпочетено да се загуби статутът, а не да се върви срещу интересите на запалянковците в града.

Стадионът в Чикаго е един от най-уникалните в САЩ, защото на него се е състояло всичко. Включително и мач от НХЛ на открито. Имало е мачове по баскетбол, ръгби, концерти и дори молитви на открито.

В момента той е най-старото съоръжение, на което се играят мачове от лигата по американски футбол.

Името му идва от факта, че той е построен заради традиционния мач между армията и флота, и с него се почитат всички загинали американци в Първата световна война.

Преди 25 години на стадиона има 63 160 зрители, от които българите са малцина.

Гърците са огромно мнозинство, отвсякъде се веят техни флагове.

Всъщност това е най-голямата публика в Чикаго по време на световното, въпреки че вече е имало два мача там, и то на Германия. На Германия - Боливия има 63 117 зрители, а на Германия - Испания - 63 113. След това на Боливия - Испания - 63 089, а на 1/8-финала Германия - Белгия са само 60 246 зрители.

Още в 5-ата минута обаче Алексис Алексудис играе с ръка в наказателното поле и съдията от ОАЕ Али Бужсаим е категоричен - дузпа и жълт картон. Христо Стоичков праща вратаря Елиас Алмацидис в другия ъгъл. В 55-ата минута Алмацидис поваля Стоичков и Бужсаим дава втора дузпа. Този път вратарят хваща ъгъла, но ударът на Камата е прекалено прецизен и резултатът става 2:0.

Точно тези моменти накараха треньора на гърците Алкетас Панагулис да отдели огромна част от биографията си на Бужсаим.

“Той отдели прекалено много внимание на правилника на ФИФА, а не остави играта да властва в мача. При първата дузпа нашият играч се хлъзна и заради това топката срещна ръката му. При втората вратарят ми призна, че просто са се сблъскали със Стоичков. За съжаление обаче, ние нямаме играч като него”, категоричен е Панагулис. Загубата от България нанася огромни щети на репутацията на треньора на гърците.

При завръщането от световното е уволнен, въпреки че преди това е обявен за национален герой, защото класира отбора си.

ФИФА е на съвсем обратното мнение. Бужсаим става един от малкото, които свирят на цели три световни първенства, като най-високо ниво е 1/2-финалът мужду Бразилия и Холандия в Марсилия през 1998 г. Освен това му е поверен финалът на купата на конфедерациите през 1995 г. Ръководи двубои на първенствата на Азия и Африка.

Бужсаим е роден на култовата за България дата 9 септември. Но 15 години след социалистическия преврат у нас. Военен по професия.

Панагулис прави цели 7 промени в състава си след загубата от Аржентина с 0:4 в първия мач. Най-страннна е, разбира се, вратарската. Антонис Мину допуска само два гола във всички мачове от квалификациите. След което е попилян от аржентинците, но според всички е доста по-добър от Алмацидис.

“За нас е все едно кой играе. Ние нямаме суперзвезди. Да имахме поне Костадинов или Лечков, за да ми задавате подобни въпроси”, ядосва се наставникът на елините.

След 2:0 всичко си идва на мястото. Следва невероятна комбинация Йордан Лечков - Емил Костадинов - Йордан Лечков за третото попадение. Секунди преди края Алмацидис изпуска топката след удар на Стоичков в краката на Даниел Боримиров и той прави резултата 4:0.

“Този мач бе от изключителна важност. Може би по-важен от всички останали. Той ни даде спокойствието, че може да играем и да побеждаваме на световно първенство. След като страстите утихнаха след загубата от Нигерия, нещата започнаха да се получават. Пък и с победа почти си осигурихме продължаването напред”, обяснява наставникът ни Димитър Пенев.

Може гърците да са били в десетки повече на стадиона, но българите постигат нещо изключително.

Диаспората ни в Чикаго направо отвлича националите. Заведени са в църквата ни, където ги очаква огромно пиршество.

Скарите пушат на максимум, отборът е посрещнат от стотици сънародници, повечето от които не са били на мача.

Българите се присламчват към националите още преди двубоя, като правят всичко възможно да се докопат до тях.

Тогава ги приема и милионерът Шефкет Чападжиев, който става най-запаленият им фен до края на първенството. Той дори раздава премии на футболисти и треньори, като за целта им купува чантички тип банан, които се носят на кръста. След това им подарява и камери.

От целия купон след победата над Гърция най-много страдат организаторите.

Един от отборите с голяма публика в САЩ вече е елиминиран от първенството, а на всичко отгоре трябва няколко пъти да пренасрочват полета на българите за Далас, защото просто имат парти. В крайна сметка те все пак се прибират в Тексас, където ги очаква двубоят с Аржентина.

Тимът, воден от Диего Марадона, води в групата ни с две победи и шест точки от началото на първенството. България е на трето място заради по-лошата си голова разлика от Нигерия. Африканците са с 4:2, а ние сме 4:3. Гърците са без спечелена точка и отчайващата 0:8 голова разлика.

Никой обаче не очаква развръзката, която идва в следващите няколко дни. Както извън терена, така и на него. Последните мачове са на 30 юни по едно и също време. България - Аржентина в Далас, а Гърция и Нигерия са във Фоксбъро, Масачузетс.
БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

Девойките на България с нова победа

"Лъвиците" подчиниха и Малта

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки