Ицо за Световното в САЩ: Дадоха престъпна дузпа за Германия!

"Не знам как стана, но накрая обърнахме световния шампион и бяхме на полуфинал"

Ицо за Световното в САЩ: Дадоха престъпна дузпа за Германия!

Четвърт век измина от най-големия успех на българския национален отбор. В незабравимото американско лято България стигнаха до четвъртото място и бронзовите медали, а големият герой беше Христо Стоичков. 

 
Камата стана голмайстор на първенството с шест попадения, колкото имаше и Олег Саленко. И докато руснакът наниза пет от тях срещу Камерун в груповата фаза, то българинът ги разпредели равномерно през целия турнир и помогна на тима ни да докосне славата. 
 
Сега, отдавна окачил бутонките на пирона и отдал се на журналистиката, той разказа спомените си от незабравимото лято в САЩ през 1994 г. пред мексиканската телевизия "Унивижън". Това се случи и точно четвърт век след успеха над мексиканците на 1/8-финалите. А огромна роля за този успех е имал и самият Стоичков. Ето какво разказа той пред телевизията в латиноамериканската страна. 
 
"Преди първенството лежах с жена си в леглото и бях скръстил ръце в молитва, защото се надявах, че ще спечеля нещо на това Световно. Мечтаех го и такава беше настройката ми - да спечелим нещо с България." 
 
"Мисля, че най-важното преди мач беше, че си говорехме и се мотивирахме. Не бях много красноречив, но беше много важно и как говориш с тези момчета. Защото понякога можеш да ги обезкуражиш, а е много важно, когато сме назад, да се вдигнем. Затова релаксирахме, играехме карти." 
 
"Започнахме с тежка загуба с 0:3 от Нигерия, но после се върнахме с успех 4:0 над Гърция. И накрая дойде мачът с Аржентина, три дни преди който гръмна скандалът с Марадона и допинга. Това много повлия и аржентинците не бяха този агргесивен тим, който бяха преди това." 
 
"И дойде мачът с Мексико. Там се подготвихме по моя начин. Преди мача казах на момчетата какво да очакват и как ще играе съперникът. Обясних им как ще играе Луис Гарсия, най-бързото им крило. Написах на листче на десния ни бек къде да застане. И му казах, че ще идва при мен да ме пита какво да направи, за да го неутрализира." 
 
"Играехме срещу един от най-добрите отбори на Мексико в историята им. А мачът беше кошмарен, получихме червен картон, но в крайна сметка успяхме да победим след изпълнение на дузпи и накрая се паднахме със световния шампион Германия. Изглеждаше невероятно да ги отстраним." 
 
"Тогава имахме по-добрите възможности преди почивката, но първото полувреме завърши 0:0. И второто започва с криминална подкрепа за Германия и им дадоха престъпна дузпа. След гола им един от съотборниците ми плачеше и каза: "Имаме само 30 минути да обърнем този мач."Не знам как стана, но накрая обърнахме световния шампион и бяхме на полуфинал." 
 
"Така се стигна до мача с Италия, в който вкарах последния си гол на първенството. Вече имах шест попадения, но след мен имаше двама играчи с по пет - Роберто Баджо и Ромарио. Те играха на финала, но той завърши 0:0 и в крайна сметка станах голмайстор на първенството, заедно с Олег Саленко", разказа Камата. 
Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки