БФС честити рождения ден на Бончо Генчев

Днес 55 години навършва бронзовият медалист от Златното поколение на България

БФС честити рождения ден на Бончо Генчев

Днес 55 години навършва бронзовият медалист от Златното поколение на България Бончо Генчев.

Голмайсторът е роден на 7 юли 1964 г. в Генерал Тошево, а първите си стъпки във футбола прави в школата на местния Спортист. Дебютът му в професионалния спорт е с екипа на Добруджа, а след кратък престой в ловешкия Осъм, Генчев подписва с Локомотив (Горна Оряховица), където записва 85 мача и 13 гола за първенство.

Между 1987 и 1991 г. играе за Етър (115 мача, 37 гола, шампион на страната през 1991 г.), а добрите му изяви водят до подпис с португалския гранд Спортинг (Лисабон).

През 1992-а Генчев преминава в английския Ипсуич и се превръща в първия българин, записал участие в местната Висша лига. В рамките на три сезона изиграва 61 шампионатни мача за клуба, преди да подпише с Лутън Таун.

През сезон 1997/98 се завръща в България и става голмайстор на Първа лига с екипа на ЦСКА (32 двубоя, 20 попадения), а в залеза на кариерата си облича екипа на нискоразредния английски Хендън.

За националния отбор Генчев дебютира през 1990 г. и записва общо 12 мача за представителния ни тим. Участник на световното първенство в САЩ през 1994-а, където България достига до полуфинал, както и на европейския шампионат в Англия две години по-късно.

Българският футболен съюз честити празника на Бончо Генчев и му желае здраве, щастие и бъдещи успехи!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки