Джанпаоло: Да бъдеш треньор на Милан е чест

Според специалиста отборът му има нужните футболисти за красив футбол

Джанпаоло: Да бъдеш треньор на Милан е чест

Новият наставник на Милан Марко Джанпаоло беше официално представен пред медиите на пресконференция в Каса Милан днес. Вече бившият треньор на Сампдория сподели първите си впечатления от клуба и към какво ще се стреми начело на "Дявола". 

 “Милан е славен клуб. Това е чудесна възможност за мен и мисля, че я заслужавам. Сега трябва да го докажа на терена. Малдини ми се обади, когато бях на яхта с приятели. Веднага хванах първия самолет, за да се видя с Паоло. Обаждането от Милан ме направи щастлив. Това е огромна чест.

Искам да изградим стил, който лесно да се разпознава. Ще го правим стъпка по стъпка, като ще запазим визията за по-голямата картинка. Не е възможно да играеш добър футбол, ако нямаш качествени играчи. За естетически привлекателен футбол са ти нужни топ играчи. Всички футболисти трябва да участват в една и съща симфония. В Милан има достатъчно футболисти, които отговарят на тази дефиниция. 
Миналия сезон бях убеден, че Милан може да е изненадата в Калчото. Помня силното им представяме в Неапол. Загубиха мача от Наполи (с 2:3 - б.р.), но играха силно. Показаха, че това е отбор, който се цели в челните позиции на класирането.


Този отбор има необходимите играчи за естетически красив футбол. Идеята ни е ясна и сега просто трябва да я приложим. Не разполагам с много време. То може да ми е първи приятел или враг. Съставът ни е млад, може би най-младият в Серия “А”. В оспорваните първенства разликите са малки. Най-важното е всички да имат амбицията да се борим за топ местата.
Да играеш или тренираш в Милан не се случва всеки ден. Трябва да посрещнаш тази възможност със самоувереност. Това е страхотно предизвикателство и нямам търпение да го започна.

Искам да се запозная обстойно с всички играчи - Франк Кесие, Лукас Пакета, Диего Лаксалт, Патрик Кутроне, Джакомо Бовавентура и т.н. Преди да започнем трябва да разберем кои отговарят на изискванията ни. Дали схемата на игра ще бъде 4-3-1-2? Все още не съм решил. Преди да направя какъвто и да е избор искам да се срещна и опозная с всички, за да няма грешки в преценката ми. Крайната цел трябва да се изгради, не можем да започнем с нея. Ясно е, че се сремим към челните позиции, но ще се фокусирам върху всяка стъпка.
Около кого ще градим състава? Споменахте трима играчи (Кшищоф Пьонтек, Джанлуиджи Донарума и Пакета - б.р.), но предпочитам целия състав. Отборът е преди отделния играч. Всеки футболист трябва да дава всичко от себе си за тима.


Сусо е страхотен, способен е сам да печели мачове. Както казах, все още не съм избрал схемата на игра. Ще избера най-добрата в зависимост от играчите. Сусо е един от тези, с които ще се съобразя. Тео Ернандес го наблюдавахме обстойно, той е с големи качества и потенциал. 21-годишен е, а една от причините да дойда тук е да развия млади играчи с голям потенциал. Любопитен съм да видя докъде ще стигне развитието му. Може да стане сред най-добрите на своя пост. Тренирал съм Денис Прает, но няма да го взимаме. Имаме си четирима играчи на тази позиция. Първото ми впечатление за Кутроне и Андре Силва е, че са футболисти с различни характеристики. Трябва да преценя кой от тях ще пасне на стила на игра и кой - не. Имам лукса да мога да направя такъв избор.

Обещавам да идвам в “Миланело” в 8 часа сутринта и да стоя до 8 часа вечерта. Харесват ми играчите, които са отговорни и отдадени, но не и тези, които не се раздават достатъчно. Искаме да възстановим връзката между феновете и отбора, но това зависи от нашето отношение и от това как работим.

Джанлуиджи Донарума е фантастичен играч. Много рядко питам противниковите играчи за фланелката им, а него го помолих преди 3-4 години. Ако зависи от мен, той ще бъде нашият вратар”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки