Рекордна победа на Хамилтън на "Силвърстоун"

Пилотът на Мерцедес за шести път спечели Гран при на Великобритания

Рекордна победа на Хамилтън на "Силвърстоун"

Люис Хамилтън спечели за шести път в кариерата си Гран при на Великобритания от Формула 1, с което постави рекорд по победи в историята на "Силвърстоун". Британският пилот на Мерцедес завърши пред своя съотборник Валтери Ботас и подобри рекорда на Ален Прост и Джим Кларк, заедно с които оглавяваше класирането до този момент.

Състезанието започна с драма на старта за холандеца Макс Ферстапен. Още преди загряващата обиколка болидът на Ред Бул бе заобиколен от механици, които сменяха забързано предното крило. В крайна сметка се оказа, че те са получили разрешение от рейсконтрола за отстраняването на малък проблем и се справиха на време.

Самият старт започна силно за Валтери Ботас. Победителят от квалификациите блокира отлично атакувалия го в първи завой Люис Хамилтън, а зад тях Себастиан Фетел от Ферари изпревари Пиер Гасли от Ред Бул и спечели петото място от шесто на решетката.

Хамилтън намери нова пролука за атака в четвъртата обиколка, когато постави и най-добро време на пистата. Ботас отвори път от вътрешната страна на завоя и британецът го изпревари, но контраатаката на "Копс" бе успешна и финландецът отново оглави колоната.

Ботас влезе в бокса в 17-та обиколка и това се оказа фатално. Скоро след това Антонио Джовинаци се завъртя в чакъла и предизвика поява на автомобила по сигурността, а водещите пилоти влязоха моментално за смени на гумите. Хамилтън и Фетел сложиха твърда смес, което почти им гарантира цяло състезание само с това спиране при механиците.

Класирането се запази непроменено дълго време, като Хамилтън водеше на Ботас, а зад тях се надпреварваха Фетел, Ферстапен, Шарл Льоклер и Гасли. Това обаче продължи до изпреварването на Льоклер срещу Гасли в 36-та обиколка, а две по-късно Фетел отпадна. Германецът беше изпреварен от Ферстапен на "Стоу", а в следващия завой "Вейл" той заби болида си в Ред Бул-а на холандеца с късно спиране.

Ферстапен остана пети в колоната, а Фетел се прибра за смяна на предно крило и се върна 17-и, но моментално отнесе наказание от 5 секунди заради катастрофата. За него Гран при на Великобритания завърши в този момент.

Хамилтън вече беше натрупал огромна преднина срещу Ботас, преди призива да се върне в питлейна в 45-та обиколка. Той все пак отхвърли стратегията, въпреки че неговият съотборник имаше задължителна смяна на гумите, като всичко това не повлия на класирането. Хамилтън спечели с комфортна преднина от 24.928 секунди, а Льоклер завърши трети.

Хамилтън води с 39 точки на Ботас на върха в класирането при пилотите след десет кръга.

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки