Аясс: Искам новият шампион да е ЦСКА

Върнах се в Дунав да помогна на отбора, а не за пари, заяви футболистът

Аясс: Искам новият шампион да е ЦСКА
След двегодишен престой в ливанския Ал Ахед халфът Самир Аясс се завърна в Дунав. С арабския тим той спечели на два пъти първенството на Ливан, Купата и Суперкупата, достигна до финал за Купата на Азия - еквивалента на Лига Европа. Защо предпочете да се върне в България, какво очаква от днешния сблъсък с Левски, както и по още много други теми той говори пред "Тема спорт".
 
- Самир, защо избра да се върнеш в Дунав?
 
- Просто защото в Дунав се чувствам като у дома си. Обстановката в клуба ми е позната и затова реших да подпиша. Но, от друга страна, отборът е нов и тепърва се сработваме. Въпреки това се надявам да постигнем добро класиране. Иначе имах договор за още една година с Ал Ахед, който прекратих, но той отново може да бъде активиран. В Ливан първенството започва през септември, а аз за себе си прецених, че е по-добре да играя шест месеца или една година в Европа, за да бъда по-подготвен за квалификациите за световно първенство. Така ще помогна на себе си. Затова и потърсих Дунав. От клуба също се зарадваха, защото и аз ще мога да им помогна. След края на сезона ще имам възможност да се върна в Ливан. Ако реша да го сторя, ще трябва да отида в Ал Ахед. Но мога да реша да играя на друго място в Европа и няма да ми бъдат правени спънки.
 
- Колко променен е Дунав в сравнение с 2 години?
 
- Доста. От старите ми съотборници са Диан Димов и Михаил Милчев... Естествено, познавам и другите момчета, но просто не сме играли заедно. Правим нов отбор.
 
- Предстои ви мач с Левски, съперникът вече игра в официален мач - това предимство ли е за тях?
 
- Всяко начало е трудно, а за Дунав ще е още по-трудно, защото среща Левски. Наблюдавах мача на сините срещу Ружомберок, не се представиха никак лошо. Ще видим на какви футболисти ще заложи сега Петър Хубчев, при него тимът действа стегнато. Но ние не бива да се отчайваме предварително. Играем в Русе и се надявам да зарадваме феновете ни. Можем да изненадаме съперника.
 
- Играл си в ЦСКА, юноша си на клуба. Как гледаш на сблъсъците със сините?
 
- Не бих казал, че този мач е по-особен за мен. Както във всеки останал, аз и съотборниците ми трябва да защитим собствените си имена и това на отбора, както и да дадем всичко от себе си за победа. Необходимо е да извлечем максимума от срещата. Не излизам с някакви специални настройки за двубои срещу Левски, ЦСКА или който и да било друг.
 
- Какво е нивото на футбола в Ливан, съпоставено с това тук?
 
- Ако трябва да съм честен - нивото там е по-слабо от България. Даже местната лига се води непрофесионална, само няколко клуба имат такива играчи. Но в отбора, в който бяхме с Мартин Тошев, има големи възможности, професионален е. От над 2 години нямаме загуба не само в Ливан, но и в Азия. Даже Ал Ахед е на финал за Купата на Азия - това е еквивалент на Лига Европа. В състава има много талантливи играчи, а чужденците са класни. Така че нивото на Ал Ахед е доста добро. Ако този тим е в България, без проблем ще е трети или четвърти. За две години спечелих 6 трофея - две титли, 2 купи и 2 Суперкупи. Съставът е добър, но нивото на местния футбол не е на европейското.
 
- Предполагам, че финансирането е по-добро от българското?
 
- Да, безспорно е така. Доста сериозни суми се дават там. Моят отбор е на Хизбула (шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан). Дават се добри пари, но не във всички клубове.
 
- Разкажи ни нещо повече за Ливан, за местната култура? Как свикна Мартин Тошев?
 
- Е, разлики има. Но Ливан не е като другите арабски държави. В страната 60 процента са мюсюлмани, а останалите - християни. Няма толкова голяма разлика между двете групи. Манталитетът им е добър, близък е до нашия. Мисля, че Марти лесно се адаптира благодарение на мен. Добре се справи. Той си тръгна, защото му изтече договорът. Клубът искаше да го задържи, но се позабави, защото в момента се сменя президентът. През това време той получи оферти от България, а след това и от Казахстан. След това от Ал Ахед го търсиха, но прецени, че ще отиде на друго място. Но за нас двамата вратите там са отворени по всяко време. Даже и други българи могат да отидат. Аз се радвам, че съм помогнал на Тошев, дано помогна и на други момчета.
 
- Имаше ли други варианти за кариерата ти освен Дунав?
 
- Да. Но аз се върнах в Дунав да помогна на отбора, а не за пари. Държах просто да играя в тим от Първа лига, а в Русе ми е добре. За мен няма значение дали на друго място ще взимам 2 или 3 хиляди повече. Просто преди време Дунав ми подаде ръка, а след това ме продаде и в чужбина. Затова и реших да се върна. Надявам се да бъдат взети още няколко футболисти и да направим добър отбор.
 
- Познаваш се с треньора Людмил Киров, който преди бе помощник на Веселин Великов. Смяташ ли, че Дунав може пак да направи пробив?
 
- С Киров сме приятели и извън терена. Знам как работи и какво е отношението му към футболистите. Млад треньор е, развива се. Защо пък Дунав пак да не направи пробив? С някое ново попълнение и малко късмет... И преди години никой не очакваше, че можем да станем четвърти, но ние го направихме. Ако има сплотен колектив и качества, нещата се получават.
 
 
- Какво ти липсваше от България в Ливан и обратното - какво ще ти липсва тук?
 
- Чак да ми е липсвало... Естествено, това е семейството, но те от време на време идваха при мен, както и приятели. Когато имах възможност, се прибирах. Там също се сдобих с приятели. Тези хора пак ще ги виждам, защото съм национал на Ливан.
 
- Ливан участва в Купата на Азия, а сега предстоят световни квалификации. Има ли надежди за класиране на мондиала?
 
- Да, участвахме на турнира в Дубай през декември. Ливан прогресира много в последните години - от 150-и в ранглистата, ако не се лъжа, вече сме на 82-ро. Нека да изчакаме жребия и да видим с кой ще сме в група. Но според мен има шанс, при това голям.
 
- Ти си младежки национал на България, а след това избра да играеш за мъжете на Ливан. Бил ли си търсен и от нашата първа формация?
 
- От Ливан доста пъти ме търсиха и все им отказвах - и когато бях в Берое, а и след това в ЦСКА. Все имах някаква надежда да играя за България, защото съм роден тук. Но времето минаваше - станах на 25 години и прецених, че след като никой не ме е търсил тук, е по-добре да избера Ливан. Хубаво е да си национален футболист, по друг начин се гледа на визитката ти. Мисля, че направих правилен избор.
 
- Смяташ ли, че най-накрая някой може да свали Лудогорец от върха - разградчани спечелиха още две титли, докато те нямаше, и вече са с 8?
 
- Не е тайна, че съм цесекар. Докато бях в Ливан, постоянно следях българското първенство и се надявах ЦСКА да ги изпревари. Но ако трябва да бъда честен, Лудогорец миналия сезон накрая не бе този тим, който познавам. Даде шанс на противниците си да го настинат, но те не успяха. Сега в Разград правят много добра селекция и пак са фаворит за титлата. ЦСКА също направи силна селекция и подготовка, сглоби добър отбор, така че първенството ще е интересно. Надявам се този път Лудогорец да не е шампион, за да видим промяна. Искам новият шампион да е ЦСКА.

 

Официално: Берое и Янтра с най-солени глоби от БФС

Вижте всички решения на Дисципа

ОФИЦИАЛНО: Обявиха програмата на осминафиналите за Купата и следващите кръгове в елита

Вижте и кога ще са мачовете от предстоящите 4 кръга във Втора лига

ИЗВЪНРЕДНО: Ясна е програмата за Купата на България, пренасрочиха 4 мача от елита

Шест срещи от 1/16-финалите ще се излъчват на живо, вижте какво съобщиха от БФС

ТЕСЛА ЗА ФЕНОВЕТЕ: Пускат само 30 процента от капацитета на стадионите!

Решението е на служебния министър на Румен Радев

Черно море и Дунав уредиха контрола

Спарингът ще се проведе утре от 17:00 часа в Русе

ОФИЦИАЛНО: Русенското дерби се отлага

Среща между Дунав и Локомотив днес няма да има

КУПА НА БЪЛГАРИЯ: ЦСКА стартира защитата на трофея в Бистрица или Пазарджик

Левски срещу Марек или Черноломец, Лудогорец може да гостува в Доброславци

ОФИЦИАЛНО: Обявиха кога ще теглят жребия за новия сезон

Клубовете ще получат информация за нововъведенията в Електронното първенство и наложената от ФИФА трансферна система

ОФИЦИАЛНО: Дунав вече е на русенската общественост

Вижте какво се случи по време на Общото събрание на футболния клуб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки