Солскяер: Ще дам на Погба ново предизвикателство и в Юнайтед

„Далеч сме от нивото на Сити и Ливърпул, но можем да скъсим дистанцията“

Солскяер: Ще дам на Погба ново предизвикателство и в Юнайтед

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер отдели от ценното си време в предсезонното турне в Австралия, за да говори с „Дейли Мейл“. В обширно интервю норвежецът засегна всички горещи теми, свързани с червените дяволи - Пол Погба, Алексис Санчес, Лукаку и очакванията си за новия сезон.

Може ли да сравните едно предсезонно турне на Юнайтед с такова на Молде?

- Всичко е различно, при това в пъти. Има по-голям медиен интерес, а и феновете са доста по-превъзбудени. Но нашата задача е да се възстановим от разочароващия сезон, най-вече последните няколко месеца. От две седмици съм заедно с момчетата и знаците са окуражаващи. Понякога очакваш играчите да приемат подготовката негативно, но вероятно се държим добре с тях и не ги товарим много. Все още си спомням как като футболист на Юнайтед не успявах да изкачвам стълбите.

Заявихте, че ще практикувате атакуващ футбол. Смятате ли, че ще разполагате с играчи, които да отговорят на тези очаквания в началото на сезона?
- В момента най-важното е физически да се подобрят и всеки да е готов за 11 август. Предсезонната подготовка е ключова за това, а статистиката от миналата кампания показа, че не бяхме на най-доброто си физическо ниво.

Можем ли да очакваме трансформация в начина, по който ще изглежда Юнайтед на терена?
- Имаме ясна цел и желаем да изглеждаме по определен начин. Наясно сме, че ще ни отнеме време. Едва ли трансформацията ще се получи с магическа пръчица. Но в първите ни две контроли се видя, че ще действаме атакуващо.

Към края на миналия сезон имаше търкания между феновете и играчите. Ще успеете ли да си върнете тяхното доверие?
- Смятам, че кампанията беше психически и физически изтощаваща. Имахме възходи и падения. В първите няколко мача се справихме чудесно, но след това получихме доста контузии и това ни повлия. Но за лошото представяне в края на сезона има доста причини. Ще се опитаме да сме по-последователни.

Ван Гаал и Моуриньо не успяха на "Олд Трафорд". Какво ви кара да мислите, че вие ще го направите?
- Зависи какво за вас означава успех. Те спечелиха трофеи. Възхищавах им се, както и на Дейвид Мойс. Но ние сме различни хора и съответно имаме различни стилове на управление.

Досега има два входящи и също толкова изходящи трансфера. Очаквате ли още промени?
- Опитваме се, но е трудно да вземеш точните футболисти. Откриваме и идентифицираме наши цели, но те си имат клубове. Отне доста време да привлечем Уан-Бисака и Дан Джеймс. Работим по едно-две имена, но не очаквайте десет трансфера от нас.

След загубата от Евертън през миналия сезон казахте, че вие ще сте успешен в този клуб, но някои играчи не. Променихте ли мнението си?
- Не.

Получихте тригодишен договор. Колко време ще отнеме, за да бъде Юнайтед отново претендент за титлата?
- Винаги съм оптимист. Да видим как ще стартираме тази кампания и докъде ще стигнем. Сезонът ще е успешен, ако спечелим трофей. Именно там трябва да се целим. Вероятно искате да кажа Висшата лига, но няма да го направя. Не казвам, че е невъзможно, но няма как и да го очакваме. Лига Европа е добра възможност да се класираме за Шампионската лига. Решил съм в този турнир да давам шанс на по-младите момчета. Те са вълнуващи таланти и трябва да им дадем бойното кръщение във важно състезание. Но всеки уикенд е пъзел, не можеш да си правиш планове за след три месеца.

След шест трудни години феновете по-лесно ли приемат, че няма да сте на върха след 12 месеца?
- Привържениците ни са невероятни. Вероятно по-младите се питат къде са тези успехи от миналото. Но Висшата лига се промени. Сити грабна титлата, Ливърпул спечели Шампионската лига, Тотнъм бе на финал, а Челси и Арсенал влязоха в битка за Лига Европа. По мое време винаги имаше два отбора, но сега е различно.

Колко далеч е Юнайтед от Сити и Ливърпул?
- В края на миналия сезон изглеждаше, че сме много далеч и вероятно е така. Можем да скъсим дистанцията. А когато дойдох, не беше така. Сити беше доста по-добър в мача срещу нас. Ала имахме шансове и според треньорския екип сме били по-близо до тях, отколкото останалите. Трябва да призная обаче, че те бяха брилянтни през миналия сезон.

Къде трябва да стигне Юнайтед? Може би до нивото на Сити и Пеп Гуардиола?
- Съсредоточени сме върху себе си. Не гледам Сити и Ливърпул и да си мисля, че и ние трябва да го направим по техния начин. Вярвам на футболистите, те ми показаха на какво са способни. Но видях и някои отрицателни техни черти, върху които трябва да работим. Клоп и Пеп са страхотни, но трябва да намерим нашия си начин.

Един от най-важните играчи на тима е Пол Погба. Ще бъде ли той футболист на Юнайтед в началото на сезона?
- Много пъти съм казвал, че Пол е страхотен. Не само като играч, но и като човек. Никога не съм имал проблеми с него. Когато започне да действа по начина, по който го правеше, когато пристигнах, той ще ви спечели отново. Както вас, така и феновете. Все още смятам да градя отбора около него.

Има ли въобще възможност Погба да бъде продаден? При какви обстоятелства това може да се случи?
- Не мога да се потопя във всички тези хипотетични въпроси. Но ние не сме получили оферта. Мога да кажа същото за всеки друг футболист.

Преди няколко месеца бяхте убеден, че Погба иска да бъде успешен на "Олд Трафорд". Но по време на лятната си ваканция той каза друго. Това притеснява ли ви?
- Не, защото съм провел достатъчно разговори с него и знам точно какво мисли Пол. Мога да му дам ново предизвикателство и тук.

Фелайни и Ерера напуснаха. Има ли празнина в халфовата линия? Младият Джеймс Гарнър се представя добре...
- Той е доста млад, само на 18. Не може да очаквате твърде много от него, но има страхотен талант и всички предпоставки да се превърне в то-пиграч. Очаквам доста повече от Андреас Перейра и Мактомини този сезон. Може би те двамата ще заместят Маруан и Андер.

Имате ли идея за наследник, ако Лукаку напусне?
- Ако продаваме играчи, ще трябва да ги заменим.

В последните няколко години изглежда, че Юнайтед има проблем с привличането на футболисти...
- Не мисля, че това е проблем. По-скоро е предизвикателство.

Но вероятно трябва да промените нещо, за да достигнете конкурентите си?
- Това е ваше мнение. Исках Уан-Бисака и Джеймс, а те са вече тук. Особено Аарън. Не очаквайте Даниел Джеймс веднага да се превърне в Гигс или Дейвид Бекьм, но ще бъде страхотен.

Ще успеете ли да върнете Алексис Санчес към най-добрата му форма?
- Ще се опитам. Алексис има много качества и го показа на Копа Америка. Трябва да се възползва от шансовете, когато ги получава. Дали ще разчитам на него за следващия сезон? На този етап да.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки