Тихомир Иванов: Целта е да събера точки за финала в Диамантената лига

"Със сигурност отивам с нагласата за добри скокове, чувствам се добре, всичко върви по план"

Тихомир Иванов: Целта е да събера точки за финала в Диамантената лига

Българският състезател в дисциплината висок скок Тихомир Иванов заяви, че отпътува с големи надежди за участието си в турнира от Диамантената лига в Лондон. Родният лекоатлет призна, че целта му е да събере максимално много точки, които да го пратят във финала на елитния шампионат.

- Заминаваш за Лондон - първа Диамантена лига от доста време за теб, разкажи ни как стана поканата, предполагам след като покри 230 см?

- Трябваше да изчакаме още малко време след като скочих резултата, въпреки че още на първия ден след скока потърсих моята мениджърка и ѝ казах да търси контакти с организаторите и чакахме до последно и буквално 2 дни преди старта ме поканиха и трябваше точно за 10 минути да решим дали да скачам или да си продължим да се готвим за националното и решихме да участваме и в Лондон и на националното.

- Ще успееш ли да се събереш за 2 толкова близки състезания?
- Нали за това тренираме всъщност. Горе-долу ще упражняваме квалификация-финал, нещо такова ще се получи. През 2 дни е , но с пътя, който трябва да измина е горе долу през 1 ден състезанието.

- Лондон е едно много специално за теб място, там постигна първото си постижение преди 2 години, готов ли си сега да надградиш над тези 231см?

- От една страна готино място, защото скочих 231, от друга страна пък се контузих точно на финала, но тези мисли съм си ги изтрил от паметта - въобще не се сещам за тях. Със сигурност отивам с нагласата за добри скокове, чувствам се добре, всичко върви по план, направих доста състезания, знаех че всички тези състезания ще ме вкарат във форма и да гоня този резултат, който постигнах.

- Много добро представяне на Европейските игри в Минск, след това спечели Универсиадата, спокойно можем да кажем - първата ти голяма титла, след това покана за Диамантената лига. Трупаш ли повече увереност, как си психически, имаш ли нагласата да скочиш добър резултат и сега?

- Ами точно това ми трябваше през този сезон, знаете миналата година не успях да скачам на открито. А на мен скоковете на открито са ми любимите. Самия стадион, размерите, публиката - всичко е много по-приятно, отколкото в зала. На мен много ми липсваха тези скокове и сега изключително много се радвам, че имам толкова много състезание и големи форуми. Радвам се просто, че скачам на открито.

- С покрит норматив за Световното в Доха, предполагам това е и голямата цел за сезона, на какъв етап си от подготовката, гледайки вече и към Катар?
- Ами най-вероятно след националното първенство ще почивам няколко дни. След което започвам да се готвя изцяло за световното първенство, защото както казах направих доста стартове и малко или много не успях да тренирам. Буквално правех по 1-2 тренировки и постоянно пътувах от състезание към състезание, което е най-добрата тренировка- самите състезания, но със сигурност ще спрем с тях и ще наблегнем на тренировките.

- Отново се връщаме на предстоящото в Лондон. Две думи за конкуренцията - Мутаз Еса Баршим ще бъде в този турнир, какво очакваш от него и от другите момчета?
- Събрали сме се доста добра компания. Всички с резултати от 230 или около 230 ще вземат участие, с изключение на Европейския шампион до 23 години- Максим, който видях че не е в стартовата листа. Със сигурност ще се получи доста добро състезание. Искам да видя Баршим до каква форма е достигнал, знаете той беше контузен. За мен е изключително радостно да видя, че той отново е в сектора. Знам че скочи 227, най-вероятно ще се доближи до 230, а защо не и да ги премине. Надявам се да се получи добро състезание.

- Ти поставяш ли си някакъв резултат или място, което искаш да попаднеш или оставяш всичко на това да направиш добри опити?
- Ами всичко се свежда до добри опити, те могат да те изведат до предно класиране. С резултати дори под 230 можеш да достигнеш предните позиции. Аз лично ще гоня максимални точки, които мога да взема от този форум, защото в Диамантената лига се събират точки и с тях отиваш на финал. Затова ще се опитам да събера максимален брой точки, с намеренията да ме поканят и на следващите 2.

- И последно по-различна ли е Диамантената лига в Лондон, провежда се в 2 дни, единствената такава, знаем на какво място е, какви резултати са постигани там. Има ли вътрешно по-различно усещане при теб за този турнир?
- Ами за мен това ще е първа Диамантена лига в Лондон и не мога да изкажа мнение по този въпрос. Аз отивам за моето си състезание, нямам наблюдение върху другите , не знам какви дисциплини ще има. Изцяло съм фокусиран върху моя скок.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки