Люпко Петрович: Бием Осиек и всичко се обръща!

"Шефът на ЦСКА ми беше шеф в Литекс и е мой приятел. Той ме накара да дойда"

Люпко Петрович: Бием Осиек и всичко се обръща!

Гриша Ганчев е основната причина Люпко Петрович да застане начело на ЦСКА. Това разкри сръбският специалист в интервю пред bTV.

 
"Шефът на ЦСКА ми беше шеф и в Литекс и е мой приятел. Той ме накара дойда", разкри специалистът.
 
"Докато съм тук, съм на разположение на играчите, хората и ръководството - на всички, 24 часа. Ще се посветя на ЦСКА. Ще прескочим тази малка криза, която ни налегна. Знам, че можем и по-добре, но не го показваме. Затова съм уверен, че ще излезем от нея като победители и ще зарадваме и феновете, защото това очакват от нас", каза още Петрович.
 
"В последните години работих във Виетнам и Руанда. Ставам всяка сутрин в 6:30 ч., не спя през деня, постоянно съм в движение и се прибирам вкъщи около 10 ч. вечерта. Това ми е ритъмът. На ден имам две тренировки - сутрин и следобед, а може и трета да изкарам. Имам енергия да работя и да опитам да поставя нещата намясто тук.
 
Моят приятел и президент на клуба Гриша Ганчев не искаше да ме натоварва много. Искаше малко да работя, но не напълно, да съм тук и да не съм. Сега дойде моментът, в който трябва всички да бъдем заедно, 24 часа", продължи специалистът.
 
"Винаги казвам това, което мисля. Добри (Митов) е много талантлив треньор, добър човек и характер. Всички работим за една цел. Но може би и за играчите не беше ясно с кого да говорят, с кого да не говорят. Може би нямаше яснота. Но така се случи. Ето, сега всичко им е ясно", коментира Люпко.
 
Той обаче предупреди - в ЦСКА звезди няма, а за да успеят, играчите трябва да са единни: "Играчите не са лоши, добри са, играят добър футбол, бележат голове, тичат, всичко. Но играчи, като Меси, който взима топката и решава всичко, нямаме. Нямаме голяма звезда. Имаме 4-5 футболисти, които се конкурират за най-добър играч на ЦСКА, но звезда не виждам. 4-5 от тях могат да станат звезди. Затова трябва сега с характер да подходим и да бъдем отбор. Да умираме един за друг и така ще се получат нещата".
 
"Селекцията се прави така, както трябва. Трудно е да се намери добър играч, може би и звезда... Такъв струва 5 млн. Ето ти отговор. Такива играчи не можем да докараме. Те имат високи цени - 2-3-5 млн. такива не можем да доведем. Търсим играчи, с които ще имаме късмет да платим малко, а той да е успешен. Ставало е с много играчи - идват без пари, продават се за 2 млн. Доведохме тези, които можем, но им трябва време. Те са от месец и 5 дена тук, а някои от тях не играха цяла година, като Давидов. Останалите идват неподготвени физически, влизат в този процес и не могат да се адаптират. Така че трябва време, 4-5 месеца, за да се види дали стават или не", смята Петрович.
 
"Дадох им шанс в мачовете на новите. Не успяхме да спечелим нищо. Опитахме да направим отбор от футболисти, които играха повече миналата година и в последните 5 кръга. И това не ни се получи. Сега сме объркани. Нямаме на терена играч, за който да кажем, че е бил добър. Може да сме загубили с 1:3, но някой играе добре, друг не. Но сега не видях играч, които да играе добре или зле. Не бяха лоши. Не е само Атанасов. Публиката го освирква. Да, той сбърка, но трябва да се види какво сгрешиха другите. Така става във футбола. Публиката си набелязва някой и търси виновника. Според мен никой не игра добре", добави той.
 
"Не изкарах Бодуров от групата. Подготвих го да играе. Игра два поредни мача - с Титоград и при 2:2 с "Етър". Пропусна с Черно море, за да може да играе с Осиек. Мисля, че играчите, които са били контузени или не са добре кондиционно, трябва да им се даде почивка. От 4 мача 1 да пропуснат. Бодуров пропусна да кажем 60% от подготовката. Беше контузен, беше болен. Имахме най-добри намерения за него, да си почине, за да е свеж и готов за Осиек... Какъв конфликт? Глупости! Няма! Бодуров е капитан. Ако имаше конфликт, щяхме да го сменим, да не бъде капитан. Нали? Няма конфликт. Всичко сме се разбрали - да играе 2 мача, да почине и да е готов за Осиек", обясни треньорът.
 
"Мъчно ми е от това, което преживя ЦСКА. Това е голям отбор. Аз знам какво е голям отбор - Цървена звезда, Партизан, Левски, където бях 3 години, ЦСКА. Това са клубове, които не прощават загубата. Те имат зад себе си публика, която живее за футбол. Ако не побеждаваш, проблемът е голям. Понякога тези отбори изпадат в криза. Не знаят къде се намират. Но винаги успяват да се отърсят, да се измъкнат и пак да са на върха. Трябва да се знае как да се излезе от този момент, в който сме, по нормален, елегантен начин, без натиск, без много думи. С кратки и ясни думи и нека всеки направи това, което може най-добре и така да се върнем в правия път", каза още Петрович. 
 
"Срещу Осиек трябва да сме друг отбор. Да не познаят ЦСКА, в смисъл - да играем добре. Ако това се случи, може да станем и шампиони на България. Очакваме, че ще играем добре, че ще спечелим този мач и всичко ще се обърне. За лоши мачове и тестове кой може и кой не може да играе, няма време. Неуспехът на един треньор никой не прощава. Ако треньорът е точният, той трябва да побеждава. Особено в голям отбор. Иначе говориш, говориш, говориш, но губиш. Публиката тогава казва - "Бягай от тук, само говориш!". Научих, че, ако си точният, трябва да побеждаваш. Тогава всички те слушат", звърши Люпко.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки