Алисън Филикс остана за първи път в кариера си без място в националния тим на САЩ

Сам Кендрикс записа третото най-добро постижение в историята в дисциплината овчарски скок

Алисън Филикс остана за първи път в кариера си без място в националния тим на САЩ

Алисън Филикс остана за първи път в професионалната си кариера без място в националния тим на САЩ в индивидуална дисциплина, а Сам Кендрикс записа третото най-добро постижение в историята в дисциплината овчарски скок. Това се случи по време на държавния шампионат този уикенд.

Само световният рекордьор Рено Лавилени и Сергей Бубка са скачали някога над 6.06-те метра на Кендрикс, който записа постижението по време на американския държавен шампион. Той служи и като селекция за световното първенство през тази есен, така че върховите постижения бяха често срещани през целия съботен ден.

Голяма изненадата се получи в бягането на 400 метра за мъже, след като Фред Керли записа седмото най-добро постижение в историята на американския турнир. Шампионът на САЩ от 2017-а година спря хронометъра на 43.64 секунди и остави зад себе си световния рекордьор на закрито Майкъл Норман (43.79), който е считан за фаворит на световните финали.
"В леката атлетика всичко е възможно и аз знам това много добре. Днес беше моят ден и се възползвах", обясни Керли след финала.

Още по-шокиращ обаче беше резултатът в женското бягане на същата дистанция. Филикс, най-успешната американска лекоатлетка, завърши за 51.94 секунди и пропусна да спечели автоматично квота за световните финали през септември. Тя обаче все още има шанс да пътува за Доха като член на щафетата на 400 метра.

33-годишната Феликс все още среща трудности със завръщането си в леката атлетика, след като роди момиче през ноември. Тя все пак е член на всеки американски отбор за световни първенства и олимпийски игри от 2003-а година насам, а може да бъде и на този. . . като мажоретка.

"Трудно е да кажа, че съм разочарована. Здрава съм и имам семейство, а това е всичко, което мога да поискам. А и все още правя това, което обичам. В момента съм в добра форма и мисля, че мога да помогна поне на щафетата. Ако не, мога да бъда и мажоретка", каза тя.

Шакима Уимбли спечели дисциплината с 50.21 секунди, следвана от Кендал Елис (50.38) и колежанката Уейдлин Джонатас (50.44), която също си спечели място в американския национален отбор за Доха.

Световният шампион Кендрикс записа третото най-добро постижение в историята на овчарския скок с втория си опит, с който също така счупи рекорда за САЩ и стана фаворит за нов златен медал на световни първенства. Той беше поздравен от абсолютно всички свои съперници в дисциплината, след като се приземи от 6.06 метра.

"Докато падах, вече бях сигурен, че ще дойдат при мен. Бяха строени край линията за засилка и гледаха. Ние сме доста сплотен колектв. Не само в САЩ, а и по целия свят", каза той.
Американците ще имат цели четирима участници в турнира по овчарски скок в Доха. Коул Уолд (5.76 метра), Кей Си Лайтфуут (5.76) и Зак Брадфорд (5.71) също си спечелиха място в националния тим.

Рай Бенджамин отбеляза 22-ия си рожден ден с победа на 400 метра с препятствия с 47.23 секунди. Само норвежецът Карстен Вархолм и самият Бенджамин са бягали по-бързо от това време през годината, докато вторият от събота Ти Джей Холмс остана на повече от секунда назад с 48.58. Трети бе Амере Латин с 48.66.

Американците ще имат и много силен състав на 100 метра с препятствия, след като световната рекордьорка Кени Харисън (12.44 секунди), Ниа Али (12.55) и олимпийската шампионка Бриана Макнийл (12.61) си осигуриха квоти за турнира в Доха.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки