Сергей Якирович: Осиек ще рискува максимално на реванша

Армейците трябва да внимават с Бочкай, който изпълнява много добре статични положения

Сергей Якирович: Осиек ще рискува максимално на реванша
В неделя Осиек загуби om ХНК Горица с 1:3 мача си от втория кръг на хърватското първенство. Съперникът на ЦСКА във втория квалификационен кръг на Лига Европа заложи на 10 различни играчи от тези, които излязоха на "Армията" миналия четвъртък. Начело на Горица е бившият футболист на ЦСКА Сергей Якирович, който кара втори сезон като треньор на отбора. Босненецът с хърватски паспорт игра за червените от лятото на 2005 до края на 2006 година, като записа 32 мача и 3 гола. Бе титуляр при двете победи над много силния отбор на Леверкузен с Димитър Бербатов и още куп звезди в състава. "Тема спорт" потърси за интервю Якирович, който сподели какво може да очаква ЦСКА в реванша в четвъртък.
 
- Сергей, какво трябва да очаква ЦСКА от реванша с Осиек? Ти познаваш отлично този отбор...
 
- В неделя с Горица ги победихме с 3:1 в първенството, но този мач няма да има нищо общо с това, което предстои в четвъртък, както и с онзи мач, който мина в София. Двубоят реванш ще е изключително труден за ЦСКА, ще е здрава битка. Осиек ще играе максимално рисковано на свой терен. Сигурен съм, че ще се хвърли в неспирни атаки. Те нямат друг избор, освен да нападат. В София играха по-внимателно с идеята да не загубят или ако паднат, да не е с голям резултат. Един брилянтен шут на Евандро беше разликата. Очаквах повече от ЦСКА. Но не бива да забравяме, че Люпко Петрович знае как да подходи в такива мачове. Осиек ще рискува много на реванша и с помощта на публиката ще търси ранен гол. ЦСКА също ще търси попадение, което ще има двойна стойност на реванша. ЦСКА ще има своите шансове на контраатака. От страна на Осиек мачът ще е отворен. Люпко Петрович е познат майстор на дефанзивния футбол, вероятно ще затвори всички пространства.
 
- Каква ще е атмосферата на стадиона?
 
- Може би стадионът ще е пълен. Чета, че интересът е голям. Там се играе трудно.
 
- Какво показа Осиек в двубоя срещу Горица?
 
- Този мач трудно ще даде ясна представа на ЦСКА и не е показателен, затова няма смисъл да го коментираме. Те заложиха на 10 различни играчи. Само вратарят Ивушич остана от титулярите на "Армията". На полувремето в игра се появиха Манце и Клайнхайслер. Към 70-ата минута на терена влезе и Марич. Дино Скендер бе решил да запази състава си свеж за четвъртък и ние се възползвахме от това. Очевидно е, че в този момент реваншът с ЦСКА е приоритет за Осиек.
 
- Марич и Манце ли са най-големите опасности за ЦСКА?
 
- Безспорно. Все пак за Манце бяха платени 1 300 000 евро на Нант. Той, Марич и капитанът Шкорич, който играе в защитата, са тримата най-важни футболисти на Осиек. В средата на терена Клайнхайслер задава ритъма на игра. Трябва да се внимава и за Бочкай. Той изпълнява всички статични положения и го прави добре. Има хубав удар от фаул и трябва да се внимава къде ЦСКА ще прави нарушения, защото той може да стреля опасно от почти всяка позиция.
 
- В последните два двубоя - с Осиек и със Славия, Люпко Петрович залагаше на 3-5-2. Очакваш ли да направи промяна за реванша в Хърватска?
 
- Убеден съм, че в тази схема ЦСКА ще играе и на реванша. Люпко Петрович е прибягнал до тази постройка, защото е видял, че и Осиек играе така. Така той във всеки момент ще има човек срещу човека и няма да има празни пространства. Предполагам, че с оглед профила на играчите на ЦСКА това е най-добрата схема, с която Люпко Петрович да противодейства успешно на Осиек. Той много добре съзнава, че е важно да отбележи и един гол, а не само да не допусне такъв на реванша.
 
- Следиш ли какво се случва в ЦСКА? Минаха вече 12 години, откакто напусна тима...
 
- Поддържам връзка с Велизар Димитров. Зная доста добре какво се случва в ЦСКА. Следя българското първенство. Интересувам се и как върви Локомотив Пловдив. Там играе един добър мой приятел - Анте Аралица. В тима бе и друг хърватин - Филип Михалйевич. Те бяха мои съотборници преди години в Хърватска във Втора лига. Аз вече приключвах кариерата си, а те започваха. В България не е лесно да направиш добър отбор, който да се бори с ЦСКА, Левски и Лудогорец, а засега Бруно Акрапович се справя. Зная, че Лудогорец е абсолютен хегемон вече 8 години, както при нас е Динамо Загреб. Но се знае, че в България най-големият отбор е ЦСКА, няма две мнения. Това е ясно като бял ден.
 
- Как върви треньорската ти кариера?
 
- Това ми е трета година в Горица. Първо работих с юношите на тима, а сега втори сезон водя отбора в елита на Хърватска. Мисля, че съм изградил добър и конкурентен отбор. През миналия сезон не ни стигнаха 3 точки да играем в Европа и сега ние да се изправяме срещу ЦСКА (смее се). Осиек завършиха трети с 62 точки, толкова имаше и Хайдук Сплит, а ние останахме пети с 59. Надявам се, че и този сезон ще се борим за Европа, а победата над Осиек преди дни ни дава надежди, че може да успеем. През миналия сезон показахме, че можем да се борим с големите клубове.
 
- Каква е разликата между хърватското и българското първенство?
 
- Горе-долу са на едно ниво. Може би след второто място на световното първенство рейтингът на лигата ни се вдигна. Това се оказа притегателна сила за доста футболисти. Но Динамо си остава номер едно. Те разполагат с най-много средства и силен отбор. Имат 25 равностойни играчи. При нас първенството е от 10 отбора и играем четири пъти помежду си. Мисля, че това е по-добър вариант от вашия.
 
- Какъв е бюджетът на Осиек?
 
- Мисля, че е по-голям от този на ЦСКА...
 
- Прогнозата ти за реванша?
 
- Мачът е напълно непредвидим. Всичко може да се случи.

 

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

"Герена" все по-близо до реконструкция, общината става собственик

Архитектурната комисия взе решение за прехвърлянето на стадиона Областната управа към общината

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки