Ивайло Стефанов: Оптимист съм, че ще спечелим квалификацията във Варна

И друг път сме стигали до медали при юношите, но е много рано да се хранят супернадежди, допълни волейболистът

Ивайло Стефанов: Оптимист съм, че ще спечелим квалификацията във Варна
На 46 години Ивайло Стефанов е видял абсолютно всичко в българския и световния волейбол. „Тема спорт” потърси ветерана на ЦСКА, за да даде мнение по различни теми. От предстоящия сезон с червените, през успеха на юношите на Мартин Стоев, които спечелиха сребро от европейското в София, до мъжкия ни национален тим и олимпийската квалификация във Варна следващата седмица. 
 
- Г-н Стефанов, в разгара на лятото сме, но гледате ли към новия сезон с екипа на ЦСКА?
 
- Лято е, така че не съм се насочил още в тази посока. Твърде рано е да коментираме какво ще стане след един-два или три месеца. В момента избягвам дори да се интересувам от това какво правят останалите отбори. Всеки прави каквото иска. Селекцията на съперниците не ме интересува, ще се види накрая на сезона кой как си е свършил работата. Знам, че от нашия отбор си тръгнаха няколко момчета, но ще видим какво ще се случи.
 
- Питам ви и от гледна точка на вашата готовност да продължите и през новия сезон. Правите ли си такива планове?
 
- Планове съм спрял да правя от доста време. Ако съм здрав, влизам в залата и виждам дали мога или не. Спорт е, аз съм и възрастен, но това се отнася и за младите. Една контузия и чао, довиждане, независимо на каква възраст си. Като се съберем наесен, ще видим кой къде ще играе и ще се изчистят въпросителните.
 
- Един ваш съотборник, който дебютира за ЦСКА миналия сезон – Георги Татаров, остави отлични впечатления на европейското за юноши. Как ви се стори?
 
- Гледах ги момчетата. Той е добро момче, има качества, въпросът е вече да ги развие. Все пак говорим за юноши, на такива възраст и друг път сме печелили медали. Трябва да е ясно, че не всеки от този отбор ще успее да стигне до големия волейбол. Рано е да се каже. Днешните младежи се развиват малко по-късно. Татаров има талант, има познания. Виж, аз съм реалист и говоря обективно – момчетата показаха възможности, но е много рано да се хранят супернадежди. Някои ще станат със сигурност добри волейболисти, но е и въпрос на късмет. Много са относителни нещата. Две-три момчета от това поколение да влязат при мъжете, ще бъде прекрасно.
 
- Данчо Лазаров каза след края на европейското, че ще направят опит да изградят клубен отбор с тези юноши, за да растат заедно…
 
- За мен тези момчета трябва да играят и да се развиват. Не смятам че е сериозно да ги пуснеш като един отбор в Б група и да очакваш развитие. Те трябва да играят в конкурентна среда, и то от опитни, по-големи състезатели. Те нямат сила, рефлекс, реакция все още. Ако нашата Суперлига не е на високо ниво, представете си какво ги чака във Висшата лига? Вътрешната конкуренция в клубовете е по-добра среда за тях. Но това е мое мнение – нека се борят тук при нас, в елита, и да се докажат. Аз съм играл като юноша в мъжкия национален отбор, в младежкия и в моя набор. Когато отидеш при по-големите, се чувстваш много по-добре, това е доказано. Отличен пример е Жоро Петров в Бургас. Той, ако не расте при Братоев и конкуренцията в Нефтохимик, а стои в своя набор, няма да се получат нещата. Виждате, че в последния сезон бе водеща фигура в Бургас и развитието му е видимо. Малките напредват много бързо покрай батковците.
 
- Ще приемете ли Татаров като реална конкуренция в ЦСКА?
 
- Ако този сезон остана на полето, това ще ми бъде десета година в ЦСКА. И от 10 години приемам всеки юноша като свой конкурент. Така беше и с Бранимир Грозданов, Пламен Шекерджиев до тази година също. Всичко е в тренировъчния процес. Спортът е доказване. И аз съм влязъл да играя на 15 години при мъжете, така че всичко ми е ясно във волейбола.
 
- Ако трябва да им дадете съвет, какво бихте казали на тези млади момчета?
 
- Дали си млад или стар, винаги е едно и също – трябва да тренираш и да знаеш, че спортът е начин на живот. Да си изцяло отдаден. Ако по мое време спортът бе шанс за реализация, сега не е така. И трябва да си на супервисоко ниво, за да си оправиш живота. Защото има много професии в България вече, които могат да ти осигурят сходно заплащане, без да трябва да жертваш толкова тялото си. Всеки възприема по различен начин живота.
 
- Следващата седмица ще се повиши градусът на емоциите. Оптимист ли сте за това, което ни очаква във Варна?
 
- Аз ги гледам само по телевизията и не съм вътре в отбора. Но трябва да се знае, че тази квалификация не е само с Бразилия. Говорим за три двубоя, в които трябва да излязат пределно мобилизирани и да ги спечелят. Пранди е достатъчно опитен, за да им обясни това. Гледах мачовете на Бразилия в Лигата и това не е онзи отбор отпреди 3-4 години, който бе тотален хегемон. В решаващ мач винаги може да вземеш нещо. Спортистът, ако не е оптимист, няма защо да се занимава с това. В нашата зала всичко е възможно. Надявам се. Предполагам, че и те си вярват, че могат да ги победят. Има в момента млади момчета, които ще могат да покажат на какво са способни.
 
- Доста се коментираше изборът на Пранди около състава…
 
- Като страничен наблюдател мога да кажа, че след като са избрали един треньор, той си носи отговорността. Пранди най-добре знае какви са причините, защото той комуникира с тези момчета. Аз смятам, че ако въпросното подмладяване и смяна на генерации трябва да се прави, то трябваше да се случи още преди 3-4 години. За да могат тези момчета да натрупат опит. А не – пробваме този, онзи го викам, правим група от по 40 човека и накрая нищо.
 
- Да, но сигурно на човек като Пранди му е по-лесно да направи такова нещо сега, защото, ако не успее – става и си заминава, докато при Пламен Константинов ситуацията не бе такава?
 
- Според мен на Пранди не му е лесно. Нека не забравяме, че на Пламен му бе дадено доста време, за да изчисти тези неща, и той не го направи. Той си е взел решенията, аз не съм бил на неговото място, за да знам. Моето мнение е такова. Ако Пламен беше постъпил различно, сега нямаше да се чудим дали този или онзи ще свърши работа, защото щяха да са се доказали. При това не с цел „оставане в Лигата”, а с по-значими претенции. Надявам се, че какъвто и да е случаят, българският волейбол ще си запази реномето на сила в този спорт. Желая им успех и се надявам, че ще се класират. Невинаги фаворитите печелят, затова е интересно и никога не се знае. Дано да са се подготвили добре, да са изчистили схемата на игра и да направят хубави мачове. Освен това няма да е фатално, ако не се класират. Но и за тях самите ще е по-добре да се справят, защото ще отидат на олимпиада, на голям форум, и ще се покажат пред целия свят. Оптимист съм, но пак казвам – не се концентрирайте само върху Бразилия, защото Пуерто Рико и Египет също не са за подценяване. При смяна на поколения винаги се получава срив, какъвто има сега. Но това го изпитва и Франция в момента, а и самата Бразилия.

 

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки