Пранди: Пътят към Токио може да започне от Варна

В петък започва олимпийската волейболна квалификация

Пранди: Пътят към Токио може да започне от Варна

Националният отбор по волейбол ще върви стъпка по стъпка в олимпийската квалификация срещу Египет, Пуерто Рико и Бразилия във Варна, обяви селекционерът Силвано Пранди.

На официалната пресконференция преди турнира италианският специалист беше категоричен, че в подобна квалификация е важен всеки следващ мач и не може да се говори за своеобразен финал между България и Бразилия.

"Нашата основна цел ще бъде да играем максимално добре срещу всеки един съперник и ако сме достатъчно добри, пътят ни към Токио ще започне от Варна", каза Пранди, цитиран от bTV.

"Едно от най-хубавите неща в спорта е да има напрежение. Това означава, че се намираш на място, на което си важен и имаш шанс да постигнеш нещо", добави той.

Пранди допълни, че работата през последния месец е направила българския отбор по–силен. Той благодари на Българската федерация по волейбол за подкрепата, която му е оказана до момента, както и на всички, които се грижат за националния ни отбор.

„Благодаря на играчите, които се вложиха максимално в тренировъчния процес и дадоха всичко от себе си, както и на хората от моя екип за свършената работа. Благодаря на българското правителство и Министерството на младежта и спорта и на всички, които помогнаха да приемем този турнир на уникално волейболно място, каквото е Варна. Тук феновете създават невероятна атмосфера и подкрепят отбора от много години. Очаквам уникално преживяване“, допълни Пранди.

Българският селекционер заяви, че не се притеснява от напрежението, което може да окаже влияние върху неговите играчи с оглед на факта, че при неуспех във Варна, ги очаква изключително тежка втора квалификация срещу най-силните европейски отбори, които също не вземат виза през уикенда.

„Напрежението е едно от най-хубавите неща, които съпътстват спорта. Защото това показва, че за теб е важно да постигнеш целта си. И всички играчи на най-високо ниво са свикнали с напрежението и колкото и отстрани да изглежда трудно, то храни тяхната емоция и е в основата на всеки спорт“, каза Професора.

Той отново подчерта, че основната цел във Волейболната лига на нациите е била България да запази мястото си в турнира и да бъде направена селекция за олимпийската квалификация.

„През тези четири седмици, които имахме за подготовка след края на Волейболната лига на нациите, успяхме да създадем отбор, който вдигна нивото на играта си. Много разчитаме и на подкрепата на варненската публика. Още от първия си престой начело на националния отбор имам изключително приятни спомени от мачовете в същата тази зала. Тогава ми направи впечатление, че варненските фенове подкрепят по невероятен начин националния отбор и смятам, че това ще бъде предимство за нас в този турнир“, завърши Пранди.

Треньорът на Бразилия Ренан дал Зото скромно заяви, че за него фаворити в турнир като този, няма. Но отборът му е тук с единствената мисъл до неделя да спечели олимпийска квота.

„За нас започва най-важното състезание за годината, защото всеки играч, всеки член на щаба ни има своята мечта да участва на Олимпийските игри. Със сигурност всички отбори са много добре подготвени. Във формат като този, с три поредни мача, може да случи всичко и фаворити няма. За нас олимпийските игри започват от тук. Убеден съм, че ще се получи едно много хубаво състезание с много оспорвани мачове“, каза Дал Зото.

Той отчете, че неговият тим се е представил прилично във Волейболната лига на нациите с изключение на финалния турнир, като в крайна сметка Бразилия завърши на четвърто място. След това обаче бразилците спечелиха силния приятелския турнир „Хуберт Вагнер”, в който победиха убедително Сърбия (3:0) и Полша (3:1).

Ренан дал Зото обяви, че отборите на Пуерто Рико и Египет ще бъдат достатъчно сериозно предизвикателство, но отдаде заслуженото на България.

„Със сигурност българският отбор е един от най-силните в света и има достатъчно изявени и опитни състезатели, които играят в най-силните първенства. Има и много млади и талантливи играчи, които дават сериозна заявка за високите нива на световния волейбол. Няма как да не спомена и старши треньора на българския тим – Силвано Пранди, който е специалист с изключителен опит, простиращ се от времената, в които аз бях състезател. Още оттогава е един от най-добрите треньори в света и днес продължава да го доказва. Той е огромен позитив за българския отбор. Очаквам истинска битка, дори война в мача срещу България“, каза Дал Зото.

Той добави, че неговият отбор е съсредоточен върху предстоящата квалификация и не се успокоява от факта, че континеталната пресявка би била по-лесна за Бразилия.

Треньорът на Египет Гидо Вермьолен обяви, че основният фокус за неговия отбор е континенталната квалификация, но бе категоричен, че селекцията му няма да се предаде без бой във Варна.

„Всички отбори в групата имат своите олимпийски мечти, нечии обаче са по-големи. Ние също имаме своите оправдани амбиции. Това е продължение на едно дълго лято, в което участвахме в много турнири. Направихме някои промени в състава, а нашата задача е да се представим на високо ниво и да не се предадем без бой. Египет е играл срещу България и в олимпийска квалификация преди 7 години, но в състава ни има едва един състезател, който е участвал тогава. Все пак ние не гледаме назад, нашата цел е да вървим към бъдещето. Първият мач винаги е най-труден, а в допълнение на това е срещу домакина България. Бил съм тук преди много години и виждам положителни промени. Залата е изцяло обновена и е страхотна. Надявам се, че утре ще бъде пълна и ще има страхотна атмосфера”, каза Вермьолен.

Наставникът на Пуерто Рико Освалд Антонети заяви, че отборът му познава Варна, тъй като игра в Двореца на културата и спорта по време на Световното първенство през 2018 г.

„Пристигаме от много важно първенство, каквото са Панамериканските игри. Нашият отбор е много млад и целта ни е да се развиваме и да подобряваме своето представяне, като създадем волейболна култура сред нашите играчи. Бразилия е традиционния фаворит със своята история и успехи, но не трябва да забравяме, че турнирът е в България и ще бъде много интересно да видим как бразилците ще се справят с напрежението и как домакините ще се представят на собствен терен. През миналата година бяхме във Варна за Световното първенство, така че познаваме условията и залата, което е малко предимство за нас. Това е град със страхотна волейболна култура“, каза Антонети. Билетите за олимпийската квалификация са в продажба на ticketportal.bg, на касата на Двореца на културата и спорта и на касата на Летния театър във Варна. Пропуските са на изключително изгодни цени, започващи от 25 лева за пакетен билет за трите дни и общо шестте мача от турнира и от 10 лева за дневен билет.

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки