Огромен скандал! Мениджърът на Гришо иска да прилапа златно парче от София по схемата "Погребите"!

Димитров не играе за България, но Георги Стоименов иска да откъсне нов парцел от Родината

Огромен скандал! Мениджърът на Гришо иска да прилапа златно парче от София по схемата "Погребите"!
"Моли, но защо ти е всичкият този морал? Понеже нямам пари". Великата мисъл на американската писателка Рита Мей Браун продължава да е актуална и днес. Поне що се отнася до мениджъра на Григор Димитров - Георги Стоименов и фамилия Берберян, пише Блиц.
 
От документи, с които агенцията разполага става ясно, че Стоименов е поискал от държавата 30 декара земя с мотива, че иска да изгради върху нея тенис академия. Мотивът, който Стоименов и Григор Димитров излагат пред министър-председателя Борисов е, че върху терена ще се вдигне спортно съоръжение, което ще помага за развитието на младите таланти.
 
Но така ли е наистина? Или просто става въпрос за копиране на скандалната замяна на 15 панелни апартамента срещу златен парцел в местността "Погребите" в квартал "Лозенец", на който е построен тенис клуб "Малееви", в който Стоименов е акционер. 
 
Поразителна прилика или просто "Копи пейст". Годината е 1996 г. С молби до Столична община №№ ТП 94-00-4/9.05.1996 г. и 94-Ю-18/26.08.1996 г. майката на Мануела Малеева - Юлия Берберян и зет й Георги Стоименов заявяват интерес за проучване и проектиране на спортен комплекс в местността „Погребите” в София и за закупуване на терен за изграждане на учебно-тренировъчен тенис-комплекс. С молба от 2 октомври 1996 г. до тогавашния кмет Стефан Софиянски двамата молят за указания как да се проведе процедурата за отстъпване правото на строеж и построяване на комплекса в местността „Погребите”.
 
Прилагат и три варианта на градоустройствени проучвания, които отговарят на изискванията и намеренията им за изграждането му. Няколко месеца по-късно, на 27 март 1997 г. общинският съветник от СДС в СОС Мария Храброва внася докладна записка, с която предлага Общинският съвет да вземе решение за замяна на златния терен за определен брой жилища, намиращи се на територията на столицата. Теренът е в кв. „Лозенец”, местността „Погребите”, парцел I с площ 20 830 кв.м. и с оценка 151 744 долара. Следва втора докладна записка, този път от зам.-кмета Венцислав Николов, в която той предлага на СОС да вземе решение за извършването на замяна на парцела в „Погребите” срещу жилищни имоти, собственост на Юлия Берберян.
 
С решение № 4, записано в протокол № 30/14.07.1997 г., СОС дава съгласие да се извърши замяна на имот – частна общинска собственост в м. „Погребите”. По това време Юлия Берберян вече е депутат от ОДС, сините имат абсолютно мнозинство в парламента и се кълнат, че ще борят корупцията. За нуждите на замяната и с оглед решението на СОС в периода 15 октомври - 3 декември 1997 г. фамилия Берберян купува 15 панелни жилища, пръснати в столичните квартали „Надежда”, „Младост”, „Люлин”, „Овча купел”, „Слатина”, „Суха река”, „Дружба”, „Хр. Смирненски”, „Връх Манчо”, ул. „С.Димитров-Шабан” и други. Закупените апартаменти стават съпружеска собственост на Юлия Манук Берберян и нейния съпруг Георги Юпитеров Малеев. На 18 февруари 1998 г. в изпълнение решение № 4 по протокол № 30/14.07.1997 г. на СОС и заповеди № РД-56-39/19.01.1998 г. и РД 56-137/03.02.1998 г. на кмета Стефан Софиянски бил сключен договор за замяна на недвижими имоти между Софийска община, представлявана от кмета Софиянски, и семейство Юлия Берберян и Георги Малеев.
 
 
По силата на договора правото на собственост върху 15 апартамента е прехвърлено на Софийска община, а парцелът в местността „Погребите” с площ около 21 дка става собственост на родителите на днешната велика антикорупционерка Мануела. Впоследствие Берберян и Малеев инициирали процедура за апортиране на голяма част от придобития въз основа на договора за замяна терен в „Тенис Малеева” АД, в което акционери през този период били Юлия Берберян, Катерина Малеева и Магдалена Малеева. На 1 май 1998 г. общото събрание на дружеството с участието на Юлия Берберян, Магдалена и Катерина Малееви, в присъствието на Георги Малеев и председателя на Съвета на директорите и изпълнителен директор зетя Георги Стоименов, взема решение за увеличаване на капитала на дружеството с апортна вноска, състояща се от 17 000 върху 20 830 идеални части от парцела в местността „Погребите”.
 
Колосално разминаване в цените. По данни на няколко агенции за недвижими имоти, когато столичните общинари, заедно с Юлия Берберян и съпруга й, разиграват аферата с парцела в „Погребите”, средната цена на една двустайна „панелка” в София е 18 000 долара. Тоест приблизителната сума, с която тенисфамилията влиза в сделката, е около 270 000 долара. В техния случай 1 кв.м. е оценен от абсолютното мнозинство на СДС в СОС  на около 18  долара. Това означава, че цената на всички 20 800 кв. м е 374 400 долара. С други думи, всяка една от 15-те панелки на Берберян и Малеев е оценена от общинарите на около 25 000 долара. Само за сравнение - през 1998 г. Стефан Софиянски продаде на д-р Торао Токуда 26 000 кв. м в същата местност „Погребите” за около 1 млн. долара или за около по 39 долара за кв. м.
 
Друг е въпросът, че  реалната пазарна цена на един незастроен квадратен метър в кв. „Лозенец”, където се намира местността „Погребите”, е около 500  долара. Скандалната сделка продължава да е обект на разгорещени спорове и до днес. Близо 20 години по-късно все още няма данни фамилия Берберян или Георги Стоименов да са подпомогнали със собствени средства или безплатни тренировки дори едно българско момче или момиче.  Вместо това изградения с уж благородна кауза тенис клуб "Малееви" продължава да печата пари в полза на собствениците си, в това число и на мениджъра на Гришо - Георги Стоименов. От ценоразписа на клуба е видно, че цените за тренировки в частния клуб на Берберян могат да си съперничат с тези в Монте Карло или Лондон.    
 
Няма нищо лошо една тенис фамилия, дала три прекрасни тенисистки на България, да богатее и трупа несметни количества пари. Да, наистина няма нищо лошо в това, стига въпросната фамилия да бе подала ръка на няколко наши младежи или девойки по пътя към световната тенис слава. Вместо това ставаме свидетели на безспорния апетит за нови печалби от страна на възпитаника на ХТИ Георги Стоименов.
 
 
Представляваният от него състезател Григор Димитров игра за последно за България преди повече от 5 години. След това Гришо достигна до висотите на българския тенис и сякаш забрави откъде е тръгнал.  Нещо повече националните ни състезатели му се обидиха жестоко след като той не ги поздрави поне с "Добър ден" на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Скандалът избухна след като лекоатлетът Тихомир Иванов направи публично достояние конфузното поведение на Гришо. Само преди година бившият участник в основната схема на US Open и състезател за България за "Купа Дейвис" Радослав Лукаев, написа във Фейсбук: 
 
"Гришо, пиша ти тук, защото така реши да не искаш да имаш контакт с никой от бившите тенисисти на България, защото ти сам избра така да бъде. Говориш, че си националист, който милее за държавата, и се гордееш да се състезаваш под БГ флаг. Можеш ли да отговориш защо след като стана голяма звезда, се скри в имението си в Монте Карло и спря да контактуваш с нас! Ти по никакъв начин не помагаш на българския тенис".   
 
От високомерното поведение на Григор Димитров към българския национален отбор по тенис личи, че поне на този етап той няма намерение да играе за България на Купа "Дейвис" и най-вероятно ще пропусне Олимпиадата. Наложи се дори премиерът Борисов да го призове да се състезава за Родината. Но вместо положителен отговор, мениджърът на Гришо продължава да иска и да иска. Земя. Българска земя. Земя, в която са погребани костите на българските национални герои. Земя, която е дала на България велики личности и спортисти. Земя, която е плодородна и ще продължи да ражда плодове, които да ни изпълват с гордост.  Земя, която не бива да бъде превръщана в терен за печалба на неблагодарни хора, които й обърнаха гръб. 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки