Димо Тонев: Победата срещу Франция е задължителна

Отборът ни е близо до Топ 4, смята легендата, един мач може да е решаващ, допълни екс националът

Димо Тонев: Победата срещу Франция е задължителна
Бившият капитан на България Димо Тонев има ясен поглед върху женския волейбол. Легендарният блокировач е работил и с няколко от националните ни селекции. Димо винаги казва това, което мисли, и не пести критики. Именно заради това „Меридиан мач” го потърси за коментар в навечерието на първия мач на женския национален отбор срещу Франция на европейското първенство. Нашите са в Група А в Анкара, където са още Турция, Сърбия, Гьрция и Финландия.
 
- Какви са очакванията ви от европейското първенство и конкретно от първия мач на националките ни срещу Франция?
 
- Нашите момичета изиграха доста мачове и натрупаха опит. Стоят много добре на полето. А за Франция - това е отбор, който трябва да бием. Млад отбор са, но имат и опитни състезателки, като разпределителката им например. Не трябва да подценяваме никой. Това обаче е състав, който задължително трябва да победим, заедно с този на Гърция. Слаб отбор тук няма. И не трябва да лежим на това, че на олимпийската квалификация в САЩ играхме добре, защото мач с мач не си прилича. Трябва да се подходи много сериозно. За нас е добре, че едни и същи момичета вече играят доста време заедно. Вече са обиграни. Със сигурност това европейско няма да е никак леко. Да се надяваме, че всичко ще върви добре и късметът ще бъде за нас.
 
- Споменахте квалификацията в САЩ. До колко добрата игра там ще даде самочувствие на нашите?
 
- В такива мачове, какъвто беше този със САЩ, състезателките израстват. Лигата на нациите, в която участвахме, също ще бъде от голяма полза. Трупането на опит става със сблъсъци срещу силни съперници. Освен това трябва и добър анализ на мачовете и да се знае как трябва тези момичета да бъдат тренирани. За нашата група за отчитане е, че сме с два от фаворитите за европейската титла - Сърбия и Турция. Това не трябва да притеснява щаба ни. Първенството е дълго, има много мачове.
 
- Смело ли е да се мисли за спечелване на групата в Анкара?
 
- Волейболната логика диктува друго. Все пак играем срещу световните шампионки от Сърбия и срещу отбора, който е домакин. Да казваме, че имаме шансове да спечелим групата... Имаме добри шансове да излезем от този поток и да се борим срещу тези изключително силни отбори. От друга страна защо пък да не победим някой от фаворитите? Все пак това е официално първенство.
 
- Елица Василева ли е големият коз на България?
 
- Елица понатрупа сериозен опит, както в националния отбор, така и на клубно ниво в чужбина. Тя е състезателка, която може да направи разлика и която бе изключително необходима на тима ни в първата фаза на Лигата на нациите. Сега във важни моменти и в ключови ситуации се разчита много на нея. Без останалите обаче Василева няма как да играе. Трябва да отбележим и израстването, което имат разпределителката Лора Китипова, Мирослава Паскова, Мира Тодорова и Нася Димитрова. Опит се трупа срещу силни отбори. Тези контроли, които ги играхме с Румъния, не могат да бъдат показателни и не са ни от полза. Мотивацията срещу такъв тим е слаба. Както винаги в последния момент се сещаме, че трябва да играем контроли, когато силните отбори вече са си направили програмата и няма как да я разместят заради нас.
 
- Къде виждате България в крайното класиране на европейското?
 
- Много близко до четворката. Зависи от жребия след първата фаза и кои отбори ще продължат напред. Реално сме около пето - шесто място. Дай, Боже, късметът да ни покрие и да влезем във финалната четворка и го пожелавам. Но имайки предвид отборите на Сърбия, Турция, Италия, Русия и Холандия... Един мач може да реши влизане във финалната четворка или игра за пето-осмо място. Първенството е дълго.

 

Драма! Националките до 18 години паднаха от Испания

Мачът е подготовка за европейска квалификация

Българин след лекторите на уебинарна серия на CEV

Вижте подробности

Нефтохимик 2010 се класира за 1/2-финалите във волейболното първенство

Шампионите надвиха с 3:1 Берое

Любо Ганев: Целта за националния отбор е Ел Ей 2028

"Всеки гейм е важен", заяви президентът на БФВ

Волейболисти представят гордостите на Левски

Вижте подробности

Волейболът прие бюджета си за 2024 г.

Вижте подробности

ЦСКА е първият полуфиналист във волейболното първенство

"Червените" чакат победителя от Дея спорт и Черно море

Черно море се спаси от елиминация в НВЛ

Варненци ще играят решителен трети плейоф с Дея спорт

ОФИЦИАЛНО: Италия е последният домакин на Евро 2026

България, Румъния и Финалндия са останалите страни, които ще приемат шампионата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки