САЩ оцеля след невероятна драма срещу Турция

Южните ни съседи пропуснаха 4 фаула и не успяха да поднесат сензация

САЩ оцеля след невероятна драма срещу Турция

 САЩ записа изключително драматична победа на световното първенство в Китай. Във втория си мач от надпреварата американците се наложиха над Турция с 93:92 в много оспорван и пълен с обрати двубой, решен след продължение.

 
 
 
С успеха днес баскетболистите на Грег Попович вече си осигуриха място в следващия етап, а до края на груповата фаза имат мач с Япония. Турция вече е с баланс 1-1, като след два дни ще се изправи срещу Чехия в директна битка за продължаване напред в турнира.
 
 
 
Американците взеха инициативата още от началните минути и дръпнаха с 16:8, но много бързо турците стопиха разликата само на 2 точки след силни изяви на Ерсан Илясова. За разлика от съперника си обаче, който имаше само пропуски, баскетболистите на Грег Попович продължиха да нижат тройка след тройка. След първата част те бяха 6/9 зад дъгата и закономерно водеха с 26:21.
 
 
 
През втория период САЩ заздрави защитата и след силна серия се откъсна напред с 41:26. Турция обаче отвърна с 12 безответни точки и почти стопи изоставането си. В следващите минути американците поддържаха крехък аванс и на почивката бяха напред с 47:42.
 
 
 
След паузата двата тима се движеха много близо в резултата, като САЩ така и не успяваше да се откъсне напред с голяма разлика. По-малко от две минути преди края на третата част Турция стигна до равенство при 59:59. В следващата атака прехвърчаха искри между Джо Харис и Скоти Уилбекин, но страстите бързо бяха овладени, като и двамата получиха технически нарушения. След това американците отново поведоха, като преди заключителната четвърт имаха преднина при 65:61.
 
 
 
Драмата продължи и през последната част, като Турция на няколко пъти стигаше до равенство, но така и не успяваше да поведе. 12.3 секунди преди края обратът обаче бе факт. Героят на тима в този мач Ерсан Илясова изведе своя тим за първи път напред в мача при 81:79. В оставащото време американците пропуснаха, но почти със сирената Джеди Осман фаулира Джейсън Тейтъм от тройката и баскетболистът на САЩ получи правото да изпълни три наказателни удара. Той пропусна втория, но вкара останалите два. В оставащата 0.1 секунда до края Турция логично не успя да отбележи и мачът бе пратен в продължение.
 
 
Баскетболистите на Уфук Саръджа дръпнаха с 5 точки в добавеното време, но не успяха да задържат дълго аванса си. Последваха нови размени на водачеството, а 9  секунди преди края Турция бе напред с 92:91. В оставащото време обаче южните ни съседи изпуснаха общо четири наказателни удара, а 2.1 секунди преди сирената Крис Мидълтън бе точен на два пъти от фаула и даде преднина на САЩ при 93:92. Саръджа взе прекъсване, но след него Ерсан Илясова не успя да вкара от тройката и победата бе за американците.
 
 
 
Двата тима имаха сходни показатели, но именно наказателните удари бе една от разликите в мача. Турция изпусна 9 опита (14/23), докато САЩ бе 25/32.
 
 
 
Крис Мидълтън бе най-резултатен за победителите с 15 точки. Кемба Уокър вкара 14 точки, по 11 имат Джо Харис, Джейсън Тейтъм (11 борби) и Майлс Търнър.
 
 
 
За Турция над всички бе Ерсан Илясова с 23 точки и 14 борби. Мелих Махмутоглу се отчете с 18 точки, 16 има Фуркан Коркмаз, с 15 е Джеди Осман, а 12 отбеляза натурализираният американец Скоти Уилбекин.
Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки