Трима от Северна Европа ще защитават интересите на малките клубове в комисията на УЕФА

Предстои дискусия за евентуални промени в Шампионската лига и Лига Европа

Трима от Северна Европа ще защитават интересите на малките клубове в комисията на УЕФА

Малките клубове в комисията за Европейските клубни турнири на УЕФА ще бъдат представени от хора от Северна Европа, реши клубната асоциация на Стария континент (ЕКА).

Както е известно, ЕКА си партнира с УЕФА за евентуални промени в Шампионската лига и Лига Европа.

16 души от Европейската клубна асоциация влизат в съвместната Комисия с УЕФА, а трима от тях представляват малките клубове.

Това са Аки Риихилахти (ХИК Хелзинки, Финландия), Куно Техва (Номе Калю, Естония) и Видар Халдорсон (Хафнарфьордур, Исландия).

Отборите от средно ниво са представени от Малмьо (Швеция), Легия (Варшава, Полша), Рапид (Виена, Австрия), Андерлехт (Белгия) и ПСВ Айндховен.

Самият Риихилахти и Дариуш Миодуски (Легия Варшава) са и двама от четиримата вицепрезиденти на Европейската клубна асоциация, чийто Борд включва общо 24-ма членове.

Изпълнителният директор на Зенит (Санкт Петербург) Павел Пивоваров беше предложен и утвърден на поста председател на експертно-правната комисия на Асоциацията на Европейските клубове, който заменя Хосе Марио Крус от Севиля.

За председател на Асоциацията преди три дни беше преизбран Андреа Аниели от Ювентус, който ще оглавява структурата до 2023-а година или има гласуван четиригодишен мандат.

Както е известно, клубовете и националните лиги са в противоречие относно промените, които трябва да бъдат въведени.

Богатите клубове, явно притиснали УЕФА максимално, продължават да настояват за промяна на Шампионската лига в посока единно европейско първенство с влизащи и изпадащи.

Някои от богатите клубове имат известни резерви, но общо взето са готови на компромиси при увеличаване на приходите им.

На другия полюс са малките клубове в големите първенства и националните лиги на Европа, които настояват да не се правят никакви промени поне до 2023-а година, а и след това.

В Европейската клубна асоциация членуват общо 232 клуба, а България има четирима представители: Лудогорец, Левски, ЦСКА и Ботев (Пловдив).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки