ЛУДА ДРАМА: Испания на финал след две продължения

Марк Гасол над всички с 33 точки срещу Австралия в първия полуфинал на световното по баскетбол

ЛУДА ДРАМА: Испания на финал след две продължения

Испания се класира за втори път в историята за финал на световното първенство по баскетбол за мъже, след като победи Австралия с 95:88 (22:21, 10:16, 19:18, 20:16, 9:9, 15:8) след две продължения.  Иберийците спечелиха титлата през 2006 г. в Япония.

В Пекин в първия полуфинал на шампионата иберийците оцеляха на два пъти.

Първо точно преди изтичането на редовното време, а после - в края на първото продължение, като в герой се превърна Марк Гасол, който изигра изключителен мач и приключи с 33 точки.

Срещата започна равностойно, като в началните минути двата тима на няколко пъти си разменяха водачеството. Втората четвърт обаче започна по-добре за австралийците, които след серия от 6:0 точки поведоха с 27:22. Около тази преднина от 5 точки на озитата се движеше мачът почти до самия край на редовното време, когато Австралия успя да я стопи и дори да поведе със 71:70 след два точни наказателни удара на шампиона на НБА с Торонто Марк Гасол 8 секунди преди края.

В ответната атака Пати Милс беше фаулиран и също застана на наказателната линия за две хвърляния, но реализира само първото от тях и така мачът влезе в продължение.

В него Испания започна по-силно и поведе със 76:71, но Австралия обърна до 80:78 след два коша от фаул на Пати Милс. Отново Гасол спаси положението за испанците с точни изстрели от наказателната линия 4 секунди преди края, а в последното нападение стрелба на Матю Делаведова отскочи от таблото и ринга и това доведе до второ продължение.

Там Австралия първа стигна до кош, но Испания отговори със серия от 10:0 точки, за да поведе с 90:82 само 2:06 минути преди края.

Австралийците не се предадоха и опитаха да сторят обрат, но оставащото време и огромният опит на Испания не позволи това да се случи.

Освен Гасол, много силен мач за победителите направи и Рики Рубио, който приключи с 19 точки, 7 борби и 12 асистенции. Серхио Юй завърши със 17 точки, докато Виктор Клавер вкара още 9.

За Австралия Пати Милс бе на много високо ниво с 34 точки, а Ник Кей се включи с 16 точки и 11 борби. Ветеранът Андрю Богът вкара още 12 точки, но лидерите Джо Ингълс и Арън Бейнс нямаха ден и останаха съответно с 4 и 6 точки.

Във финала в неделя Испания ще играе с победителя от втория полуфинал между Аржентина и Франция, който е по-късно днес, докато Австралия ще срещне загубилия от тази среща в спора за третото място.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки