ЛУДА ДРАМА: Испания на финал след две продължения

Марк Гасол над всички с 33 точки срещу Австралия в първия полуфинал на световното по баскетбол

ЛУДА ДРАМА: Испания на финал след две продължения

Испания се класира за втори път в историята за финал на световното първенство по баскетбол за мъже, след като победи Австралия с 95:88 (22:21, 10:16, 19:18, 20:16, 9:9, 15:8) след две продължения.  Иберийците спечелиха титлата през 2006 г. в Япония.

В Пекин в първия полуфинал на шампионата иберийците оцеляха на два пъти.

Първо точно преди изтичането на редовното време, а после - в края на първото продължение, като в герой се превърна Марк Гасол, който изигра изключителен мач и приключи с 33 точки.

Срещата започна равностойно, като в началните минути двата тима на няколко пъти си разменяха водачеството. Втората четвърт обаче започна по-добре за австралийците, които след серия от 6:0 точки поведоха с 27:22. Около тази преднина от 5 точки на озитата се движеше мачът почти до самия край на редовното време, когато Австралия успя да я стопи и дори да поведе със 71:70 след два точни наказателни удара на шампиона на НБА с Торонто Марк Гасол 8 секунди преди края.

В ответната атака Пати Милс беше фаулиран и също застана на наказателната линия за две хвърляния, но реализира само първото от тях и така мачът влезе в продължение.

В него Испания започна по-силно и поведе със 76:71, но Австралия обърна до 80:78 след два коша от фаул на Пати Милс. Отново Гасол спаси положението за испанците с точни изстрели от наказателната линия 4 секунди преди края, а в последното нападение стрелба на Матю Делаведова отскочи от таблото и ринга и това доведе до второ продължение.

Там Австралия първа стигна до кош, но Испания отговори със серия от 10:0 точки, за да поведе с 90:82 само 2:06 минути преди края.

Австралийците не се предадоха и опитаха да сторят обрат, но оставащото време и огромният опит на Испания не позволи това да се случи.

Освен Гасол, много силен мач за победителите направи и Рики Рубио, който приключи с 19 точки, 7 борби и 12 асистенции. Серхио Юй завърши със 17 точки, докато Виктор Клавер вкара още 9.

За Австралия Пати Милс бе на много високо ниво с 34 точки, а Ник Кей се включи с 16 точки и 11 борби. Ветеранът Андрю Богът вкара още 12 точки, но лидерите Джо Ингълс и Арън Бейнс нямаха ден и останаха съответно с 4 и 6 точки.

Във финала в неделя Испания ще играе с победителя от втория полуфинал между Аржентина и Франция, който е по-късно днес, докато Австралия ще срещне загубилия от тази среща в спора за третото място.
Българка е реализатор №1 в Адриатическата лига по баскетбол

Вижте подробности

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Бъкс остава без Янис за старта на плейофите

Гръцката звезда още лекува травма

Косовският Сигал спечели Балканската лига по баскетбол

Вижте подробности

Везенков игра, но не вкара при разгром на Сакраменто (ВИДЕО)

"Кралете" ще търсят място в плейофите през плей-ин турнира

Треньорът на Балкан след успеха над Черно море: Не беше особено красив двубой

Вижте какво каза Васил Христов

Черноморец смачка ЦСКА и записа пети пореден успех в НБЛ

Бургазлии се наложиха убедително над столичани

Сакраменто със здрава издънка без Везенков (ВИДЕО)

"Кралете" пропиляха аванс от 16 точки

Отново Монтана и Берое ще спорят за титлата при дамите

Локомотив София и Рилски спортист в битка за бронза

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки