Лудогорец ще търси днес юбилейна 30-а победа в евротурнирите

Разградчани не са печелили срещу стойностен опонент в Европа вече в 17 поредни срещи

Лудогорец ще търси днес юбилейна 30-а победа в евротурнирите

Лудогорец забрави какво е да победиш сериозен отбор на международната сцена. И ще опита да сложи край на черната си серия тази вечер. Разградча­ни започват шеста кампания в групова фаза в Европа. Днес от 22:00 часа зелените приемат руския гранд ЦСКА Москва. Доб­ра възможност с оглед многото проблеми в защита за съперника орлите да спрат негативната си поредица от внушителните 17 поредни срещи без успех над стойностен опонент в евротурнирите.

Последната им победа на по­добен тип съперник бе срещу Брага в Португалия на 19 окто­мври 2017 години. Тогава орли­те бяха водени от Димитър Димитров-Херо, който изненада противника със схема 3-5-2 и направи голяма крачка към изли­зането от групата.

От тогава до днес доминантът у нас записа 9 равен­ства и 8 загуби, при голова раз­лика 13:23, срещу отбори, кои­то не са аутсайдери.

През този период от близо 2 години разградчани спечелиха 6 двубоя на международната сце­на. Те обаче бяха срещу непре­тенциозни опоненти, които са доста под нивото им – Зрински Мостар (1:0), Торпедо Кутаиси -два пъти (1:0, 4:0), Валур (4:0) и ТНС - два пъти (5:0, 4:0). Твърде малко за амбициите на Лудогорец. Дори в решителните битки с Марибор преди три седмици зелените не спечелиха нито един от двата мача - класираха се в групите благодарение на двата си гола на чужд терен -2:2 след 0:0 в Разград. В Шампионската лига Лудогорец на два пъ­ти отпадна от унгарски съпер­ници - тази и миналата година, като в четири мача записа само едно реми - 0:0 с МОЛ Види през 2018-а. През юли във втория ква­лификационен кръг регистрира две поражения от Ференцварош (1:2, 2:3), като сега се падна с гранда от Будапеща и в група­та за Лига Европа. Интересно­то е, че 9 от споменатите 17 мача са в Разград, като в тях отборът за­писа 5 ремита и 4 поражения.

Успоредно с това в този пе­риод Лудогорец се мъчи и с най-големия си съперник у нас - ЦСКА. Спечели само два от 10-те си мача с армейците, а в последни­те 4 дори не вкара гол. Тази се­рия започна със загубата с 1:2 в Разград на 5 ноември 2017 годи­на - три дни след двубоя с Брага 1:1, който даде началото на не­гативната серия на междуна­родната сцена. Два от въпрос­ните 10 двубоя с ЦСКА бяха за ку­пата, като армейците спечели­ха и двата - 2:1 след продълже­ния на "Армията" и 1:0 в Разград.

Всичко това удря сериозно по самочувствието на разградчани, които все по-трудно достигат до успехи срещу стойност­ни опоненти в Европа. Нещо, ко­ето правеха често преди това с победи над отбори като ПСВ Айндховен, Лацио, Стяуа, Базел, Виктория Пилзен, Динамо Заг­реб...

Днес срещу ЦСКА Москва ор­лите ще гонят и юбилейна 30-а победа в турнирите. До момен­та зелените имат 82 срещи, ка­то в тях са записали 29 успеха, 26 равенства и 27 поражения, при голова разлика 120-98. Те ве­че са еднолично трети в гене­ралното класиране по мачове на родните отбори след ЦСКА и Левски. Четвъртият Литекс има 74 срещи, в които обаче е записал повече победи от Лудогорец - 31.

Мачът с ЦСКА Москва ще има важно значение и за бъдещето на временния старши треньор

Станислав Генчев, който при негативен резултат може скоропостижно да се раздели с пос­та си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки