СНИМКИ: С „Нощ на спорта“ приключи петото издание на Европейската седмица на спорта

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов обяви, че тазгодишната кампания #BeActive 2019 е най-мащабната у нас до момента

СНИМКИ: С „Нощ на спорта“ приключи петото издание на Европейската седмица на спорта
Европейската седмица на спорта #BeActive в София беше закрита с второто издание на Нощта на спорта #BeActiveNight. 

Районът около НДК се превърна в атрактивна зона за любителите на спортните емоции. 

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов обяви, че тазгодишната кампания е най-мащабната у нас до момента.

„Иска ми се да не слагаме точка на Седмица на спорта, а тя да продължи през цялата година. Спортувайте, защото спортът е здраве“, заяви зам.-министър Стоян Андонов.

Нощта на спорта предизвика голям интерес със състезания за най-бързо изкачване на вътрешното пространство на Националния дворец на културата, фасадно изкачване на сградата и спортно ориентиране.

Над 30 спорта представиха на сцена своите демонстрации за зрителите на #BeActiveNight, а за любителите на високия адреналин бяха подготвени множество атракции, сред които летене с балон.

Сред официалните гости на закриването на Европейската седмица на спорта бяха евродепутатът от ПП ГЕРБ Андрей Ковачев, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, Йорданка Фандъкова и Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондация „София – Европейска столица на спорта“, както и едни от най-обичаните български спортисти - плувецът Петър Стойчев, гимнастичката Ренета Камберова и джудистът Ивайло Иванов.

Посланиците на Европейската седмица на спорта Йордан Йовчев и Денислав Коджабашев споделиха своите впечатления от събитията организирани от ММС в София.

„Европейската седмица на спорта се превърна в един празник, защото заедно накарахме повече хора да спортуват и да бъдат активни“, заяви Йордан Йовчев. Денислав Коджабашев изрази радостта си от това, че много деца са се докоснали за първи път до спорта благодарение на инициативата.

Лица на кампанията през 2019 г. бяха още грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, световната и европейската ни шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за младежи в тройния скок Александра Начева, младата българска звезда в алпийските ски Алберт Попов.

#BeActive 2019 беше част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС.

Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз. През тази година мотото на Европейската седмица на спорта беше  „Бъди активен, открий своя спорт, избери своя спортен клуб!“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки