Шоко: Историята на Локо Сф ни задължава за промоция

„Том бе в основата да се върна в България“, разкри в интервю новото попълнение на „червено-черните“

Шоко: Историята на Локо Сф ни задължава за промоция
Гилерме де Соуза, известен повече като Шоко, от месец носи екипа на Локомотив София. След близо 5 години бившият защитник на Лудогорец се завърна отново у нас. В началото на месеца той подписа със столичните железничари. Локомотив София е четвъртият му тим в България след Лудогорец, Монтана и Локомотив Пловдив. На 8 януари 2011 г. подписва с Лудогорец. Шоко дебютира в Б група на 27 февруари при победата с 6:1 като гост над Брестник, когато заменя през второто полувреме македонеца Зоран Златковски. Със зелените печели 3 титли, 2 купи и 2 Суперкупи. Участва и в групите на Лига Европа и Шампионската лига. В края на ноември 2014 г. разтрогва по взаимно съгласие с клуба. Той ще остане в историята на Лудогорец като първия чужденец, играл за отбора. След него в Разград дойде и Марселиньо, като двамата прокараха пътя на бразилската колония там. За периода си в Лудогорец и завръщането у нас 29-годишният бразилец с български паспорт даде обширно интервю за "Тема Спорт". Разговаряхме с него на една от резервните пейки на стадион „Локомотив“.

Шоко, как се чувстваш отново в България след близо 5 години?
- Много добре. Страшно много ми харесва България и не само на мен, а и на цялото ми семейство. Аз изкарах доста време тук, близо 4 години в Лудогорец. Щастлив съм, че пак съм в България и пак ще правя това, което обичам и умея най-добре - да играя футбол. Радвам се, че семейството ми пак ме последва и е при мен тук, в София. Така няма да ми липсват.

Как се стигна до идването ти в Локомотив София?
- Том бе в основата на това да се върна. Той е говорил със собственика господин Василев и му е казал за мен. Тук е мястото да благодаря на господин Василев за доверието и че повярва в мен. Том ми се обади и ми каза: "Искаш ли да дойдеш да ни помогнеш в битката за елита?".

Дълго ли размишлява дали да се върнеш?
- Когато Том ми се обади, му казах, че ще помисля няколко дни и ще му отговоря. Седнах, говорих със семейството си, те се съгласиха, защото много харесват България, и дойдохме.

Студът и снегът не те ли плашат?
- (Смее се.) Даже и сега ми е малко хладно, защото още не съм се аклиматизирал. Ще ми трябва още малко време. Но в Разград вече свикнах донякъде. Все пак играх и в Монтана, в Локо Пловдив, после в Судува в Литва. Калил съм се вече (смее се).

Къде продължи кариерата ти след Судува? Завърна се в Бразилия...
- Играх в родината си за Жунвентуде и Итуано в Серия Б. В Итуано бях до август, така че не съм имал дълъг период на прекъсване. Игрово нещата с мен са добре, макар че още не съм на 100 процента. Малко време ще ми трябва за адаптация с времето - часовата разлика, климата, новите съотборници... Те са много готини момчета. В съблекалнята цари истински колектив. Иначе в Европа играх в АПОЕЛ Никозия и Судува, за който стана дума. В България ритах малко за Монтана и Локо Пловдив.

Кога смяташ, че ще си готов на 100 процента?
- Мисля, че след паузата в първенството в средата на октомври заради националните отбори. Тогава ще имаме две контроли, които ще ми помогнат.

От Лудогорец ли знаеш така добре български език?
- Да, там имахме преподавател. После и Стела Симеонова, която е преводачка, много ни помагаше. Има още какво да уча, но мисля, че се справям добре. Свикнах и разбирам всичко. Ще продължа да се уча. Все пак имам български паспорт и това ме задължава да говоря. Даже децата ми вече говорят.

Поддържаш ли връзка с някого от Лудогорец?
- Поддържам връзка с Кайсара. Той вече не е в Лудогорец, сега е в Турция, но останахме добри приятели. С Марселиньо също. Той е най-големият ми приятел и най-сериозната фигура в Лудогорец. Той е душата и сърцето, най-старото куче. Вандерсон също ми е добър приятел. Следя постоянно резултатите им. Но сега съм в Локо София и мисля само за това как да побеждаваме.

Съжаляваш ли, че не остана още в Лудогорец?
- Можех да остана още, но говорих с ръководството тогава, че искам промяна. Бях постигнал всичко - титли, купа, групи на Лига Европа, групи на Шампионската лига. А исках вече да сменя обстановката. Избрах АПОЕЛ Никозия заради климата. Топлото време ме привлече. Не беше кой знае колко по-добре финансово, но се нуждаех от промяна - бях стигнал тавана си. Сега се чувствам много добре в Локомотив София.

Как ти се струват нещата при червено-черните?
- По-спокойно е, но фланелката на Локомотив София е по-тежка, по-голяма, макар и във втора дивизия. Ние сме длъжни заради името и историята да влезем в елита. Там е мястото на Локо. Това може би е една от причините да дойда. Имаме голям шанс да влезем. Работим всеки ден за това. Пет години вече е дълъг период.

Какви са впечатленията ти от старши треньора Младен Додич?
-Той ми помага много. Идва при мен и говорим. Не съм играл от два месеца и разбира това. Добър специалист е. И най-важното, вижда се, че е добър и като човек.

Стана въпрос за Марселиньо и Вандерсон. Те бяха част от националния отбор на България за последните мачове. Ти също имаш български паспорт. Надяваш ли се да играеш за нашата родина?
- След като те могат, защо да не мога и аз. Затова и работя. Затова и се върнах. Искам да играя за България. Всеки футболист иска да е нацио-нал, нищо че няма да е за Бразилия. За мен България е втора родина, втори дом. Трябва обаче да се представям силно за Локомотив София, за да ме забележат и да ме викат. Едно е да искаш, а съвсем друго е да стане. Мисля, че химна вече го знам. Горда Стара планина, до ней Дунава синей... Химнът ви ми харесва много. Мотивиращ и надъхващ е. Обичам България и не го казвам, защото сега правим интервю или защото така трябва заради паспорта. Аз наистина харесвам тази страна. Имате неописуема природа. Планините са магични... Е, зимата е студено и вали сняг, но трябва да свиквам.

В Лудогорец бяхте повече чужденци, докато сега в Локомотив София са повече българските играчи...
- Момчетата тук са страхотни. Има доста качество в тях. Аз съм на 29 години и мисля, че мога да помогна с опита си на по-младите състезатели. Сега съм в най-големия пик на кариерата си откъм възраст.

Докога ти е договорът с Локомотив София?
- До края на сезона. После ще видим в зависимост от резултатите, които сме постигнали и дали сме изпълнили основната задача - да влезем в елита. Това е основният ни приоритет. Това сега е в нашите глави. Само Господ знае какво ще стане. Дали ще остана, дали ще влезем, дали ще замина пак за друга държава...

Как гледаш на факта, че Лудогорец вече 8 поредни години е шампион. Може ли някой да ги спре?
- Там организацията е на много, много високо ниво. Това мога да кажа. Сега мисля, че ще е най-трудният сезон за Лудогорец.

Начело на отбора е твоят бивш съотборник Станислав Генчев. Какво мислиш за него?
- Играхме заедно две години. Много интелигентен човек. Има голям потенциал да стане добър треньор, а и вече е водил Етър. Ще има успехи, вярвам в това. Той имаше добър поглед за играта като футболист и това е важно.

При кой треньор се чувстваше най-добре в Лудогорец - Петев, Дерменджиев или Стойчо Стоев?
- Всеки от тях е добър и постигна успехи. Най-много съм благодарен на Ивайло Петев, защото ме доведе в България. Той ме откри. Бях на лагер със Сантос в Испания и тогава той бе там и дойде да ме гледа. Хареса ме и ме докара в България. На него ще му благодаря винаги, защото благодарение на него дойдох в Европа.

Разкажи малко повече за семейството си...
- Имам две момчета - едно на 10 и едно на 4 години. Те също харесват много България. Големия ще го записвам да тренира в школата на Локомотив София. Той обича футбола и говори перфектно български.
Марек призова феновете си за подкрепа

В предстоящия домакински мач от Втора лига срещу Септември (София)

Иван Иванов: В ЦСКА 1948 има много талантливи млади футболисти

"Зарадвах се, когато се отвори тази възможност..."

Павлин Николов обяви бъдещето на Росен Кирилов

Треньорът на отбора ще продължи да бъде на поста си и следващия сезон

Официално: ЦСКА 1948 представи Иван Иванов

Той ще води дубъла, а Алвеша се връща начело на третия отбор

Ясни са съдиите за кръгa във Втора лига

Вижте кой ще свири Марек – Септември (София)

Митов се завръща в Септември

Опитният специалист сменя Иван Гешев

Монтана има нов треньор

Петър Колев смени Митов на "Огоста"

Дунав повали Септември Сф с 2:1 след греди и червен картон (ВИДЕО)

Русенци се изкачиха до десетото място в класирането на Втора лига

Треньорът на „соколите“ ги похвали след успеха

„Поздравявам момчетата, тъй като изпълниха задачите”, заяви Росен Кирилов

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки