Министър Кралев: Очаквам българските спортисти да спечелят поне 55 квоти за Олимпийските игри в Токио

Министър Кралев отличи лекоатлетката Ивет Лалова и я даде като пример за шампионско дълголетие

Министър Кралев: Очаквам българските спортисти да спечелят поне 55 квоти за Олимпийските игри в Токио

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев очаква българските спортисти да спечелят 55-57 квоти за Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

“Имаме напредък в това отношение. Надявам се на по-голям брой състезатели в сравнение с Игрите в Рио де Жанейро. Естествено, че с това се повишават и очакванията към спечелването на медали в Япония”, заяви в предаването “Тази сутрин” на БТВ министър Кралев.

“Очаквам четири спорта, които не излъчиха участници в Рио де Жанейро, да имат такива в Токио през 2020 г. Това са спортната гимнастика, карате, вдигане на тежести и таекуондо”, допълни Кралев.

“Имаме основания за оптимизъм след спечелените медали в олимпийски дисциплини. Тези състезатели могат да ни донесат успехи в Токио”, заяви Красен Кралев. Според него някои български спортисти са били лишени от отличия или възможността да спечелят медали с по-благороден цвят заради съдийски решения. “Надявам се по време на Олимпийските игри да имаме по-обективно съдийство”, обяви той.

Министър Кралев отличи лекоатлетката Ивет Лалова и я даде като пример за шампионско дълголетие. “Тя е фантастична жена. Ивет е отличен пример за подрастващите как трябва да се защитава собствената чест и честта на България на големите международни форуми. Това, че вече 15 години е сред най-големите имена на спринта я прави изключително уважавана от всички”, заяви Кралев. Ивет Лалова ще има възможност да участва на Олимпийските игри. Лекоатлетката има покрити нормативи на 100 и на 200 м.

По отношение на повдигнатата тема за клубове-фантоми, които членуват в Българската федерация по вдигане на тежести Красен Кралев заяви, че всички федерации ще бъдат изчистени от подобни членове, след като приключи пререгистрирането на клубовете. Срокът за това е до края на годината, както е записано в новия Закон за физическото възпитание и спорта. „Въпреки проблемите, трябва да похвалим ръководството на БФВТ, защото щангистите ни във всички възрастови групи се нареждат на второ място по спечелени медали заедно с бокса след борбата“, заяви Кралев.

Министърът отново взе отношение по въпроса с починалия в Албания български боксьор Борис Станчов. “Ясно е, че това е тежка криминална проява – крадене на чужда самоличност. Оттук нататък трябва да се установи кои са замесени. Взели сме мерки и ще бъде затегнат режимът за лицензиране на състезателите. Това е прецедент, а не е практика в България. От това, което знаем до момента е, че е направена пълна проверка на лицензирането на всички професионални боксьори. Остава да се изясни има ли замесено медицинско лице, защото все пак има издадени документи, с които този боксьор участва в състезанието. Много е важна и експертизата на химическия състав на кръвта, който трябва да дойде от Албания, за да разберем дали са ползвани забранени субстанции”, коментира Кралев.

Следващата седмица в Букурещ Красен Кралев ще се срещне с колегите си от Румъния, Гърция и Сърбия. Те ще обсъдят отново кандидатурата на страните от балканския регион за домакинство на Световно или Европейско първенство по футбол. “Според мен шансовете ни за Европейско през 2028 или 2032 са доста по-големи. Ще настоявам да се фокусираме върху кандидатура за континентален шампионат”, заяви министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев коментира и решението на Българският футболен съюз да не акредитира журналисти от БТВ за предстоящата европейска квалификация между националните отбори на България и Англия на ст. “Васил Левски”. Трябва да има еднакво отношение към всички медии. Знаете, че вие имате за задача да показвате слабости в дейността на публичните хора и на тези, които се занимават с обществена дейност. Смятам, че не е правилно, но няма как да въздействам на федерациите”, каза Кралев.

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ОБЗОР: Грациите ни с 8 медала от Световната купа в София

Ансамбълът ни със сребро от финала с ленти и топки

Злато и сребро за Стилияна Николова в София

"Арена София" с пълен капацитет за турнира

Финал на пет обръча: Ансамбълът ни шести в София

Израел триумфира у нас

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки