Сензациите в пресата: УЕФА назначава съперник на България за контрола на 14 ноември

Жеферсон се дърпа за нов договор с ЦСКА; Преговарят за школа на Реал М в Самоков

Сензациите в пресата: УЕФА назначава съперник на България за контрола на 14 ноември

Най-интересните теми от българската преса днес, 10 октомври:

 

„24 часа”: УЕФА назначава съперник на България за контрола на 14 ноември

 

УЕФА най-вероятно ще назначи съперник на България за задължителната дата за контролни срещи, когато националният ни отбор няма мач, а останалите съперници в групата ни от европейските квалификации играят помежду си. Според регулацията на УЕФА за 2018-2020 г., свързана с европейското първенство през 2020-а, приятелските срещи, организирани в рамките на централизирането на търговските права, също се играят на датите, посочени в Календар 2018-2020 на националните отбори. Под надзора на администрацията на УЕФА участниците в евроквалификациите трябва да организират контроли на датите, на които не играят квалификационни двубои. България все още няма организирана приятелска среща за 14 ноември. Тогава селекцията ни почива по програма в групата, докато един срещу друг се изправят Англия срещу Черна гора и Чехия срещу Косово. „Лъвовете" трябва задължително да играят контрола. Българският футболен съюз опитва да организира възможно най-удачна проверка спрямо изискванията на селекционера Красимир Балъков и плановете за подготовка, насочени към месец март, когато ще са плейофите в Лигата на нациите - последна надежда за България да се класира за Евро 2020. 

По информация на „24 часа" последно е преговаряно за спаринг с Колумбия, като вариант са били и други отбори от Латинска Америка. До споразумение обаче още не се е стигнало, което увеличава шансовете УЕФА да ни назначи съперник. На предишната си дата от официалния календар, в която нямахме квалификационна среща -10 септември, гостувахме за приятелски мач в Ирландия, загубен 1:3. Двубоят бе уреден година по-рано. Съперниците ни в групата имат следните контроли: Черна гора срещу Унгария (2:1 на 5 септември) и срещу Беларус (19 ноември). Косово срещу Дания (2:2 на 21 март) и Гибралтар (10 октомври). Чехия срещу Бразилия (1:3 на 26 март) и Северна Ирландия (14 октомври). Вместо контроли през юни Англия игра мачове от финалите в Лигата на нациите срещу Швейцария и Холандия.

Сега на България до края на 2019 г. предстоят квалификациите с Черна гора (11 октомври в Подгорица) и Англия (14 октомври в София), след това приятелски мач на 14 ноември и последната евроквалификация срещу Чехия на 17 ноември в София.

 

„Тема спорт”: Жеферсон се дърпа за нов договор с ЦСКА

 

Левият бек на ЦСКА Жеферсон на този етап се дърпа за нов договор с клуба. Той получи предложение преди повече от месец, а в интервю за "Тема Спорт" заяви, че иска да парафира и това е само формалност. Впоследствие обаче Жеферсон загуби титулярния си статут, като в последния месец щабът твърдо разчита на Брадли Мазику. Французинът показва по-силни изяви от южноамериканеца. В настоящата ситуация Жеферсон е размислил и на този етап не бърза да подпише. Левият бек явно иска гаранции, че ще играе редовно, но е ясно, че няма кой да му даде такива. Контрактът на бразилеца е до края на този сезон и ако не парафира нов, от 1 януари ще може да преговаря с други клубове.

Отворен е въпросът какво ще се случи и с халфа Рубен Пинто. Неговият договор също е до края на този сезон. Португалецът беше в немилост по-рано през кампанията, но впоследствие беше върнат в състава. Той е тартор на чужденците в ЦСКА. Най-вероятно това ще е последният сезон на Пинто с червената фланелка.

В същото време солидна група фенове изгледа тренировката на ЦСКА от лагера в Банско. Около 50 привърженици проследиха следобедното занимание в Разлог, а след това се снимаха с играчите и взеха автографи. ЦСКА от години не беше идвал в този регион. Армейците ще се готвят в Банско и околностите до събота, когато играят контрола с Пирин Бл. Мачът е в Благоевград от 17:00 часа. Червените са отседнали в 5-звездния лукс на хотел "Кемпински" в Банско. 

 

„Меридиан мач”: Преговарят за школа на Реал М в Самоков

 

Депутатът и член на комисията по въпросите на Младежта и спорта в парламента Валентин Милуше разкри, че се водят преговори с Peaл Мадрид за откриване на футболна школа за деца под егидата на европейския колос в Самоков. Възпитаникът на НСА в момента е кандидат за кмет на планинския град и е амбициран да възроди спорта в родния си край. Той поддържа отлични отношения със спортния министър Красен Кралев, както и с министъра на туризма Николина Ангелкова, които подкрепят проекта. Вероятно става въпрос за сътрудничество между местното спортно училище и фондация „Реал Мадрид", което вече бе осъществено във Видин. 

„Да, водим преговори с Реал Мадрид за откриване на футболна школа за деца в Самоков. В момента градът има своя любим отбор - баскетболният. Трябва да го подкрепяме и поддържаме, но аз лично съм уверен, че може да помогнем повече и на футболния клуб. Рилски спортист не заслужава да е на последното място в Трета лига. Искам да възстановим спортните съоръжения за лека атлетика, биатлон, ски скок, мотопистата... Амбициран съм да развивам сериозно зимните спортове", коментира Милушев.

 

БФС извади отбор от София-изток

Пирдоп приключва с областната група

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки