И Гларуса спира с баскетбола

Христо Николов се отдава на частен бизнес, остава близо до спорта

И Гларуса спира с баскетбола
Българският баскетбол ще се лиши от още едно голямо име, което успя да направи сериозна кариера в Европа през този век. Броени дни след като Филип Виденов обяви, че спира със спорта, това окончателно ще направи и Христо Николов.
 
34-годишното леко крило обмисля да сложи край на кариерата си и да се отдаде изцяло на частен бизнес. Гларуса, както е известен юношата на Делфин, и в момента се е заел с различни дейности, като една от тях е развитието на баскетболния сайт Bball.bg, а друга е свързана с агенция за трансфери на играчи.
 
Николов проби към професионалния спорт благодарение на любимия ЦСКА, за който дебютира още през 2002-ра, като три години по-късно спечели Купата  на  България. Впоследствие той бе част от Лукойл Академик, като с екипа на студентите грабна две титли (2009 и 2010), преди да замине за чужбина и да направи солидна кариера.
 
Гларуса игра 8 години навън, ставайки първият българин, спечелил титлата на Унгария - през 2012-а с екипа на Солнок, когато грабна и купата на страната и бе основна фигура в състава, достигнал до финалната четворка на Еврочалъндж. През 2015-а Николов бе част от тима на словенския гранд Олимпия Любляна, като игра във финала на Суперкупата на страната. Има и бронзов медал в полското първенство, носейки екипа на Стал Остров през 2017-а.
 
Впоследствие бившият национал се завърна в България и отново бе част от Лукойл Академик, преди да бъде пратен в Левски Лукойл при сливането на сините с петролната компания. Така Гларуса спечели отново титлата през 2018-а, след което реши да помогне на бургаския Черноморец в А група, където игра през последния сезон.
 
Николов донесе последната титла на българския баскетбол в мъжко направление. Заедно с набор 1985-86 той игра на европейското първенство, Дивизия Б, във Варна през 2005-а, когато под ръководството на Иван Чолаков младежите ни спечелиха златните отличия. На финала те победиха Унгария с 86:80, класирайки се в Дивизия А. В състава тогава бяха и близнаците Калоян и Деян Иванови, които също вече обявиха край на кариерите си.

 

Българка е реализатор №1 в Адриатическата лига по баскетбол

Вижте подробности

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Бъкс остава без Янис за старта на плейофите

Гръцката звезда още лекува травма

Косовският Сигал спечели Балканската лига по баскетбол

Вижте подробности

Везенков игра, но не вкара при разгром на Сакраменто (ВИДЕО)

"Кралете" ще търсят място в плейофите през плей-ин турнира

Треньорът на Балкан след успеха над Черно море: Не беше особено красив двубой

Вижте какво каза Васил Христов

Черноморец смачка ЦСКА и записа пети пореден успех в НБЛ

Бургазлии се наложиха убедително над столичани

Сакраменто със здрава издънка без Везенков (ВИДЕО)

"Кралете" пропиляха аванс от 16 точки

Отново Монтана и Берое ще спорят за титлата при дамите

Локомотив София и Рилски спортист в битка за бронза

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки