Сензациите в пресата: Предлагат Ивелин Попов да е и в щаба за мачовете през ноември

Хубчев умува за контрола, Ботев Пд предлага договор на талант

Сензациите в пресата: Предлагат Ивелин Попов да е и в щаба за мачовете през ноември

Най-интересните теми от българската преса днес, 21 октомври:

 

„24 часа”: Предлагат Ивелин Попов да е и в щаба за мачовете през ноември

 

Капитанът и най-опитен футболист от националния отбор по футбол Ивелин Попов да бъде част и от треньорския щаб в извънредната ситуация преди двата мача през ноември. Това предложение се обсъжда и може да стане факт в следващите дни, когато останалите да управляват БФС след катаклизмите през миналата седмица трябва да вземат бързо важното решение кой да бъде национален селекционер за предстоящата приятелска среща с Хаити на 14 ноември и за последната ни евроквалификация срещу Чехия на 17 ноември, след която можем единствено да се измъкнем от последното място в групата. Идеята за включването на Попов във временния щаб е базирана не само на лидерските му качества, уважението от съотборниците и на нуждата от обединение и вдигане на духа сред играчите в последните мачове преди важните битки от плейофите в Лигата на нациите през март. Ивелин познава най-добре всички свои съотборници - той е неизменна част от националния отбор в последните 12 г. Вече е на седмо място по брой изиграни мачове за „А" отбора на България - 88. №1 е Стилиян Петров със 106 пред Борислав Михайлов със 102, Христо Бонев (96), Красимир Балъков (92), Мартин Петров (90) и Димитър Пенев (90) са останалите легенди с повече двубои от настоящия капитан на България. Той вече изпревари огромни фигури в топ 10, като след него са Христо Стоичков (83 мача), Златко Янков (80), Димитър Бербатов, Наско Сираков и Аян Садъков (79).

Отделно сред обсъжданите мотиви е и фактът, че пред футболния свят Ивелин се превърна в олицетворение на позитивен герой на фона на грозния скандал на евроквалификацията с Англия. Решението му на полувремето да остане сам срещу феновете на трибуните на стадион „Васил Левски", за да ги успокои и призове да няма обидни скандирания след почивката, базирани на ескалацията на напрежението, бе похвалено от Маркъс Рашфорд, а по този начин стана достояние на целия футболен свят. Предвид предстоящите тежки наказания, които УЕФА се очаква да наложи на България, включването на превърналия се в пример за борба за толерантност Ивелин Попов в щаба може да бъде изтълкувано добре и на международно ниво.

Основното решение, което предстои да бъде взето след оставката на Красимир Балъков, е кой все пак да бъде официално или да се води национален селекционер за ноемврииските срещи, лагерът за които трябва да започне след три седмици, а повиквателните за легионерите да се изпратят две седмици преди първия мач. Експресността, с която трябва да бъде взето решението, предполага, че за мачовете през ноември България ще има временен треньорски щаб. Още повече, че в началото на 2020 г. трябва да се проведе конгрес на БФС, а новото ръководство евентуално би могло да има нова визия за поста национален селекционер и да се налага плащане на неустойки след едва два мача начело, при това - срещу Хаити и мача за чест срещу Чехия. Тези доводи предполагат временно решение и повече време за търсене на дългосрочна перспектива.

Сред възможните варианти е старши треньорът на Лудогорец и досегашен помощник на Красимир Балъков в представителния отбор - Станислав Генчев, да получи предложение да е временен селекционер, като евентуално да се търси и психологическият ефект с включването на Ивелин Попов в щаба. При всички положения ще трябва да бъде избран и треньор, притежаващ УЕФА „ПРО" лиценз, който официално да бъде записан като национален селекционер на България. А след 14 и 17 ноември да се мисли за март и напред.

Въпреки отчайващата статистика - 11 мача (5 равни и 6 загуби) и вече над 1 година без победа, националният ни отбор има шанс за класиране на Евро 2020 заради новия формат и резултатите в Лигата на нациите между септември и ноември 2018 г. под ръководството на Петър Хубчев. Два кръга преди края на квалификациите за Евро 2020 ситуацията в потоците за плейофите в Лигата на нациите изглежда така: жребий ще реши кой измежду България, Израел и Румъния в кой поток ще се падне -дали в А при най-силните, или в поток С. Към момента в поток А са Швейцария и Исландия, а два от отборите в жребия ще запълнят третата и четвъртата позиция. В поток В са Босна и Херцеговина, Уелс, Словакия и Северна Ирландия. В поток С са Шотландия, Норвегия и Сърбия, като един от тимовете в жребия ще заеме четвъртата позиция. В поток D, към който нямаме отношение, към момента са Грузия, Северна Македония, Косово и Беларус. От всички отбори засега са сигурни позициите на Шотландия в поток С и на Грузия и Беларус в поток D. Окончателното разпределение на потоците ще е ясно след изиграването на последните евроквалификации на 17 ноември, когато ще се изяснят всички, завършили на първите две места в групите и класирали се на Евро 2020. Жребият за плейофите в Лигата на нациите, в който участват некласирали се отбори, е на 22 ноември. Полуфиналните плейофи са на 26 март. Финалните плейофи са на 31 март.

 

“Тема спорт”: Хубчев умува за контрола

 

Треньорът на Левски Петър Хубчев умува дали да не организира контрола. Причината е, че заради местните избори следващият шампионатен мач на тима е чак на 31 октомври, четвъртък. Тогава столичани приемат Дунав на “Герена”.

В състава на “сините” двама футболисти пропуснаха мача с Арда (Кърджали) заради травми. Това са крилата Насиру Мохамед и Здравко Димитров. Вторият бе повален от вирус и се очаква скоро да бъде напълно готов за игра. Мохамед пък има мускулна контузия, която получи в контролата с третодивизионния Пирин (Разлог). Аут до края на годината е оперираният в Германия централен нападател Станислав Костов.

 

„Тема спорт”: Ботев Пд предлага договор на талант

 

Юношата на Ботев (Пловдив) Димитър Тонев направи отличен дебют срещу Лудогорец (0:1). Халфът остана на терена до 73-ата минута и бе най-активният в състава на “жълто-черните”. През първата част младокът можеше да вкара красив гол с воле, но вратарят на разградчани Пламен Илиев успя да избие силния му шут. Силното представяне на полузащитника не е останало незабелязано от ръководството на клуба. Затова и Тонев ще получи дългосрочен договор. Ботев не иска за пореден път да изпусне някой от талантите си, пише plovdivnews.bg. Димитър Тонев е роден на 15 октомври 2001 година, висок е 170 см. Той се отличи с добро представяне в спаринга с Царско село и това бе достатъчен повод за Ферарио Спасов да му даде шанс за изява срещу разградчани, а младокът го грабна.

Феро пък още в първия си мач с Лудогорец изпълни заръката на боса Георги Самуилов, който освен подобрение на играта и резултатите поиска и налагане на млади момчета. Освен Димитър Тонев титуляр срещу шампионите бе Станислав Шопов. 17-годишният талант записа 8-и двубой в елита този сезон. Като резерва пък на игрището се появи Петър Итов. Той е 17-годишен, висок е 184 см и също играе в полузащитата. Итов вкара в контролата на Ботев с Царско село, спечелена с 3:1. 

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки