Форстър: Голът с Ференцварош промени живота ми

Щастлив съм заради сравненията с Роберто Карлош, но той си остава по-добър, смее се бразилецът

Форстър: Голът с Ференцварош промени живота ми

Името на Рафаел Форстър нашумя в Лудогорец едва напоследък, въпреки че бразилският защитник бе привлечен през лятото на 2017 година. Несправедливо е обаче да се вглеждаме само в головете му срещу Ференцварош, защото той играе добре в защита и в останалите мачове. Ето какво каза бранителят пред „Меридиан мач” преди мачовете с Еспаньол. 

 

- Рафаел, от 2 години си футболист на Лудогорец. Свикна ли с отбора, града, футбола в България?

 

- В момента се чувствам много по-добре. Познавам всички и всички ме уважават. Харесва ми животът. Вярвам, че Лудогорец прави много добър сезон, както в Лига Европа, така и в първенството. Израстваме като отбор във всеки мач. Това ни дава сили и увереност.

 

- За последните 2 години успя ли да научиш български език?

 

- Мога да кажа, че разбирам много, когато ми говорят. Но е труден език. Затова и имаме преводач в клуба, за да се чувстваме удобно и да можем да споделим всичките си желания и проблеми. С останалите чужденци и футболисти се опитваме да говорим помежду си на английски език. Това също е много полезно за мен. Но разбирам, че българският ми е много необходим.

 

- Коя е най-трудната дума на български, с която си се сблъсквал?

 

- Знам, че тук използвате две думи, с които благодарите. Едната е „мерси", която и аз казвам с удоволствие. Другата (б. а. - благодаря) е трудна за произнасяне и често си оплитам езика (смее се).

 

- Бившият ти отбор Заря Луганск игра през лятото срещу ЦСКА и успя да го елиминира. Гледа ли мачовете?

 

- Да, разбира се. Нормално е да следя Заря, особено след като идват в България.

 

- Този отбор на Заря по-силен ли е от вашия тим преди 2-3 години?

 

- Трудно ми е да кажа. Съвсем различен отбор е. Общото е, че тимът е амбициозен и солиден. Чувам, че сега има повече пари в украинския клуб, плащат се по-високи заплати. По наше време Заря играеше в групите на Лига Европа и се изправихме срещу отбори като Манчестър Юнайтед. Желая на отбора да надмине това постижение, ако може. Заря има голям потенциал.

 

- В Луганск играхте заедно с Паулиньо, който в момента е в Левски. Останахте ли приятели?

 

- Естествено. Почти не минава ден, в който да не се чуем. Виждаме се, когато можем, разменяме си фланелките. Желая му всичко най-хубаво, защото го заслужава. Нека да има успехи с Левски и другите отбори, с които играе. Той е много голям футболист и добър човек. Държа на него.

 

- Заря отпадна от Еспаньол, срещу който ще играете в четвъртък. Задава ли се трета поредна победа за Лудогорец в групите?

 

- О, трудно ще бъде. Еспаньол е много добър отбор. Сигурен съм и, че играе в най-доброто първенство в света. За нас ще бъде голям мач. За да спечелим, трябва да дадем абсолютно най-доброто от нас. Това е сигурно.

 

- Предимство или проблем е за вас, че Еспаньол има нов треньор - Пабло Мачин?

 

- Знаем за това, но проблемът е на Еспаньол и те се опитват да си го решат. Нас не ни вълнува тази смяна. Трябва да играем добре, агресивно, да вкараме първи гол.

 

- Нека се върнем на гола ти от пряк свободен удар срещу Ференцварош. Това ли е най-красивото попадение в кариерата ти?

 

- Да, голът наистина беше хубав. Но той ми е много скъп и по друга причина. Близо 2 години бях резерва, почти не играех. За мен беше важно, като получа шанс, да помогна на отбора. Да покажа, че може да съм полезен. Това се отрази на самочувствието ми, на увереността ми. Това е важен момент в целия ми живот. Нека не се забравя, че Лудогорец игра много добре като отбор. През цялото второ полувреме бяхме с човек по-малко на терена, обаче не позволихме това да се забележи.

 

- Не е тайна, че татуира на прасеца си момента, в който вкарваш гола. Защо?

 

- Казах го вече. След този мач наистина се почувствах щастлив, важен. Това беше много важен гол, много важен момент в кариерата и живота ми. Може би най-важният до този момент. Не играх 2 години. Минаваха ми мисли да напусна Лудогорец, да търся ново предизвикателство, да отида на място, където ще играя повече. Не знам как да се кажа точно, но бях тъжен. Но може би излязох от тази дупка. Чувствам се много по-добре, имам надежда.

 

- Сравниха гола ти с паметните попадения на Роберто Карлош. Как го приемаш?

 

- Щастлив съм, че името ми се споменава до такава легенда. Роберто Карлош беше изключителен футболист. Начинът, по който риташе топката, бе феноменален. Мисля, че Роберто Карлош е малко по-добър футболист от мен (смее се).

 

- Коя е любимата ти позиция на терена - централен защитник или ляв бек?

 

- Харесва ми да играя като централен защитник. Такъв бях и като юноша, когато играех за националния отбор на Бразилия до 17 години. Аз обичам да защитавам. И да съм ангажиран повече с изнасянето на топката. Изисква се да имаш добър пас. А мисля, че това са част от качествата ми. Играл съм няколко години и като ляв бек, но ми харесва повече да съм в центъра.

 

- Виждаш ли Лудогорец да вдигне девета титла в края на сезона?

 

 

- Мога да кажа, че ако свършим работата си, ако не си позволим на свалим нивото, ще го постигнем. Можем да станем шампиони, възможно е да стигнем далеч и в Лига Европа. Но от нас се иска да тренираме, да играем, да побеждаваме на терена. 

 
Лудогорец обяви кога пуска билетите за Левски

Деца и пенсионери ползват 50% намаление

Лудогорец падна от Стяуа след скандална дузпа (ВИДЕО)

"Орлите" загубиха с 2:3 в контролна среща

Дерменджиев: Има умора в нашия отбор, паузата идва навреме

"Изиграхме добър мач", каза треньорът на Лудогорец след разгрома над Локо (София)

Пьотровски хвали Неделев след успеха

Капитанът на Лудогорец вкара на ЦСКА 1948

Дерменджиев: Това е пореден ценен трофей за Лудогорец

Треньорът на "орлите" не скри радостта си след спечелената Суперкупа на България

СЛЕД ДУЗПИ: Лудогорец ликува със Суперкупата (ВИДЕО)

Двамата в мача на "Ивайло" бе голяма

Лудогорец и ЦСКА 1948 в спор за Суперкупата

Двата тима подновяват футбола у нас

Дерменджиев: Доволен съм от цялостното представяне на отбора

Треньорът на Лудогорец говори след контролата с Млада Болеслав

Лудогорец приключи контролите в Турция с равенство срещу корави чехи (ВИДЕО)

Разградчани завъртяха 1:1 срещу Млада Болеслав

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки