ОТЛИЧНО: Банско взе още едно състезание за световните ски

Пиринският курорт получи ново домакинство на старт от Световната купа

ОТЛИЧНО: Банско взе още едно състезание за световните ски

След 4-годишното прекъсване, завършило тази година, Банско вече се утвърждава като един от постоянните домакини на стартове от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Международната ски федерация (ФИС) гласува доверие на пиринския курорт да посрещне още едно състезание от Белия керван - за сезон 2022-23, пише „Труд“.

Тогава под връх Тодорка ще пристигнат най-добрите мъже, които ще се състезават в гигантски слалом и комбинация. Стартовете по традиция ще са в последната седмица на февруари (2023-а), когато условията у нас са най-добри за ски. Това означава, че пистата „Марк Жирардели" отново ще има шанса да определи носителите на някои от трофеите през сезона, тъй като е сред последните в календара.

Това ще е общо девето домакинство на Банско на кръг от най-престижната верига. Първото бе през 2009-а за жени, а 3 години по-късно прие дамски и мъжки стартове в един сезон. Родната дестинация отпадна от календара след 2015-а, тъй като на нейно място влезе руският Сочи, който организираше тестови състезания за зимните олимпийски игри през 2018-а. Но след края им Банско отново се завърна в елитния клуб на домакините на Белия керван с мъжкия старт през февруари т. г.

Тази зима след 6-годишно прекъсване у нас ще пристигнат и най-добрите жени за скоростните дисциплини на 25-26 януари. А през 2021-а курортът ще посрещне както кръг от Световната купа за мъже, така и световното първенство за младежи и девойки до 21 г. (1 - 10 март).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки