Министър Кралев откри реновираната тренировъчна зала на Зимния дворец на спорта (СНИМКИ)

Ледената пързалка на ст. “Юнак” отваря врати в средата на ноември

Министър Кралев откри реновираната тренировъчна зала на Зимния дворец на спорта (СНИМКИ)

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри реновираната тренировъчна зала в Зимния дворец на спорта. Инвестицията е на стойност 1 150 000 лв. без ДДС по ЕСКО договор. Залата се ползва от клубове по фигурно пързаляне, хокей на лед и шорттрек, в които тренират близо 700 състезатели.

Ремонтът беше направен с цел по-добра енергоефективност на съоръжението. Изградена е нова климатична и вентилационна централа, направена е цялостна топлоизолация, изградена е нова електроинсталация, подменено е осветлението.

“Радвам се, че днес откриваме поредното реконструирано съоръжение, този път в София и свързано със зимните спортове. Много съм доволен от качественото изпълнение на ремонта. Разговарях с част от състезателите, които ще тренират тук и те споделиха, че условията са отлични. След всяко реконструирано съоръжение се забелязва повишен интерес на децата към спортовете, които се практикуват в него. Зимните спортове не правят изключение”, заяви министър Кралев.

Той допълни, че страната ни има нужда от повече зали за практикуване на зимни спортове на закрито.

“Имаме планове за подобряване на инфраструктурата, които са свързани с евентуалната ни кандидатура за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Ако тръгнем в тази посока ще има нови съоръжения”, добави Красен Кралев. 

Спортният министър подчерта, че ММС ще продължи да подпомага развитието на т. нар. ледени спортове. През миналата година беше извършен цялостен ремонт на стойност 4 милиона лв. без ДДС на основната зала на Зимния дворец.

“Наблюдавам много внимателно какво се случва във всички зимни спортове. Имаме таланти в шорттрека, във фигурното пързаляне и трябва да им помагаме с каквото може. Въпреки че нямаме успехи в хокея на лед се вижда, че в школите се работи добре с подрастващите”, каза още министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев обяви, че и през този зимен сезон столичани ще  могат да се докоснат до магията на кънките на ледената пързалка, която ще бъде изградена на стадион “Юнак”. Тя беше закупена през миналата година, но през тази ще бъде използван целия й капацитет от 1200 кв. м. поради големия интерес. Съоръжението, което ще бъде с олимпийски размери, ще отвори врати в средата на ноември, ако атмосферните условия позволяват. Пързалката ще може да се ползва безплатно от деца и ученици по определен график. Ще бъдат осигурени треньори, които ще работят с начинаещите. За новия сезон са закупени 300 броя нови кънки. Пързалката ще функционира до средата на месец февруари.

При откриването на тренировъчната зала в Зимния дворец присъстваха още изп. директор на “Национална спортна база” ЕАД Пламен Манолов, изп. директор на “Академика 2011” Елиана Шипковенска, членът на Борда на директорите на “Академика 2011” Гошо Гинчев, състезателката по фигурно пързаляне Александра Фейгин и представители на клубовете, които ще ползват съоръжението.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки