Свитолина на финал срещу Барти в Китай

Украинката може да спечели рекордни 4,725 милиона долара и да се изкачи до четвъртото място в ранглистата

Свитолина на финал срещу Барти в Китай

Украинката Елина Свитолина ще защитава титлата си срещу водачката в световната ранглиста Ашли Барти (Австралия) във финала на Шампионата на Женската асоциация по тенис (УТА) в китайския град Шънчжън с награден фонд 14 милиона долара.

Поставената под номер 8 Свитолина елиминира Белинда Бенчич с 5:7, 6:3, 4:1 и отказване на швейцарката заради травма на дясното бедро. Украинката загуби първи сет след три чисти победи в групите, но продължава, след като записа десети пореден успех. Двубоят започна оспорвано, но при 6:5 Бенчич поиска за първи път медицински таймаут. След завръщането на корта тя реализира пробив, с което спечели първия сет. Свитолина реализира брейк на старта на втората част, след което физическите проблеми на съперничката започнаха да дават своя резултат и украинката овладя контрола върху играта. Бенчич още на два пъти ползва физиотерапевта, но това не й помогна особено и тя се отказа при 1:4 в третия сет.

Ако Свитолина спечели трофея в неделя, тя ще заработи рекордните за женския тенис от един турнир 4,725 милиона долара и ще се изкачи до четвъртото място в класацията на УТА.

Барти, която вече си гарантира, че завършва годината на върха на световната ранглиста, достигна до първия си финал в Шампионата на УТА след обрат срещу номер 2 в света Каролина Плишкова (Чехия) с 4:6, 6:2, 6:3. Австралийката записа 11 аса и 36 печеливши удара, като отрази 11 от 12 възможности за пробив на съперничката си. Плишкова загуби на полуфиналите на турнира за трета поредна година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки