ТРИЛЪР: Ливърпул трепери до края, но взе своето в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Фирмино донесе успеха срещу Кристъл Палас с гол в 85-ата минута

ТРИЛЪР: Ливърпул трепери до края, но взе своето в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул продължи похода си към първа титла в Англия от 30 години насам с труден успех срещу Кристъл Палас.

„Червените“ спечелиха с 2:1 визитата си от XIII кръг на Висшата лига, макар че играха без контузения Мохамед Салах и получиха късен изравнителен гол.

В 82-ата минута Вилфред Заха възстанови статуквото, след като Садио Мане бе дал преднина на гостите в началото на втората част, но в 85-ата Роберто Фирмино вкара решителното за успеха попадение.

Мачът в Лондон бе един от най-трудните за момчетата на Юрген Клоп, но те показаха характер и постигнаха 12-а шампионатна победа, за да запазят аванса си от 8 точки пред втория Лестър.

„Лисиците“ също спечелиха далеч от дома, след 2:0 над Брайтън, докато мърсисайдци изиграха равностоен двубой с Кристъл Палас, но взеха своето.

Ливърпул от самото начало се настани в половината на "орлите" и с много подавания гостите се опитваха да намерят пролука през сгъстената отбрана. В 10-ата минута мърсисайдци поискаха дузпа за евентуална игра с ръка на Томкинс след центриране на Хендерсън. Такава обаче не бе отсъдена.

В 17-ата минута обаче Кристъл Палас бе близо до това да поведе. Александър-Арноклд подари топката на домакините, Таунзенд опита да тръгне напред, но топката му бе избита. След това тя стигна до Кояте, който центрира много добре в наказателното поле, а Аю засече от въздуха, но от десетина метра стреля встрани от вратата на Алисон.

В 38-ата минута Ван Дайк засече с глава центриране на Хендерсън, след което Фирмино се опита да направи добавка на далечната греда, но Гуаита изпревари с малко бразилеца и боксира.

Ливърпул продължаваше да владее топката много повече - в 70% от времето, но гостите така и не успяха да нанесат нито един удар по посока на вратата на Гуаита. В 42-рата минута Томкинс хвърли "Селхърст Парк" в екстаз, който не продължи дълго. Миливойевич центрира от фаул, Вайналдум отклони с глава към далечната греда, където Томкинс засече, вкарвайки гол. Попадението първоначално бе зачетено, но след намесата на ВАР бе отменено, като причината за това бе, че Ловрен бе избутан в гръб от Аю. Нарушението бе явно, но въпросът бе дали това изобщо имаше някакво отношение към ситуацията с гола. В крайна сметка Ливърпул се измъкна и се прибра на почивка при нулево равенство.

В 48-ата минута Садио Мане пропусна най-добрата възможност за гостите до момента, след като бе изведен от Хендерсън и стреля от границата на наказателното поле, но топката профуча встрани от целта. Минута по-късно обаче сенегалецът откри резултата с голяма доза късмет. Робъртсън центрира отляво, Алекснадър-Арнолд пропусна, след което топката стигна до Мане, който стреля от 15-ина метра. Получи се рикошет в Кейхил, след което и Гуаита докосна топката, която срещна едната странична греда, след което и другата и влезе във вратата въпреки опитите на Ван Аанхолт да изчисти. Това бе първият точен удар на Ливърпул в мача.

В 60-ата минута Заха проби добре отляво и намери Аю, който отново не успя да нанесе точен удар от добра позиция и топката премина встрани, както се случи и през първата част. Малко след това Ливърпул пропусна добра възможност за втори гол, след като Мане отклони с глава центриране на Арнолд от корнер, а след това сантиметри не достигнаха на Ловрен да засече на далечната греда. В 66-ата минута Робъртсън изведе Фирмино в чиста позиция, бразилецът стреля с десния крак, но Гуаита успя да спаси.

В 78-ата минута бившият играч на Ливърпул Кристиан Пилишич като по чудо не изравни след акробатичен изстрел от 11 метра. Топката премина встрани от лявата греда на вратата на Алисон.

Четири минути по-късно обаче именно Бентеке проби отляво, след което продължи към Таунзенд, който пусна към Заха. Звездата на "орлите" се справи с Робъртсън и стреля в далечния ъгъл - 1:1. Ливърпул обаче реагира мигновено. Три минути след изравнителния гол мърсисйадци отново бяха напред в резултата. Ван Дайк засече центриране от корнер, ударът му блокиран, след което холандецът отправи втори такъв, който отново бе блокиран. В цялото меле Фирмино се ориентира най-добре и прати топката във вратата - 2:1.

В добавеното време Заха пропусна страхотна възможност да изравни, тъй като отблизо стреля над вратата и така Ливърпул взе трите точки, за да събере 37, докато „орлите“ остават с 15 в своя актив.

КРИСТЪЛ ПАЛАС – ЛИВЪРПУЛ 1:2

0:1 Садио Мане (49)
1:1 Вилфред Заха (82)
1:2 Роберто Фирмино (85)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Кристъл Палас: Гуаита, Уорд, Томкинс, Кейхил, Ван Аанхолт, Миливойевич, Макартър, Кояте, Заха, Таунзенд, Аю;

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум, Хендерсън, Фабиньо, Окслейд-Чембърлейн, Фирмино, Мане.
Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки