Цеко Минев: Стартовете за Световната купа по ски в Банско ще струват над 4 млн. лева

"Не съм си представял, че ще направим 10 Световни купи в Банско"

Цеко Минев: Стартовете за Световната купа по ски в Банско ще струват над 4 млн. лева
Между 4 и 4,2 милиона лева ще струва организацията на стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в края на януари 2020 година в Банско, обяви на пресконференция президентът на българската федерация по ски Цеко Минев.
 
"Сумата изглежда внушителна, но за организацията на подобно мащабно събитие в Австрия или Швейцария ще е същата, но в евро", уточни банкерът.
 
Само наемането на два спасителни хеликоптера и екипи, с каквито България не разполага, заема голям обем от бюджета. Отделно от това се очакват 36 тира с техника и оборудване за изграждането на трасето за спускането и супергигантския слалом на 25 и 26 януари, стадион за зрители с 5000 места и т.н.
 
В подготовката на трасето ще се включат екипи на концесионера "Юлен", доброволци, части от българската армия, студенти от НСА, както и опитни чужденци от Германия и Швейцария, които идват да помагат и да опознаят обстановката преди световното първенство за юноши в Банско през 2021 година, когато ще имат по-съществена роля.
 
В организацията се включва и община Банско, като разговорите с новата местна власт вече са започнали и предстоят още много срещи.
 
"Зимният спорт е директно свързан с туризма. Печалбата ни е, че два дни ще се говори за България в цял свят", добави Минев.
 
Телевизионното покритие ще се осъществява от чужд екип с голям опит, а на трасето ще има разположени 28 камери, което е над ниво Шампионска лига във футбола. 500 милиона се очаква да бъдат зрителите на стартовете в цял свят за два дни на състезанията.
 
На пресконференцията присъстваха и звездите ни в зимните спортове Алберт Попов и Радослав Янков. Алпиецът Попов е оптимист за представянето си, като обясни неудачното си представяне в Леви миналия уикенд с профила на пистата.
 
Янков пък вече се подготвя за старта на сезона и във вторник пътува за Русия. Сезонът тръгва на 7-8 декември в Баной, където ще има паралелен гигантски слалом и паралелен слалом.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки