Пената: Лидерите се показват на терена, а не в кафенето

Не знам какво толкова се впечатляваме от четири поредни успеха, заяви почетният президент на ЦСКА

Пената: Лидерите се показват на терена, а не в кафенето
Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за "Тема спорт", в което говори основно за сблъсъка с Лудогорец и представянето на отбора в последно време. Хващаме Пената, докато е на традиционния си обяд на "Армията" в компанията на няколко привърженици.
 
- Г-н Пенев, ще се пребори ли ЦСКА за първа победа над Лудогорец на "Армията" в първенството?
 
- Мач като мач. Редовна среща от първенството. Който е от ЦСКА, трябва да даде предимство на ЦСКА. А който е междинен - да играе тото кой ще спечели. Двубоят ще породи интерес за всеки в нашия футбол.
 
- Вашият екип с Дуци Симонович начело на ЦСКА беше много близо до успех над Лудогорец в първия мач на "Армията" - 2:2 през ноември 2011-а...
 
- Да не връщаме колелото назад, това сега няма общо. Лудогорец има претоварване, защото играе на по-високо, международно ниво. От нас се очаква да се обединим и да покажем какво можем. Феновете са ясни, че са номер едно по подкрепа, но и футболистите трябва да покажат, че заслужават да са номер едно. Да, нещата, които съпътстват мача, имат значение - приказки, разкази, разбори и прочие. Но самите играчи трябва да са спокойни, да си освободят краката и умовете и да мислят за действията си на терена. В крайна сметка кой не иска да победи шампиона и лидера? И Витоша иска, и ЦСКА иска.
 
- В подем ли е ЦСКА в последно време? Тимът се намира в най-дългата си серия от победи този сезон, без допуснат гол...
 
- Абе навремето имаше периоди, в които с години не знаехме какво е загуба, особено на "Армията". Децата не знаят за какво става въпрос и какво е било. Време е да запишем успех срещу Лудогорец. Аз не разбирам какво толкова се впечатляваме от четири поредни успеха. И то хубаво са четири, но аз, като гледам класирането, още сме си на четвърто място. Нека да мръднем напред, да наближим още лидерите и тогава да говорим за възход. Сега не виждам полза да се хвалим. За кое? Ситуацията е такава, че ние сме задължени да победим Лудогорец - нямаме право и не можем да си позволим равен или загуба. Както казах, нужно е обединение на всяко ниво - играчи, треньори, ръководство, масажисти. Играем на мускули и това е. При успех над Лудогорец ще се позаговори за ЦСКА пак, ще се вдигне настроението и интересът към отбора ще се съживи. Но в този мач играят и психологически, не само тактически елементи. Играчите имат отговорността на терена, макар че всички знаем кого гонят, когато няма резултати...
 
- Какви са впечатленията ви от Милош Крушчич?
 
- Не ме карайте да коментирам такива работи. Всеки треньор ще се обиди, ако някой друг говори за играта и тактиката му. Аз знам как съм се чувствал, когато са го правили по мой адрес. Неприятно е за всеки треньор. "Защо не играеш с този, защо не пускаш онзи" и други подобни. Е, кого да пусна - братовчед ти ли? Значи аз да слушам какво говорят другите хора, а моят процент мнение като треньор да изчезне, така ли? Не става. Който е треньор в момента, той знае най-добре и няма нужда и полза да му се дават съвети.
 
- Кои са предимствата на ЦСКА спрямо Лудогорец в този мач?
 
- Все пак тези четири победи дават някакво по-голямо самочувствие, пък и в крайна сметка сме домакини. Всичко си зависи от нас самите. Поне част от футболистите трябва да надскочат себе си. Важно е и кой ще обедини колектива вътре на терена. И пак да подчертая - на терена, а не на разбора или на кафето преди мача. Въпросът е кой е лидер в хода на самия мач. Победата ще е важна не само защото ще съкрати изоставането, но и ще е голяма радост за ръководството и за феновете. А и ЦСКА този сезон не е побеждавал някой от водещите тимове, така че е дошло времето, футболистите пък да си мислят за заплатите и премиите и най-вече за това да ги защитят на терена. Сега да не каже някой, че им давам зор. В живота е така. Като бях войник, ме натискаше старшината. После, като станах офицер, генералите започнаха да ме натискат. А на терена, като сбърках някой пас, после критикуваха: "Пената не може да подава". Живот.
 
- Има ли все още шансове ЦСКА да се бори за титлата?
 
- Чакайте де, ние не сме свършили първия етап от първенството. Какви са тези въпроси и какъв отговор очаквате да ви дам? Хич не обичам да ме питате такива неща. Аз, като взема и отворя книгите, и виждам, че сме ставали 31 пъти шампиони. Значи рано или късно пак ще станем, няма къде да идем. Дай Боже скоро да се получат нещата. Но г-н Ганчев е силен човек и ръководител, който няма да се откаже.
 
- Напоследък Валентин Антов се наложи като титуляр, как гледате на неговите изяви?
 
- Щом играе, значи е работил повече и е приказвал по-малко (смее се). Радващо е, че го виждаме в състава. Оценки няма нужда да му поставяме.
 
- Плановете за реконструкция на "Армията" бяха обявени преди известно време. Очаквате ли всичко около обновяването на стадиона да премине нормално?
 
- Това, че ръководството залага на нов стадион, е голям плюс за ЦСКА. Сигурен съм, че "Армията" ще придобие различен вид след време. Сигурно ще започнат разни приказки от типа какъв е паркът и така нататък, но защо само за нашия парк говорят? Това ли е най-големият проблем?
 
- В последно време се развиха доста процеси около БФС, сега Лечков беше понижен. Очаквате ли всички тези промени да се окажат за добро, или всичко ще си остане по-старому?
 
- Тези неща ми е малко неудобно да ги коментирам, защото съм бил селекционер и съм имал и друга дейност към федерацията. Малко или много съм бил лице на България пред Европа и света. Вътре в БФС да си решават и да си преценяват. Трябва да бъдем търпеливи, защото явно става някакво разместване там. Правят се вътрешни смени и рокади, да видим какво ще се случи. Защо не ми се обадят и на мен да участвам в някоя пресконференция. Бил съм във футбола. Но не - мълчат си (смее се).
 
- Искате ли да кажете нещо за финал?
 
- Нека си спомним с добро за Стефан Данаилов. Бяхме големи приятели с него, живеехме на една улица. Сигурно мога да напиша цяла книга за "На всеки километър"...

 

БФС извади отбор от София-изток

Пирдоп приключва с областната група

Шестима национали на Ботев отново при "канарчетата"

На "Колежа" се готвят за Черно море

ЦСКА плати над 3 млн. лева на НАП

Левски вече не фигурира след длъжниците

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки