ПОТВЪРДЕНО: Банско пуска пистите след 8 декември

По пистите вече има над 80 сантиметра сняг

ПОТВЪРДЕНО: Банско пуска пистите след 8 декември

Сезонът във водещия ски курорт в България - Банско, ще бъде открит на 14 декември с участието на олимпийския шампион Марио Мат от Австрия и куп изненади за гостите на курорта.

По пистите в Банско вече има над 80 сантиметра сняг, благодарение на благоприятното време в последните дни, разкри маркетинг директорът на Юлен Иван Обрейков.

"Тази сутрин в Банско беше минус осем градуса, много студено, хубаво зимно време, всички улици са почистени. Официалният старт на сезона е на 14 декември. Много добри температури за производство на сняг, от три дена оръдията работят постоянно, от върха до 2000 метра има над 80 сантиметра сняг. Сега целта ни е да вържем долните писти с по-горе, за да можем да отворим курорта. Ски легендата Марио Мат ще бъде гост и ще открие сезон 2019/20. Откриването ще бъде доста интересно и пак ще има награди", заяви на пресконференция днес Обрейков.

Той разкри също така, че в момента екипите на "Юлен" работят и за по-ранното пускане на част от пистите. Твърде вероятно е както всяка година част от съоръженията да работят малко след студентския празник - 8 декември. Обрейков заяви пред медиите, че идната седмица ще бъдат обявени и цените на ски картите. "Токът, горивото и водата струват много и оказват влияние върху цените, така че за момента не мога да кажа нищо, но предполагам, че до средата на следващата седмица ще стане ясно", обясни Обрейков. Той показа и седмата поредна статуетка за "Ски курорт номер 1 в България", която Банско получи преди дни в Кицбюел.

Новият кмет на Банско Иван Кадев заяви, че туристическия бранш ще продължи да бъде основен за общината и ще може да разчита на нейната подкрепа.

"Ще продължим да надграждаме това, което към момента са постигнали всички управленци на община Банско. Заедно с нашите партньори от туристическия бранш ще правим всичко, което е по силите ни, за да обезпечаваме един добър и силен туристически сезон. Имаме своите виждания и съображение за това как да се случат нещата. Туристическият бранш като водещ и структуроопределящ икономически бранш ще се радва на нашата подкрепа. Що се отнася до "Юлен" АД, ние имаме традиционно изградени взаимоотношения, добра координация, взаимодействия, които ще продължим с оглед на подобряване на качеството на продукта, който този бранш осигурява за своите гости", коментира Кадев.

Кметът на курортния град разкри, че ще работи по изграждането на втори кабинков лифт.

"В предизборната платформа и впоследствие този проблем ще стои във вниманието ни и ние с каквото можем да бъдем полезни, ще се стремим да решим този въпрос, но към настоящия момент знаете, че се водят съдебни дела, очаква се решение на ВАС, аз не мога да коментирам решението. Каквото и да бъде то, ние ще го приемем и впоследствие ще взимаме решения, с които да продължим работата по изграждане на втори кабинков лифт и уплътняване на ски зоната", обясни Кадев.

В срещата с медиите участва и новия генерален мениджър на "Кемпински хотел Гранд Арена Банско" Кристиян Руге. Той показа за първи път и шестата статуетка, която спечелиха за "Най-добър ски хотел на България" присъдена от Международната туристическа ски индустрия в Кицбюел.

"За нас е огромна чест да бъдем избрани за "Най-добър ски хотел на България за шести път в последните 7 години. Тази награда ни поставя на световната ски карта и допринася за допълнителното популяризиране на Банско като ски дестинация", заяви още Руге. Освен призът от Кицбюел Кемпински в Банско бе избран тази година и за "Най-добър спа център в България", а също така и за "Най-добър лайфстайл хотел на България". Новост за 5-звездната перла на Банско е и новият главен готвач Никола Тодоров, който е стартирал кариерата си още през 2005-а година в новооткрития тогава "Кемпински Хотел Гранд Арена Банско" и е преминал през всички позиции. Под негово ръководство още на откриването на ски сезона гостите на хотела и звездата Марио Мат ще бъдат изненадани с иновативни кулинарни предложения. На 20 март 2020 хотелът ще бъде домакин на невиждано досега в България елитно кулинарно събитие. Участие в него ще вземат 5 легендарни гост-готвачи наградени общо с 9 Мишлен звезди. Те ще предложат 6-степенно меню, придружено с най-доброто шампанско и изискани вина от Франция и Италия.

По традиция за деня на откриването - 14 декември феновете на зимните спортове ще бъдат изненадани с много игри и атрактивни награди. Шоуто започва още в 8,30 ч с "Открий злато в лифта". От 11 е регистрацията за игрите "Влез в отбора на шампиона" и "Ловци на съкровища". Първата ще стартира в 11,00, като два тима от по 15 любители ще бъдат водени в паралелен слалом от Марио Мат и 5-кратният носител на СК Марк Жирардели. Отборът победител ще получи и подобаващи награди. В "Ловци на съкровища", която започва в 13,00 ч ще има над 30 заровени ковчежета с атрактивни награди. Най-голямата сред тях ще е чисто нов автомобил Ауди. Точно в 12,00 ч по писта "Томба" ще се спуснат звездите и децата от ски училище "Юлен". По същото време на "Бъндеришка поляна" ще стартира и концерта на "Ъпсурт". На площада в Банско също ще има много емоции. От 16,30 ч е кулинарния театър с Ути Бъчваров. Час по-късно ще има концерт на фолклорни състави от Банско. В 18,00 ч е официалното откриване на зимния сезон и гостите и звездите на световните ски. След това ще има и голям празничен концерт с участието на фолклорни състави към читалище "Никола Вапцаров" в Банско.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки