Гочето: ЦСКА има количество, но трябва повече класа

Изборът на треньор винаги е изключително сложен въпрос, нужно е да му е здрав гъзецът, каза още Георги Василев

Гочето: ЦСКА има количество, но трябва повече класа
ЦСКА изпраща, меко казано, неуспешен полусезон предвид амбициите, които афишираше в началото, мащабната селекция и ангажирането на Люпко Петрович за треньор. Отборът остана далеч от мястото, което му приляга. Това заяви Георги Василев в коментара си за „Тема спорт” след края на полусезона в efbet Лига.
 
„Позитивното е, че в края на есенния дял тимът направи добри мачове и създаде някаква обещаваща предпоставка за пролетта. Но е ясно, че Шампионската титла изглежда като химера. И от тази гледна точка спечелването на купата е задължително. Това е единствената надежда за трофей този сезон и спечелването му би донесло нужния импулс по цялата червена верига и най-вече сред феновете. Колкото и да са оптимисти на "Армията", трудно ще стигнат до реална битка за титлата”, реалист е Гочето.
 
„Най-важното при ЦСКА е да се реши именно треньорският въпрос. Дали ще е Крушчич, дали ще се предприеме друг ход - явно предстои да разберем. В България генерално изборът на треньор е изключително сложен проблем. Мисленето е такова, че наставникът едва ли не трябва да е магьосник. Треньорският въпрос в ЦСКА беше причина за колебания в отбора през цялата есен. Постоянните смени разклатиха играчите. Трябва да се вземе някакво решение с дългосрочна мисъл, а не за два-три месеца.
 
На този етап не може да се каже, че Крушчич не се справя. Резултатите, които постигна, не са лоши, така че аргументите да се задържи на поста са налице. Това е въпрос на точна преценка от страна на ръководството. Те трябва да кажат дали са доволни от неговата работа и да решат дали ще застанат твърдо зад него, или ще се търси друг вариант. Нужно е да се прецизира решението. Важно е да се гледат и психологическите способности на треньора, а не само качествата му в спортно-техническо отношение.
 
Атмосферата в отбора зависи много от наставника. Той трябва да умее да създава настроение и ентусиазъм. Не бива да се държи като чиновник, защото това ще породи безразличие и във футболистите. Така че треньорът освен да е добър в спортно-техническата част, трябва да има познания и в психологията.
 
Отделен е въпросът, че на наставника е нужно да му е здрав гъзецът особено в клуб като ЦСКА. На "Армията" и на „Герена" си постоянно под обстрел и носиш огромна отговорност. Важно е и ръководството да стои зад него, а не да се влияе от всеки негативен резултат. Така че изборът на треньор е много комплексен и сложен въпрос. За да сменят Крушчич, в клуба трябва да са убедени, че са намерили no-добър от него”, заяви Василев.
 
„По отношение на отбора смятам, че се сформира добра защита въпреки случилото се с Бодуров. Позитивно се включват Гълъбов, Занев и Албентоса, левият бек Мазику не блести, но и не е лош, Турицов също стои като вариант. Жеферсон пък е добър играч, който в последно време е използван в по-предни позиции. Той има качествата за ЦСКА, техничен е и това, че преподписа договора си, е правилно решение.
 
По-скоро колебанията на ЦСКА са в атака. Играчите в предни позиции са някак лесно разгадаеми. Не успяват да оставят трайна следа, представят се на приливи и отливи. Като количество в нападение отборът разполага с достатъчно футболисти, но класата не е на необходимото ниво. Али Coy се представя добре въпреки многото пропуски, но останалите около него не впечатляват. Това е една от посоките, в които трябва да се помисли в зимната селекция.
 
Първото попълнение Ахмедов е интересен играч. Вкара доста голове за Дунав, направи силни мачове, набиваше се на очи. Ще прибегнем към клишето, че ЦСКА не е Дунав, така че тепърва ще видим как ще му се отрази преходът. Ахмедов е физически здрав, грамотен е, влиза твърдо, не е мекушав. Умее да се позиционира добре в наказателното поле. Със сигурност на "Армията" са видели качества в него и привличането му не е случайно. Конкуренцията на върха на атаката обаче става доста голяма и явно ще има някакви движения извън ЦСКА през зимата. Поне това сочи логиката”, анализира спецът.
 
„Като цяло през есенния дял ЦСКА не достигна своя потенциал. Сътресенията и колебанията отредиха това място в класирането, но отборът заслужава да е доста по-напред. Въпросът е дали напролет ЦСКА ще покаже растеж. Количество има, необходима е повече класа на определени позиции. Всичко зависи от ходовете, които ще се предприемат”, завърши Георги Василев.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки