Таков: Срещата на Тервел за световната титла наближава

Натрупаният опит от мача с Уебстър ще му помогне по пътя към изкачването на върха

Таков: Срещата на Тервел за световната титла наближава

Михаил Таков изведе Тер­вел Пулев до втора титла в професионалния бокс. Танде­мът ликува в "Арена Арме­ец" преди година, когато на пода се озова Леонардо Бруцезе в мач за пояса на Евро­пейския съюз. В събота в Пловдив пък жертвата се казваше Дешон Уебстър. Тре­ньор №1 на България за 1991 и 2012 година говори пред "Тема Спорт" за развоя на мача за интернационалната титла на WBA и какво пред­стои пред Тево в близко бъ­деще.

Г-н Таков, как би се стори играта на Тервел срещу Уеб­стър и видяхте ли това разви­тие, за което говорихте преди срещата?
- Хубава победа за Тервел, в пълна зала, прекрасна атмосфе­ра. Това може само да ни радва. Още от самото начало си бяхме изградили план за пълен мач, в 12 рунда, а вече, ако се отвори въ­зможност да повали съперника по-рано, щеше да е добре дошло. Но не сме го търсили на всяка це­на. Към 5-и, 6-и рунд може да се каже, че се видя, че нещата оти­ват към цял мач. Ние трябваше да сме подготвени в тази посо­ка, защото има вариант, в кой­то да тренираш за нокаут, а той да не дойде. Тогава какво правим? Тервел нямаше право да си позволи да се хвърля за нокаут и след това да се умори, защото рискът е прекалено голям. Този пояс е от голямо значение за развитието на кариерата му.

В шестия рунд той можеше да довърши съперника си, но гонгът тогава спаси американе­ца. След това сякаш взехте ре­шение да не се предприемат из­лишни рискове, така ли беше?
- Виж, тук говорим за един много тежък съперник, който бе­ше подготвен на високо ниво и имаше нужната издръжливост. Неговата игра бе доста интересна, със скрито задържане на ръката, постоянно навеждане и отклони наляво и дясно, което беше много опасно за Тервел с оглед на възможността да се по­лучи нараняване, някоя аркада. Отделно от това, при Тервел имаше и тази предстартова треска и напрежение, които мо­жеха да изиграят лоша шега и той да прегори в търсенето на нокаут. Това е професионален бокс, мачът е дълъг и при евенту­ално натрупване на умора се по­лучава обратният ефект - съперникът се възстановява, а ти ве­че нямаш сили и вместо да спече­лиш убедително, се стига до из­ненада. Видяхте, че Уебстър се възстанови след този шести рунд и можеше да бъде много опасен накрая.

Преди мача направихте ин­тересно сравнение с алпинизма. Казахте, че Тервел е около 5-те хиляди метра. Колко се изкачи сега?
- Той ще влезе в първата де­сетка на WBA, което означава, че все no-трудни и тежки съпер­ници го очакват в посока следва­щите големи пояси. Може да се каже, че качи около 500 метра. Това е една добра височина в преследването на голямата цел. Основната титла на WBA не е толкова далеч. Вече е въпрос и на мениджърите да си свършат работата.

Колко близо е Тервел до мач за суперсветовната титла на WBA?
- Събитията се развиват мно­го бързо, както при него, така и при Кубрат. Трудно е да се опре­дели колко точно. В момента е важно, че той натрупа самочув­ствие и безценен опит, играейки пълни 12 рунда. Това със сигур­ност ще му помогне много за следващите двубои, които го очакват. Въпрос на няколко сре­щи, не мога да кажа дали ще са три или четири.

Кубрат изигра 20, за да срещ­не Кличко. Това ли ще е бройка­та и за брат му?
- Говорим за различни катего­рии, но може би нещо подобно ще е. Важното е да се случи по най-добрия начин. Скоро ще е, със сигурност наближава и този мо­мент. Птичката каца веднъж на рамото, така че може и по-рано да се уреди подобен двубой. Важ­ното е Тервел да извърви своя път. Сигурен съм, че до една или две години и той ще получи шанс да се качи на ринга срещу светов­ния шампион.

Историята не помни много моменти с двама братя све­товни шампиони...
- Да, като изключим братя Кличко, няма много такива слу­чаи. Но те бяха в една катего­рия, а тук става въпрос за две различни. Може да си пожелаем преди коледните празници, да станем свидетели на такъв фе­номен. Ще бъде наистина стра­хотно както за тях самите, та­ка и за българския бокс.

Радослав Росенов и Рами Киуан откриват българското участие на Европейското по бокс

Вижте подробности

Чакането свърши – вижте пълната бойна карта на SENSHI 21

Бойната карта на SENSHI 21 включва 14 силни двубоя с 28 мощни атлети от 17 страни

Стойка Кръстева: Развиваме се в правилна посока

Доволни и заредени с оптимизъм се прибраха от Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч българските национали по бокс

Уайлдър: Ще разбия главата на Жан, а после идва ред на Джошуа

Американецът е оптимист

Голяма победа за Петко Петков в Рим, спечели престижно състезание

Родният футболист трупа успехи в бразилското жиужицу

Българин стана европейски шампион по бокс

Викторио Илиев триумфира при младежите в Хърватия

Страхотно! Отвори се нов шанс за български медал на Олимпийските игри

Натурализирахме световна звезда

Трима българи на финал на Европейското по бокс за младежи

Вижте подробности

Европейската федерация по бокс засне филм за Стойка Кръстева

Вижте подробности

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки