ИЗНЕНАДА: Могат да пуснат руските атлети в Токио

Вижте какво заяви президентът на Световната атлетика Себастиан Коу

ИЗНЕНАДА: Могат да пуснат руските атлети в Токио

 Руските лекоатлети могат да се надяват, че все пак ще бъдат допуснати до участие на олимпийските игри в Токио догодина. 

Световната антидопингова агенция (ВАДА) излезе с препоръка страната да бъде изключена от най-големите спортни събития, а от Международния олимпийски комитет (МОК) отговориха, че ще уважат позицията й, но не искат да наказват невинни.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу прояви изненадваща снизходителност спрямо руснаците като заяви, че е възможно да се появят на олимпиадата, пише „Труд“.

„Но трябва да бъда абсолютно уверен, че са чисти от допинг - уточни британецът. - Не бих рискувал кариерите на чисти спортисти."

Именно Коу е човекът, който наложи най-тежките „санкции" на руснаците на предишните олимпийски игри в Рио през 2016-а. Тогава повечето спортове решиха да допуснат състезатели на Сборная под една или друга форма, но атлетиката изхвърли всички с изключение на трениращата в САЩ Дария Клишина. Наскоро обаче Юлия Тарасенко, която оглави руската лекоатлетическа централа, се изказа оптимистично за участие на руснаци под неутрален флаг в Токио.

„Инстинктът ми подсказва, че трябва първо да гарантираме на чистите спортисти честно състезание -заяви Коу. - Това е тяхно право по рождение, защото са пожертвали огромна част от младия си живот на тази цел. Затова трябва да бъдем абсолютно уверени, че на старт застават само чисти участници. Но също така трябва да се съобразяваме с реалността. Пълна забрана за руско участие едва ли ще мине пред Спортния арбитраж в Лозана."

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки